Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

«Хто фашисти?» Чи погоджуєтесь ви з цим текстом?

«Хто фашисти?» Чи погоджуєтесь ви з цим текстом?

Блоги
Укрінформ
Там, де існує ностальгія за імперією, там існує підґрунтя для реваншу фашизму

«В.Путина поддерживали самые разные слои общества. Ему удалось выстроить широчайшую социальную базу благодаря тем людям, у которых после распада СССР в результате проигрыша в третьей мировой войне просто ушла почва из-под ног. Громадная агрессивная толпа чувствовала себя обманутой. Вместе с имуществом большинство населения страны потеряло и жизненные перспективы. В такой ситуации В.Путин умело воспользовался психологической и политической неустроенностью людей. Он обещал разным социальным слоям именно то, в чем они на тот момент больше всего нуждались: рабочим – трудоустройство и хлеб, монархистам – восстановление желаемого уклада, промышленникам – достаточно военных заказов, армии – укрепление позиций в связи с обновленными военными планами. Жителям страны намного больше пришлись по душе националистические призывы НОД, а не социал-демократические или либеральные лозунги»

Цей фрагмент взято з першої ліпшої статті в російському сегменті інтернету, яка дає визначення фашизму і пояснює звідки він узявся.

Непринципові заміни зроблені мною і виділені. Чи є у когось бодай маленькі сумніви, що все написане росіянами про фашизм повністю відповідає нинішній російській офіційній, підкреслюю офіційній, політиці, поширюється депутатами і урядовцями?

Отже, покопирсавшись трохи, можна стверджувати, що основу фашизму складають реваншистські настрої населення після програшу у війні. Німці – після Першої світової. Росія – т.зв. «третьої», коли був роздавлений економічно СРСР.

Виникає ключове запитання: «Чому ні в Україні, ні в Грузії, ні в прибалтійських країнах і навіть серед інших країн-членів ОДКБ немає такої гострої ностальгії за Совком? Чому вона захопила більшість росіян?».

Відповідь однозначна. Всі ми, звільнившись від радянського минулого, не відчуваємо себе приниженими і тими, хто програв. Через негаразди, корупцію, злидні ми все ж будуємо свої національні держави. І тільки «старший брат» вважає себе приниженим, принижуючи всіх довкола себе. Крім імперської ідеології, його не гріє ніщо. Для нього трагедія розпаду – це дезорієнтація і приниження. Отже, там, де існує ностальгія за імперією, там існує підґрунтя для реваншу фашизму з усіма 10-12 характерними його ознаками.

Президент Ічкерії, генерал Джохар Дудаєв в одному з останніх своїх інтерв’ю назвав це явище «русізм». Наскільки він був правий ще 20 років назад!

Володимир Толкач

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-