Як правильно обрати вино до страв?

Як правильно обрати вино до страв?

1144
Ukrinform

Для необізнаної людини світ вина представляється чимось складним. Але не обов'язково бути сомельє, щоб підібрати вдалий напій до вечері. Досить знати кілька простих секретів, щоб звичні страви відкрилися в новому світлі з благородним вином.

Обираємо вино до смаку страв

Найпростіший спосіб вибрати вино до вечері - орієнтуватися на смак їжі. Основні правила звучать так:

  • складний смак поєднується з простим і навпаки;
  • напій повинен бути солодше їжі;
  • не можна поєднувати гірке з гірким;
  • сорт винограду і страва з одного регіону поєднуються між собою;
  • до жирної їжі підходить терпкий смак напою;
  • їжа не повинна бути кислішою від напою;
  • гостроту підкреслюють солодкими сортами вина.

Головне завдання при виборі вина до вечері - не перебити смак їжі, а підкреслити його. Перед покупкою слід чітко розуміти сильні і слабкі сторони страви. До незвичайних соусів більше підходить нейтральний аромат, який буде розкривати смак їжі, а до простої можна запропонувати щось вишукане.

При виборі орієнтуються не на основний інгредієнт страви, а на найбільш виразний. Наприклад, при покупці напою до салату із заправкою з лимонного соку беруть до уваги саме кислі нотки цитрусового.

Не обов'язково зупиняти свій вибір на одному напої - допустимо змінювати сорт протягом прийому їжі. Але важливо, щоб слідуючи вино не поступалося в смакових якостях попередньому напою.

Витримка напою - не показник якості: не всі види покращують свої властивості з року в рік. Наприклад, в Winestory напої надходять з оптимальною витримкою для повноцінного розкриття свого аромату. Більше уваги слід звертати на конкретний рік виробництва: врожаї деяких років вважаються особливо вдалими.

Перед покупкою слід вивчити такі характеристики:

  • вид;
  • сорт винограду;
  • міцність;
  • країна виробник;
  • термін витримки.

Аромат у багатьох залежить від ґрунту, де виріс виноград. Всесвітній авторитет завоювали європейські виноробні: їх технології виробництва перевірені століттями. Все популярнішими стають сорти,які вирощені в Сполучених Штатах і Австралії. Виноград Південної Америки і Африки має власні інтригуючі нотки, які відрізняють його від класичного букета Старого Світу.

Поєднання вина з конкретними стравами

Вино підбирають за текстурою м'яса. Найчастіше колір напою і продукту збігаються: червоне м'ясо добре поєднується з червоними винами, а біле — з білими. Підкреслити дичину допоможе вино «з характером». Цікавого смаку можна досягти, подаючи до м'яса напій з вираженими лісовими ароматами.

До більшості салатів і закусок, особливо з лососем, підійде знамените Cotes de Provence. До вегетаріанських страв прийнято подавати напівсолодкі і напівсухі види вина, також доречні білі вина з фруктовою ноткою.

До гарячих страв з риби традиційно пропонують ароматні білі вина або червоні, які багаті на танін. До морепродуктів частіше подають сухі, кислі напої, але слід враховувати наявність спецій і спосіб приготування перших.

Широкий асортимент винного магазину Winestory дозволить зібрати власну винотеку для будь-якого званої вечері. Не відмовляйте собі в задоволенні насолодитися новими смаками — експериментуйте!


Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-