Ще один важливий саміт, який ні до чого не зобов'язує

Ще один важливий саміт, який ні до чого не зобов'язує

Аналітика
Укрінформ
Незважаючи на покращення ситуації у глобальній економіці, домовлятися щодо деяких питань важко, як ніколи.

Ангела Меркель у яскраво-червоному піджаку зі складеними «сердечком вниз» пальцями – жест, який став ледь не візитною карткою канцлера ФРН – у центрі групи одягнених у чорне та синє лідерів, що визначають світову економічну і торговельну політику, і запрошених гостей. «Сімейне» фото саміту G20 у Гамбурзі. Половина тих, хто позує, посміхаються, у решти - обличчя напружені. Незважаючи на явно покращення за останні роки ситуації у глобальній економіці, домовлятися з деяких питань важко, як ніколи.

20 МІНУС 1 АБО ВСІ ПРОТИ ТРАМПА

Цілу ніч з п'ятниці на суботу і аж до полудня шерпи намагалися, як могли, доопрацювати заключне комюніке саміту. До останнього сподівалася господиня зустрічі Ангела Меркель на «по можливості хороший документ».

У результаті він не просто вийшов, але навіть вийшов загалом непоганим. Принаймні, Меркель задоволена і ним, і в цілому підсумками саміту.

Одностайності з усіх питань досягти не вдалося, але на це ніхто і не розраховував. Якщо стосовно таких тем, як боротьба з тероризмом і пандеміями, допомога Африці, і більше залучення жінок у всі сфери життя всі учасники мають спільне бачення, то щодо проблеми вільної торгівлі та захисту клімату, як було абсолютно ясно вже в останні тижні, залишаються суттєві відмінності.

Втім, з питань торгівлі вдалося знайти формулювання на зразок «розвивати вільну, але справедливу» та «протидіяти протекціонізму і несправедливим методам», які всіх влаштовують, що вже є успіхом, бо й такого могло б не статися.

З кліматом поки що навіть таких «проривів» не передбачається. У комюніке це виглядає так: 19 керівників, за винятком президента США, єдині в підтримці Паризької угоди, в тому, що вона є незворотною і що треба якомога швидше і повніше виконувати свої зобов'язання щодо скорочення викидів. А позицію США вони «беруть до відома». Американська сторона, в свою чергу, підтверджує прихильність глобальному устремлінню до скорочення викидів парникових газів при збереженні підтримки економічного зростання і при врахуванні потреб у сфері енергетичної безпеки. Фраза, що ні до чого не зобов'язує.

Втім, треба сказати, жодні рішення самітів G20 не є зобов'язуючими. Так влаштований цей формат. Поговорили - і розійшлися по своїх країнах.

Коли саміт уже завершився, з несподіваною заявою виступив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який усі два дні вів себе загалом тихо, хоча саме від нього приймаюча сторона й чекала демаршів, з Двадцяткою, щоправда, не пов'язаних. Так ось він заявив, що парламент Туреччини може і відмовитися від ратифікації Паризької кліматичної угоди після рішення США про вихід з неї...

АФРИКА ТА ІНШІ ПИТАННЯ

Зате Трамп пообіцяв 640 млн доларів у фонд допомоги Африці.

Африка – «фішка» німецького головування в G20. ЄС, і Німеччина особливо, вишукують можливості підштовхнути економічний розвиток Чорного континенту. І не тільки заради блага самих африканців, але і задля свого власного: потік нелегальних мігрантів, біженців з Африки зашкалює. І Захід вважає, що якщо б вдалося створити нормальні умови життя в самих африканських країнах, їх громадяни не пускалися б у далекий і небезпечний шлях через Середземне море до європейських берегів.

Ще однією вдячною темою за німецького президентства стала жіноча. У квітні в Берліні пройшов економічний саміт «жіночої двадцятки» (W20), в якому взяли участь, серед інших, Ангела Меркель і дочка (а заразом - і радниця) американського президента Іванка Трамп. Тоді було оголошено про створення фонду підтримки жінок-підприємців в країнах, що розвиваються, - Women Entrepreneurs Finance Initiative. Для якого тепер Світовий банк збирає гроші. І вже «підняв» 325 млн доларів, і має намір довести капітал до 1 мільярда. Про це повідомив президент СБ Джим Йонг Кім у Гамбурзі. За це Дональд Трамп назвав його «чудовим хлопцем». Ще він сильно похвалив Меркель за її «фантастичну роботу» в питанні жіночої ініціативи, але головні «лаври» віддав власній дочці Іванці, яка активно займається цим проектом. Назвав її «чудовою жінкою», якою він дуже пишається. І пообіцяв від Сполучених Штатів Фонд 50 млн дол.

