Справа Сущенка може дійти до суду наприкінці літа - адвокат

Справа Сущенка може дійти до суду наприкінці літа - адвокат

Оновлюється
Укрінформ
Власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в "шпигунстві".

Хронологія останніх подій

Справа Сущенка може дійти до суду наприкінці літа - адвокат

20.04.2017 16:10

Справа незаконно затриманого в РФ кореспондента Укрінформу Романа Сущенка може бути передана до суду не раніше кінця літа.

Про це адвокат журналіста Марк Фейгін повідомив кореспондента Укрінформу.

"На тижні поговорив про перспективи закінчення слідства. Мені сказали, що «хотілося б вийти на суд наприкінці літа». Але це говорилося туманно, без особливої переконаності. Все може і затягнутися. Томів у справі не дуже багато. Скільки саме, не уточнили. Коли ознайомимося з матеріалами, вирішимо, чи буде мій підзахисний свідчити. Ну і, звичайно ж, обвинувачення ми не визнаємо", - сказав Фейгін.

Він також повідомив, що в спілкуванні опоненти йому натякають, ніби тільки визнання дає право і шанси на обмін, у тому сенсі, що «ми журналістів на розвідників не міняємо». «Проте ми відкидаємо подібну логіку. Достатньо очевидно, що в нашій справі визнання провини потрібне російській владі виключно в пропагандистських цілях. Водночас важливо зазначити: розуміння того, що ця справа повинна закінчитися обміном, по-моєму, вже присутнє повною мірою», - вважає Фейгін.

Захист Сущенка ознайомився з результатами двох технічних експертиз

20.04.2017 15:16 416

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, повідомив, що минулого тижня після кількамісячної перерви пройшли хоч якісь слідчі дії в справі його підзахисного.

Про це адвокат сказав кореспондентові Укрінформу.

"Цього тижня я двічі побував у Романа Володимировича. Один раз просто відвідав, другий – у зв'язку з якимись слідчими діями. Ми ознайомилися з результатами двох технічних експертиз", - пояснив Фейгін.

Він уточнив, що матеріали експертиз представлені не були, тільки висновки. "Тому у захисту як і раніше немає відповідей на запитання про обсяг і переконливості доказів слідства. Про це ми зможемо судити, тільки ознайомившись з матеріалами. А так, справді, ми поставлені перед фактом, що слідством проведено якісь експертизи і зроблені якісь висновки", - сказав адвокат.

Сущенко писатиме листи високопоставленим особам різних країн

20.04.2017 11:15

Адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін, який відвідав у СІЗО свого підзахисного, розповів про підготовку листів від журналіста і його близьких високопоставленим особам різних країн.

Про це адвокат повідомив кореспондентові Укрінформу.

«На початку цього тижня побував у Сущенка не за графіком. У Лефортово проводиться жеребкування відвідувань. І в одного мого колеги змінилися обставини, довелося помінятися з ним нашими датами відвідання. Обговорили з Романом Володимировичем питання, пов'язані з підготовкою кількох листів від нього і його близьких - високопоставленим особам різних країн», - сказав Фейгін.

Як сказав адвокат, умови тримання під вартою такі самі й у цілому нормальні - передачі, фотографії дітей, листи від близьких із затримкою, але передають. Як і раніше, Сущенко дуже багато читає.

Арешт Сущенка можуть продовжити на два, а не три місяці - адвокат

20.04.2017 10:58

Засідання суду у справі незаконно затриманого в РФ кореспондента Укрінформу Романа Сущенка відбудеться наступного тижня, і мова може йти про продовження терміну його утримання під вартою на два, а не три місяці.

Про це адвокат журналіста Марк Фейгін повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Судове засідання про продовження утримання під вартою відбудеться наступного тижня. Можливо, говоритимуть про продовження не на три, а на два місяці. З чим це пов'язано, не знаю. І це ще не точно", - сказав Фейгін.

За його словами, захист, як і раніше, вимагатиме змінити запобіжний захід на домашній арешт. Буде також заявлено клопотання про затвердження в якості "громадського захисника" українського консула в Москві Геннадія Брескаленка. "Чесно кажучи, шанси на задоволення наших клопотань не дуже великі. Але вони є, і ми й далі на них наполягатимемо», - наголосив Фейгін.

Сущенко з Лефортово звернувся до українських та зарубіжних колег

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ 20.04.2017 08:25

Власний кореспондент Укрінформу Роман Сущенко, якого понад півроку тому незаконно заарештували в Росії, подякував усім українським та іноземним колегам по журналістському цеху за підтримку і солідарність.

Про це він написав у своєму листі із СІЗО "Лефортово".

"Останні півроку доля дарує мені унікальну можливість оцінити та відчути силу і глибину журналістської солідарності та підтримки від багатьох колег по цеху, професійних та громадських організацій. Дякую вам за ці хвилини!" - підкреслив Роман.

Крім колективу свого інформагентства, він подякував паризьким колегам Аллі Лазаревій, Анні Чесановській, Александру Мельнику, Галі Аккерман, Юрію Сафронову, Бенуа Віткіну, Констанс Борк, брюссельській колезі Ірині Сомер, кореспонденту "1+1" у Берліні Наталії Фібріг, московському кореспонденту УНІАН Роману Цимбалюку.

Сущенко також вдячний за підтримку НСЖУ, Міжнародній та Європейській федераціям журналістів, Європейському альянсу інформаційних агентств, Асоціації польських журналістів, "Репортерам без кордонів", а також представникам ПЕН-клубу, у тому числі віце-президентові Джону Максвеллу Кутзее, які писали йому листи, та іншим.

***

Нагадаємо, суд в Москві продовжив термін перебування журналіста під вартою до 30 квітня 2017 року. 

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-