Вінницькі депутати хочуть від уряду запровадження справедливої пенсійної системи

Вінницькі депутати хочуть від уряду запровадження справедливої пенсійної системи

Укрінформ

Депутати Вінницької обласної ради звернулися до Уряду із закликом здійснювати реформу пенсійної системи із забезпеченням норм соціальної справедливості.

Відповідне звернення - «Про звернення депутатів Вінницької обласної Ради 7 скликання Мазура Г.Ф. та Рижманя Д.І. до Голови Верховної Ради України Парубія А.В., Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. щодо реформування пенсійної системи та забезпечення соціальної справедливості» - ухвалене у п’ятницю час засідання позачергової 19 сесії обласної Ради.

У зверненні, ініційованому головою постійної комісії з питань бюджету, фінансів та обласних програм Геннадієм Мазуром і депутатом обласної Ради Дмитром Рижманем? йдеться про те, що, відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" від 21.12.2016 № 1801-VIII було встановлено у місячному розмірі мінімальну заробітну плату на рівні 3200 гривень на весь 2017 рік, прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня 2017 року – 1600 гривень, з 1 травня – 1684 гривні, з 1 грудня – 1762 гривні, а прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2017 року – 1247 гривень, з 1 травня – 1312 гривень, з 1 грудня – 1373 гривні.

Водночас, з 1 січня 2017 року розмір мінімальної пенсії в Україні встановлено на рівні 1247 грн. Таким чином, розрив між рівнем мінімальної заробітної плати і мінімальної пенсії складає понад 2,5 рази, чого не було в минулому. За останні роки різниця між законодавчо встановленими рівнями мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії складав 20-23%.

Встановивши мінімальну заробітну плату на рівні 3200 грн. та зберігши фактично на незмінному рівні мінімальну пенсію, Верховна Рада України сформувала дисбаланси у системі соціальних гарантій. В такий спосіб одна соціальна група населення – працююче населення була виокремлена та поставлена в привілегійоване становище порівняно з іншою соціальною групою – пенсіонерами, для яких рівень мінімальних соціальних гарантій, а саме мінімальної пенсії зріс на суттєво меншу величину.

У звернені депутати зазначають, що для забезпечення соціальної справедливості, рівень мінімальної заробітної плати і рівень мінімальної пенсії повинні мати однаковий розмір, тому проблематика пенсійного забезпечення потребує комплексного вирішення шляхом реформування пенсійної системи країни. Головним компонентом такої реформи має стати доповнення існуючої солідарної пенсійної системи накопичувальною системою (2 і 3 рівень пенсійної системи) та в подальшому перехід виключно до накопичувальної пенсійної системи із персоніфікованими рахунками для кожної застрахованої особи. Разом із тим, оновлена пенсійна система повинна передбачати наступне:

- уніфікований принцип обрахунку величини пенсії без значних виключень. Єдиним критерієм для визначення величини пенсії має бути величина внесків особи до відповідних пенсійних фондів. Виключення можуть складати військовослужбовці та обмежена категорія осіб, які внесли значний вклад у розвиток держави;

 - ліквідація законодавчих норм, що спричиняють величезні розриви між розмірами найвищих і найнижчих пенсій, які на сьогодні досягають десятків разів;

- створення законодавчих, регулятивних, економічних умов для збалансованості фінансів Пенсійного фонду України та інших недержавних пенсійних фондів. Поточне становище Пенсійного фонду, більшу частину доходів якого складає дотація із Державного бюджету України, є неприпустимим;

- чітке законодавче регулювання діяльності недержавних пенсійних фондів (3 рівень пенсійної системи), які повинні виконувати функцію додаткового джерела пенсійних виплат для людей, у яких наявні кошти на додаткове страхування та джерелом так званих “довгих грошей”, які в комплексі із заходами щодо розвитку фондового ринку мають стати джерелом для розвитку української економіки;

- забезпечення широкої можливості вибору громадянами фінансових установ для формування накопичень, необхідних для одержання матеріального забезпечення додаткового до пенсійних виплат із солідарної системи;

сприяння розвитку системи стимулювання роботодавців до фінансування програм додаткового пенсійного забезпечення працівників.

В зв’язку з вищезазначеним, депутати обласної Ради звернулися із проханням до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана дати відповідні доручення Міністерству соціальної політики України, відповідним комітетам Верховної Ради України щодо напрацювання в найкоротші терміни концепції реформування пенсійної системи України та представлення її громадськості; розробки проектів законодавчих актів з питань пенсійного забезпечення, загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, недержавного пенсійного страхування, необхідних для впровадження нової моделі пенсійного забезпечення; внесення змін до відповідних законодавчих актів щодо встановлення рівня мінімальної пенсії в Україні на рівні мінімальної заробітної плати.

   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-