До речі, у другий день роботи саміту, на сесії з питань Африки, міграції та охорони здоров'я, коли Трамп виходив із залу засідань на двосторонні зустрічі, саме Іванка заміняла його за столом. Коли господиню саміту, Меркель, попросили прокоментувати це, та сказала, що національні делегації самі вирішують, хто заміняє голову на час його відсутності.

А взагалі, схоже, у Меркель та Іванки Трамп склалися прекрасні стосунки.

РОЗГРОМЛЕНЕ МІСТО

Гірше вийшло з першою леді США. Меланія Трамп пропустила прогулянку містом з іншими дружинами перших осіб через те, що просто не змогла покинути гостьовий будинок сенату Гамбурга, в якому президентська пара зупинилася. З молодиками, які чекали біля резиденції, не змогли домовитися, щоб ті пропустили автомобіль...

Але звинуватити німецьку поліцію в бездіяльності було б вкрай несправедливо. Понад 20 тисяч поліцейських з усіх 16 федеральних земель протягом кількох днів наражали своє життя на небезпеку в прямому сенсі, намагаючись стримати ошалілих радикалів. Місцевій владі навіть довелося просити підмогу. У хід йшли і водомети, і перцевий газ. Але в правоохоронців летіло каміння, коктейлі Молотова та інші підручні засоби. Досвідчені антиглобалісти, для багатьох з яких це не стільки переконання, скільки стиль життя, використовували підручні і заготовлені засоби, щоб «дістати» поліцію. І не тільки. У місті спалено кілька автомобілів, а деяким агресивно налаштованим протестувальникам вдалося навіть порізати шини авто канадської делегації і розбити вікна у Генконсульстві Монголії.

Попередній підсумок – не менше 215 поранених поліцейських, деякі з кульовими пораненнями. Пожежники виїжджали за 238 викликами, пов'язаними з самітом.

Взагалі, гостинному місту на Ельбі, якому випала честь приймати у себе перший у Німеччині саміт, можна тільки поспівчувати. Розбиті вікна, спалені машини, перевернуті сміттєві баки, барикади на вулицях, вирвана бруківка і пасма диму над містом, деякі райони якого зазнали буквально розгрому.

Багато власників невеликих магазинів і кафе на ці дні просто закривали свої заклади, найбільш завбачливі забивали вікна-двері. Але багатьох і це не врятувало. Меркель пообіцяла компенсувати постраждалим шкоду. І грудьми стала на захист правоохоронців, які зіткнулися з «нестримною жорстокістю». А глави міністерств внутрішніх справ і юстиції обіцяють суворі покарання тим, хто дійсно порушив закон.

МИРНІ ПРОТЕСТИ

Однак у дні до і під час саміту в Гамбурзі сталися не тільки страшні заворушення, але пройшли і цілком симпатичні заходи. Наприклад, марш громадянського суспільства та церков «Гамбург демонструє стриманість», що зібрав до 10 тисяч осіб. Найбільша демонстрація «Солідарність без кордонів замість G20» в суботу теж пройшла, здебільшого, без ексцесів, хоча до неї приєдналися, за підрахунками поліції - 50 тисяч, а за даними організаторів - 76 тисяч осіб.

Або концерт «Громадяни світу», співведучими якого стали прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо і його дружина. Трюдо у потертих джинсах, футболці і піджаку явно почувався у своїй тарілці.

Несподівано виступив на концерті міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель, який говорив чомусь про свій нещодавній візит до Росії, про те, що з цією країною треба шукати спільну мову і взагалі – росіяни такі ж прості хлопці, як і німці... Не зовсім зрозуміло, до чого це було. Що ж, у країні йде виборча кампанія, соціал-демократа Габріеля можна зрозуміти. Шеф-дипломата – ні.

