Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Медреформа? Давайте платити не за пляшку чи корок, а за продукт

Медреформа? Давайте платити не за пляшку чи корок, а за продукт

Блоги
Укрінформ
З виступу в Верховній Раді 8 червня 2017 року під час обговорення законопроектів блоку медичної реформи:

Я мав розмову в кулуарах із колегами, і у мене є відчуття, що не всі до кінця розуміють філософію того рішення, яке ми хочемо прийняти. Мова абсолютно не йде про відмову від бюджетного фінансування медицини, мова йде абсолютно про інше – зміну філософії фінансування медицини.

Я взяв у руки пляшку... Ви йдете в магазин, вас не просять заплатити спочатку за короб, потім за пляшку, а потім прийдеш, наллємо тобі води. Ви купуєте готовий кінцевий продукт. Логіка цього закону полягає в наступному: ми припиняємо фінансувати процес, короб, пляшку, воду і так далі – ми переходимо, пробуємо перейти на оплату кінцевого продукту.

Це те, що створює стимули для саморозвитку. Система вмирає, вона не має жодних стимулів, як би лікар не працював, як би не лікував, ми даємо можливість зробити перший крок для вибору пацієнтами закладів для лікування.

І я б не радив спішити з другим читанням. Але філософія цього закону є правильна… Ми повинні підтримати в першому читанні, не спішити з другим читанням і, насправді, це є не медичний проект, ми говоримо про протоколи лікування, про стандарти, ми говоримо про фінансування. І цю проблему має розглядати або бюджетний, або аналогічний фінансовий комітет. 

Віктор Пинзеник

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-