«Альтернативи об’єднанню громад у нас немає» - голова Вінницької облради Анатолій Олійник

«Альтернативи об’єднанню громад у нас немає» - голова Вінницької облради Анатолій Олійник

Укрінформ

«На межі розподілу повноважень, відповідальності, фінансів між об’єднаними територіальними громадами і районами виникає багато питань. Конструктивом є те, що ці питання обговорюються спільно з розробниками законопроекту та представниками районних рад, районних адміністрацій та очільників об’єднаних територіальних громад».

Про це повідомив голова обласної Ради Анатолій Олійник після завершення виїзної розширеної семінар-наради за участі голів районних рад – членів Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради.

Семінар-нарада проходила у Києві. Вінницька делегація була найчисельнішою – її представляли 30 голів районних і сільських рад Вінниччини. Серед учасників обговорення – народні депутати України від Вінниччини - Сергій Кудлаєнко, Олексій Порошенко, Микола Кучер, Іван Спориш, Іван Мельничук, Олександр Домбровський, Григорій Заболотний, Юрій Македон, Микола Юрчишин,  представники керівництва Мінрегіонбуду, Асоціацій органів місцевого самоврядування,  обласних та районних рад з областей України, громадські та міжнародні експерти, науковці.

Захід організовано у співробітництві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства за сприяння Ради Європи, Програми Агенства США з  міжнародного розвитку USAID,  Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

 - Ми взяли участь в обговоренні з представниками міністерств, відомств, ставили їм запитання під час круглого столу «Шляхи удосконалення районного рівня адміністративно-територіального устрою України в сучасних умовах проведення реформи децентралізації влади», - повідомив Анатолій Олійник. -  В ході дискусії присутні звернули увагу на необхідність  розробки комплексної стратегії  адміністратино-територіального устрою в Україні та сприяння в розробці базових законодавчих актів щодо основних засад  із зазначеної проблематики. Ми є практики, на зустрічі почули теоретиків і домовилися напрацювати свою пропозицію в рамках Асоціації органів місцевого самоврядування. Тільки взаємодія практиків, теоретиків, експертів  і безпосередньо людей, які працюють на місцях, може дати раціональний підхід до прийняття  вкрай необхідних законопроектів для подальших реформ.

Члени Вінницької Асоціації органів місцевого самоврядування, взявши участь у дводенному семінарі, зможуть конструктивно визначати свої пропозиції та подадуть їх до Комітету Верховної Ради України  з питань місцевого самоврядування і державного будівництва для того, шоб розробники законопроектів знали ситуацію на місцях.

- Це був корисний захід, який допоміг підняти рівень розуміння того, що кожен на своєму місці є тією людиною, яка має фахово та аргументовано пояснити і депутатському корпусу і жителям громади, що кращого  шляху, як реформування, в тому числі й місцевого самоврядування, немає.

Основа місцевого самоврядування - це об’єднання територіальної громади. А стратегія  адміністративно-територіального устрою має забезпечити спроможність та розвиток  місцевого самоврядування в Україні.

- Ще 10 років тому ми боялися щось ламати і залишалися жити в адміністративно-територіальному устрої зразка 1923 року, то сьогодні, коли знизу люди об’єднуються, бо бачать в цьому перспективу щодо розвитку території, вирішення     соціально-економічних проблем, цей рух вже не зупинити, - зазначив Анатолій Олійник. - Тільки треба підкріпити законодавчо, правильно розставити акценти. І чим більше у нас буде розуміння, як має запрацювати цей механізм, тим кращий і швидший результат будемо мати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-