Вінницька міськрада ухвалила рішення, яке дасть старт реконструкції очисних споруд водоканалу

Вінницька міськрада ухвалила рішення, яке дасть старт реконструкції очисних споруд водоканалу

Укрінформ
У пятницю на черговій сесії Вінницької міської ради депутати підтримали зміни до міської природоохоронної програми на 2017 – 2020 роки, якими передбачено розширити програму двома пунктами – це будівництво самопливної каналізації по вулиці Чумацькій та технічне переоснащення очисних споруд «Вінницяоблводоканал» на Сабарівському шосе. Це дозволить комунальному підприємству обласної ради отримати цільові кошти в сумі 20 млн. гривень з державного фонду охорони навколишнього природного середовища на початок реконструкції очисних.
Про це повідомляє департамент у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міської ради.
Міська громада постійно надає підтримку КП «Вінницяоблводоканал». З 2009 по 2016 роки у приватній забудові міста було збудовано та реконструйовано і передано на баланс «Водоканалу» понад 41 км мереж каналізації і водопроводу та 11 каналізаційно-насосних і водопровідно-насосних станцій. Загалом з міського бюджету на це було направлено 48,6 млн. грн. Ще 6,2 млн. були отримані з державного бюджету на 1-шу чергу реконструкції КНС по Князів Коріятовичів. 
У 2017-му році в міському бюджеті передбачено 1,5 мільйони гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації по реконструкції очисних споруд, що в Сабарові. 
Як відмітив Вінницький міський голова Сергій Моргунов, проблему якості потрібно вирішувати комплексно: «Сьогодні у першому рішенні ми вже проголосували з вами за придбання земснаряду, щоб очищати річку Південний Буг в акваторії забору води. Нагадаю, ще в позаминулому році ми приймали рішення сесії міської ради щодо надання погодження «Вінницяоблводоканал» отримати кредит у Світового банку на реконструкцію станції №2 і №3, фактично забору води, і сьогодні на етапі визначення консультантів йде робота зі Світовим банком. Крім якості води, у нас ще є питання очисних на Сабарові. І по змінах у природоохоронній програмі, за які ми будемо зараз голосувати, - це саме питання початку реконструкції очисних споруд. Ми маємо можливість отримати з державного фонду охорони навколишнього природного середовища 20 мільйонів гривень на перший етап цих робіт».
Мер міста вказав на іще одну проблему, яка впливає на якість води у Вінниці. Це стан річки Південний Буг не лише в нашій області, а й в сусідній: «Якщо говорити про ситуацію з забором води, то ми звертались до обласної державної адміністрації і вимагали від державної екологічної інспекції визначити джерело скидання відповідних промислових відходів в Південний Буг. На сьогодні ця робота проводиться. Думаю, найближчим часом буде точно визначено, хто є винуватцем цієї проблеми. Але ще є один негативний фактор: нам сьогодні повідомляють з Хмельницької області, що там також скидають в Південний Буг промислові відходи, - говорить Сергій Моргунов. - А сама річка Південний Буг, нагадаю, знаходиться у віданні Південно-Бузького басейного управлення водних ресурсів, яке розміщується у Миколаєві. Сьогодні наше основне завдання всіма заходами і можливостями впливати на «Вінницяоблводоканал» разом з обласною радою і ОДА, щоб пришвидшити роботи по угоді з Світовим банком. Йдеться про реконструкцію двох станцій по водозабору. Паралельно ми, звичайно, повинні проводити реконструкцію мереж водогонів. Оскільки проблему з якістю води потрібно вирішувати комплексно».
Обидва рішення, які стосуються питань придбання земснаряду та початку реконструкції очисних споруд КП «Вінницяоблводоканал», були підтримані депутатами. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-