Ще концерт у знаменитій Ельбській філармонії. Задоволення, правда, для дуже обмеженого кола осіб з числа членів офіційних делегацій. Концерт був влаштований на завершення першого дня саміту. Лідери і їх дружини змогли насолодитися класичною музикою і чудовою акустикою. А перед цим вони позували для ще одного "сімейного" фото. На якому немає Володимира Путіна. Він запізнився на концерт. Мабуть, глибоко переживав свою першу зустріч з американським президентом. І було від чого розхвилюватися: тривала вона замість 35 хвилин, які для неї передбачив американський протокол, 2 години 16 хвилин. Поговорили конструктивно, поінформував за підсумками Лавров. Зокрема і про Україну.

УКРАЇНСЬКЕ ПИТАННЯ В ПОВІТРІ

Посольство України в ФРН організувало все так, що два величезні двосторонні бігборди з фотографіями українських героїв - військових, волонтерів, лікарів та інших патріотів, які стали на захист Батьківщини проти агресії Росії - з'явилися недалеко від місця проведення саміту за три дні до його початку. Фотографії підготовлені в рамках проекту «Вдивіться в їхні обличчя» українського Crisis Media Center за сприяння Посольства США в Україні. Пройти повз бігборди, не помітивши, було складно.

Про саму Україну говорили в основному в кулуарах і на двосторонніх зустрічах. Це і зрозуміло: як нагадала Ангела Меркель, G20 все ж за визначенням не є групою з зовнішньополітичних питань, вона створена для того, щоб займатися економікою, фінансовими ринками та пов'язаними з цим темами.

Але тим і цінні такі саміти, що дають можливість найвпливовішим політикам світу зустрітися і поговорити в неформальній обстановці. Про наболіле. Україна – тема наболіла як мінімум для чотирьох з учасників гамбурзької зустрічі – Німеччини, Франції, Росії та США. Вони в різних форматах і говорили про це: Путін з Трампом, Меркель з Трампом, Меркель з Макроном, Меркель з Путіним, Меркель з Макроном і Путіним.

Сказати, щоб договорилися до чогось нового, то й ні. Підтвердили загальну прихильність виконанню Мінських домовленостей, поскаржилися на повільне просування Мінського процесу, пораділи рішенням призначити спецпредставника США, який може посилити Нормандський формат і в цілому показує велику зацікавленість Вашингтона на ділі внести внесок у врегулювання. У самому форматі передбачаються найближчим часом телефонні консультації квартету. До речі, як повідомила журналістам Меркель, перед зустріччю з Макроном і Путіним вона дзвонила президенту Петру Порошенку, щоб ні у кого не виникло відчуття, що про Україну говорять за спиною.

Але тут важливий сам факт того, що тема, як може комусь здатися, не зникла з порядку денного, як обридла. По німецькому телебаченню, яке «прямило» все, що можна було, з Гамбурга, в коментарях численних запрошених і експертів, які змінювалися в кадрі, слово «Україна» звучало практично постійно.

ВІДБУЛИ НОМЕР

У цілому ж, як уже сказано, господиня саміту задоволена.

Вперше Німеччина приймала у себе зустріч Двадцятки на найвищому рівні і з завданням впоралася, наскільки це було можливо, добре.

До речі, Меркель – єдина з усіх присутніх на цій зустрічі у верхах лідерів, хто брав участь у всіх без винятку самітах, починаючи з найпершого, в 2008 році.

Перед початком зустрічі, темою якої було проголошено «Будівництво взаємопов'язаного світу», Меркель заявляла, що бачить своє основне завдання в тому, щоб добитися максимальних компромісів, без яких неможливо вирішити ніякі завдання, не здаючи при цьому своїх принципових позицій, і послати «чіткі сигнали» усій світовій спільноті. Про те, що група двадцяти найбільших промислово розвинених країн прагне покращити життя глобально. Сигналом повинно служити комюніке, яке, незважаючи на побоювання, вийшло, хай і з деякими купюрами».

Зустріч показала готовність 19 країн ще тісніше співпрацювати не те щоб проти президента Трампа, а заради загальної справи. Сам Трамп продемонстрував, що може вести себе майже дипломатично, якщо не брати до уваги зовсім дрібних його «звичностей».

Наступний саміт пройде в 2018 році в Аргентині.

А жителі Гамбурга надовго запам'ятають те, що відбувалося в їхньому місті в липні 2017-го.

Ольга Танасійчук, Берлін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-