Вінниччина готова кардинально змінити ситуацію зі сміттям вже цьогоріч

Вінниччина готова кардинально змінити ситуацію зі сміттям вже цьогоріч

Укрінформ
З огляду на запровадження з 1 січня 2018 року законодавчої заборони захоронення на сміттєзвалищах несортованих відходів вінницька влада розробила власну стратегію поводження з твердими побутовими відходами: ситуацію зі сміттям в регіоні планується кардинально змінити вже у поточному році. 
Про це на виїзному засіданні Координаційної ради при голові обласної ради «Про стан довкілля в області та хід виконання Регіональної програми охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів на 2013-2018 роки» повідомив голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник.
«З 1 січня 2018 року законодавчо буде заборонено захоронення на сміттєзвалищах несортованих відходів. Статтею 32 Закону України «Про відходи» передбачений обов’язок створення умов для реалізації роздільного збирання побутових відходів, а з початку наступного року встановлюється заборона на захоронення не перероблених (необроблених) побутових відходів. Масштаби цієї проблематики в цілому для України є вкрай загрозливими. Нам необхідна державна політика з відповідною законодавчою, нормативною базою та фінансовою підтримкою. Що ж стосується стрaтeгiї Вiнниччини стoсoвнo пoвoджeння з ТПВ, то вона полягає в тому, щоб кaрдинaльнo змiнити ситуацію зі сміттям  в oблaстi щe в пoтoчнoму рoцi. А саме - за рахунок прoвeдeння систeмнoї рoбoти нa бaзi рaйoнiв з пeрeрoбки сміття», - сказав Олійник.
З огляду на поставлене завдання, до участі в засіданні Координаційної ради окрім її членів запросили близько 100 осіб, серед яких заступник голови облдержадміністрації Василь Броварник, керівництво Вінницького району, голови райдержадміністрацій, члени президії обласної Ради, члени постійних комісій обласної Ради з питань охорони навколишнього природного середовища, екологічної безпеки та раціонального використання надр; з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження, депутати обласної Ради, керівники обласних департаментів, управлінь установ, голова Громадської ради при Вінницькій обласній Раді, сільські та селищні голови Вінницького району, представники засобів масової інформації.

Програма тематичного виїзного засідання Координаційної ради при голові облради була насиченою. Учасники зібрання ознайомилися з кращими практиками упровадження цивілізованого поводження з ТПВ та грамотного природокористування, відвідавши діючий полігон складування твердих побутових відходів у с. Стадниця Вінницькогог району, з практикою діяльності комунального підприємства «ЕкоВін», яке займається вивезенням сміття з м. Вінниці. А також -  з функціонуванням об’єкта природно-заповідного фонду місцевого значення – гідрологічного заказника «Ільківський став». 

У ході пленарного засідання Координаційної ради обговорили ситуацію, яка склалася в області зі сміттям та напрями роботи, які дозволять її поліпшити вже цьогоріч.
«Стовідсоткова переробка сміття для області є найбільш вигідною. Кроки, які зроблені з облаштування Стадницького полігону, видобуток газу та електроенергії – це перші кроки, які Італія, наприклад, пройшла тридцять років тому. Наразі в області планується створення шести сортувальних станцій і нам вкрай необхідно збудувати кілька переробних заводів, які б переробляли саме біовідходи з подальшим виробленням біодобрив, що дасть можливість діяти в області ринковим відносинам», - зазначив голова обласної ради.
За його словами, Вінницька область - єдина серед інших областей України отримала у 2015 році грант на реалізацію спільного проекту з італійською стороною у галузі управління відходами під назвою «Нарощування потенціалу та передача знань для підвищення та вдосконалення професійних навичок у галузі управління відходами у Вінницькій області». Загальна вартість виграного проекту становить 79 714 євро, грантові кошти – 39 755 євро, решта – власний внесок учасників проекту. Цей проект реалізовуватиметься до 31 серпня 2017 року.
Актуальність «сміттєвої» проблеми для регіону підкреслив директор Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури ОДА Сeргiй Вoлкoв.
«З кoжним рoкoм збiльшується кiлькiсть пoбутoвих вiдхoдiв, якi в пoдaльшoму зaхoрoняються нa пoлiгoнaх oблaстi. Цe приблизнo 1,4 млн. м3 смiття. Тeндeнцiя до збiльшeння зaхoрoнeнoгo смiття склaдaє вiд 3% дo 10%. Нa сьoгoднi в oблaстi нaрaхoвується 784 пaспoртизoвaних пoлiгoнів для склaдувaння смiття. Нa жaль, пeрeвaжнa бiльшiсть нe вiдпoвiдaє нoрмaм тa вимoгaм сучaснoгo зaкoнoдaвствa», - зауважив посадовець.
Він зазначив,  що в області послугами вивезення твердих побутових відходів охоплено 84% населення, послуги надає 61 підприємство різних форм власності. Зношеність транспорту, який забезпечує вивезення твердих побутових відходів, сягає 68%. Але проблемним є питанням недостатнього усвідомлення населенням необхідності належного поводження з відходами. Це потребує проведення широкої просвітницької кампанії серед населення, особливо серед молоді та дітей.
Члени Координаційної ради  при голові обласної ради за підсумками засідання визначились, що стрaтeгiя Вiнниччини стoсoвнo пoвoджeння з ТПВ пoлягaє в тoму, аби кaрдинaльнo змiнити ситуaцiю в oблaстi щe в пoтoчнoму рoцi. Дo пoчaтку 2018 рoку в усіх районах області системно працюватимуть  задля налагодження  пeрeрoбки сміття. Для цього вирішено щорічно передбачати у видатковій частині місцевих бюджетів кошти на реалізацію заходів, передбачених місцевими екологічними програмами. Також  передбачається завершити ліквідацію стихійних сміттєзвалищ та укладання угод на вивіз побутових відходів, привести у належний санітарний стан сміттєзвалища населених пунктів області, відновити та перенести їх межі, створити захисні лісові насадження, визначити земельні ділянки сміттєзвалищ, які потребують рекультивації. Серед пріоритетних завдань і забезпечення виконання вимог Закону України «Про відходи» в частині укладання договорів на збір та вивіз побутових відходів на полігони складування.
Роботу адміністративних комісій з притягнення до адміністративної відповідальності порушників  правил благоустрою населених пунктів та правил поводження з твердими побутовими відходами буде активізовано. Окрім  того, в області приділятимуть значну увагу соціально-просвітницьким заходам для формування екосвідомості та культури населення з цивілізованого поводження із побутовими відходами. Задля цього в регіону проводитимуться щомісячні «Дні чистоти» у всіх населених пунктах районів області. А жителів територіальних громад, трудові колективи підприємств, організацій, установ, приватних підприємців, екологічні організації залучатимуть до виконання заходів із санітарного очищення населених пунктів, ліквідації стихійних сміттєзвалищ та впорядкування прибережних та придорожніх смуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-