Вінниця інвестує в капремонт шкіл та садочків рекордні 95 млн гривень

Вінниця інвестує в капремонт шкіл та садочків рекордні 95 млн гривень

Укрінформ
У поточному році Вінницька міська рада на капітальні видатки для дитячих шкіл та садочків виділила 95 мільйонів гривень – найбільша сума  в історії вінницької освіти.

Про це у четвер під час виїзної наради повідомив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

«У нас прослідковується досить позитивна динаміка  по фінансуванню ремонту шкіл, починаючи з 2015 року, коли розпочалась фінансова децентралізація,  ідейним натхненником якої є Володимир Гройсман. У 2015 році загальна вартість капітальних вкладень у школи і дитячі садочки, в тому числі кошти державної субвенції, була на рівні 18 мільйонів. У 2016 рік – ця цифра вже становила 62 мільйони, з яких 45 мільйонів - це кошти міського бюджету, і 18 мільйонів – державна субвенція. На сьогоднішній рік на капітальні видатки для шкіл та садочків виділено 95 мільйонів гривень.», - повідомив Моргунов.

За його словами, зазначені кошти використовуються на закупівлю обладнання, ремонт дахів, заміну вікон тощо, а  також на будівництво спортивних ядер, на яких займаються як школярі, так і люди, які живуть поруч з освітніми закладами. Причому , зазначена сума вказана без внеску інвесторів. Це безпрецедентна сума інвестицій міського бюджету на капітальні видатки освітніх установ міста.

Міський голова сподівається, що це суттєво покращить матеріально-технічний стан закладів освіти, адже наразі у  Вінниці в них активно здійснюються капітальні ремонти. Практично у кожній школі та садочку або замінюють вікна, або ремонтують дах, десь встановлюють обладнання для заняття спортом або утеплюють фасадну частину, проводять благоустрій території тощо.     Наприклад, у школі №30 наразі розпочато будівництво поля для міні-футболу за кошти інвестора. «Зараз будується друга черга стадіону у рамках інвестиційної угоди. Першу чергу зробили в минулому році також по інвестиційній угоді, тоді було зроблено майданчики для волейболу, баскетболу, гандболу, заняттям спортом, фізкультурою, майданчик для стрітворкауту. Зараз робитимуть міні футбольне поле з трибуною та біговою доріжкою.     Також буде роздягальна для дітей, а територію стадіону обнесуть високим 4-метровим парканом. До 1 вересня інвестор бере на себе зобов’язання виконати ці роботи. Загальна сума інвестицій – п’ять з половиною мільйонів гривень, і це позабюджетні кошти. Сьогодні під час виїзної наради ми внесли корегування в проект будівництва спортивного ядра – додали зовнішнє освітлення. Це робимо для безпеки та зручності  користування спортивним ядром, на якому займатимуться як школярі, так і  мешканці цього мікрорайону», – каже міський голова.

Окрім зазначених вкладень у капітальні видатки освітніх закладів, міська рада планує залучити кошти Міністерства регіонального розвитку за підтримки Інвестиційного Європейського банку. Подано заявку на отримання ресурсів для утеплення 45 закладів соціальної сфери, куди входять дитячі садочки, школи, Центри первинної медико-санітарної допомоги. Йдеться не лише про утеплення, а й капітальний ремонт дахів, заміну вікон.

Також міський голова нагадав, що дав чітке розпорядження щодо заборони збирати з батьків будь-які кошти на капітальні видатки в школах.

«Зрозуміло, що якщо батьки хочуть в рамках свого класу зробити якийсь косметичний ремонт, замінити, наприклад, штори, вони мають на те право, але в першу чергу це рішення самих батьків. На ремонт коридорів, санвузлів, заміну вікон, ремонт дахів, актових залів тощо, категорично заборонено збирати гроші з батьків. Керівники закладів про це знають, і якщо це розпорядження буде порушено, вони будуть звільнені з займаної посади», – зазначив Сергій Анатолійович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-