«Захищати журналістів у будь-якій ситуації», – 5 років як немає Ігоря Лубченка

«Захищати журналістів у будь-якій ситуації», – 5 років як немає Ігоря Лубченка

Укрінформ
«Журналістів маємо захищати в будь-якій ситуації. Навіть у тих моментах, коли вони не в усьому мають рацію… І найбільше сьогодні беззахисні журналісти у глибинці, в районних газетах. Бо, втративши з тих чи інших причин роботу, вони не можуть піти в інше видання – його в містечку немає…».

Це слова багаторічного голови НСЖУ Ігоря Лубченка, опубліковані у книжці «Адвокат журналістики». 13 травня 2017 року виповнилося 5 років, як він раптово пішов із життя на 75-му році.

Памʼять Ігоря Лубченка нещодавно вшанували колеги з усієї України під час XIV з’їзду Національної спілки журналістів, про це повідомляє пресс-служба НСЖУ. Учасники з’їзду відзначили значний внесок Лубченка у боротьбу за свободу слова в Україні та розбудову найбільшої медіаорганізації – НСЖУ. А квіти на його могилу на Байковому кладовищі від учасників журналістського зібрання поклав товариш, засновник газети «Дзеркало тижня» і перший лауреат премії імені Ігоря Лубченка за свободу слова Володимир Мостовий.

Крім цього, як нагадав секретар НСЖУ, головний редактор газети «Обрії Ізюмщини» Костянтин Григоренко, на будівлі редакції газети «Обрії Ізюмщини» відкрито меморіальну дошку імені Лубченка. А в Ізюмі, за клопотанням міського осередку Спілки, вулицю Ленінградську було перейменовано на вулицю Лубченка. За підтримки Харківської обласної організації НСЖУ було виготовлено вуличні таблички.

Також у Левківці на Харківщині сільська рада прийняла рішення про присвоєння імені Лубченка скверу в центрі населеного пункту.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко переконаний, що позиція безкомпромісного захисту журналістів, яку займав Лубченко, є визначальною і для сучасної Спілки: "Чиновники, які перешкоджають реформуванню місцевої преси, надсилають в НСЖУ свої пояснення на десятках сторінок! Поліція та прокуратура виправдовуються, чому не караються злочинці, які порушують права журналістів. Але розуміти ці «аргументи» ми не збираємося. Тільки дієва допомога журналістам та редакціям, відновлення справедливості є тим результатом, якого вимагає журналістська спільнота".

Довідково: Ігор Федорович Лубченко народився 3 листопада 1937 року в місті Псков (Росія).

У 60-му р. закінчив факультет журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Працював у редакції газети «Ізюмський паровозоремонтник» (1957-1959). У 1969-1975 роках був заступником редактора газети «Комсомольскоє знамя». У 1975-1982 роках - редактор газети «Молодь України», потім очолював газету «Освіта».

Член Спілки журналістів із моменту її заснування. Відзначений орденом «Знак пошани» та медалями, званням Заслужений журналіст України» (1987). З 1997 по 2012-й рр. - голова НСЖУ. Нагороджений орденами  Ярослава Мудрого та «За заслуги» третього ступеня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-