Вінницькі самоврядці обговорили «перезавантаження» медичної галузі

Вінницькі самоврядці обговорили «перезавантаження» медичної галузі

Укрінформ
Очільники Вінниччини, медики, керівники органів місцевого самоврядування та медики обговорили реформування охорони здоров’я у рамках  засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради.

Про це повідомляє відділ аналітично-інформаційної роботи Вінницької обласної Ради.

Тематичне розширене засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради відбулося 29 березня у Могилеві-Подільському. В його роботі взяли участь голова обласної Ради Анатолій Олійник, голова облдержадміністрації Валерій Коровій, перший заступник голови обласної Ради Людмила Щербаківська, члени Координаційної ради, депутати обласної Ради, керівники департаментів та управлінь облдержадміністрації, голови районних рад, райдержадміністрацій, головні лікарі закладів охорони здоров’я вторинного рівня надання медичної допомоги, представники Громадської ради при обласній Раді та журналісти.

В рамках засідання обговорювали питання «Про стан надання медичної допомоги різних видів та інтенсивності відповідно до потреб населення області та хід виконання обласної Програми «Майбутнє Вінничанин в збережені здоров’я громадян» на 2016-2020 роки», затвердженої рішенням 4 сесії обласної Ради 7 скликання від 11 лютого 2016 року №45».

Місцем проведення засідання Могилів-Подільський обрали тому, що саме тутешня лікарня стане базовою для створення одного з госпітальних округів Вінниччини. 

Перед початком пленарного засідання Координаційної ради обласна делегація ознайомилася з роботою медичних закладів територіальних громад Могилів-Подільського району. Зокрема,  відвідали Могилів-Подільську окружну лікарню інтенсивного лікування та Могилів-Подільський районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги.

Головний лікар окружної лікарні інтенсивного лікування Василь Миколюк розповів, що в лікарні працює 82 лікарі, 233 медичних сестри та середній медперсонал,  функціонує 225 ліжко-місць. 

- На базі нашої лікарні створено перинатальний центр другого рівня, відремонтовано хірургічне та реанімаційне відділення з врахуванням сучасних вимог, відремонтовано травматологічне відділення, приведена до ладу лабораторія, - розповів Василь Васильович. – Є проблема в технічному переоснащенні лікарні, але вона вирішується. Так, в минулому році     на закупівлю необхідного медичного обладнання міською владою було виділено 3 млн. 900 тис. грн.

У рамках засідання Координаційної ради її учасник зосередились на обговоренні  найважливіших питань медичної реформи. 

- На сьогодні ми маємо радянську систему охорони здоров’я, - зазначив голова обласної Ради Анатолій Олійник. - Ця система має свої позитивні сторони, але разом з тим існує й ціла низка негативних факторів. В такому стані,  як знаходиться охорона здоров’я сьогодні, вона не має бути. Зараз ми стоїмо на шляху реформ медицини. Нам презентовані ті напрями, які мають запрацювати в медичній галузі. В області є певна ситуація стосовно обговорення проблематики створення госпітальних округів, тому ми будемо враховувати думку громадськості.

Також Анатолій Дмитрович наголосив, що запропонована медична модель не нова, вона вже апробована впродовж останніх 50-ти років в європейських країнах.

- Остання – це Польща, яка впровадила такий механізм роботи медичних закладів, - зазначив керівник найвищого самоврядного органу області. - Нова система, в першу чергу, направлена не на збереження кількості ліжко-місць, а на здоров’я пацієнта, який має отримати якісну медичну допомогу.

Директор Департаменту охорони здоров’я Людмила Грабович зупинилась на необхідності проведення медичної реформи та ознайомила присутніх з початком впровадження в області державної програми «Доступні ліки», яка стартує 1 квітня 2017 року. На Вінниччині з 1,57 млн  жителів області 970 тисяч мають хвороби, на ліки від яких поширюється програма реімбурсації. 

Депутат обласної Ради, голова голові постійної комісії обласної Ради з питань бюджету, фінансів та обласних програм Геннадій Мазур звернув увагу, що на сьогодні обсяг всіх видатків на медичну галузь складає лише 50%, решта 50% - лягає на плечі пацієнтів. 

– Але така система протизаконна, це пряме порушення Конституції України, - наголосив Геннадій Федорович. – Ми не повинні фінансувати медичну установу, ми повинні фінансувати страхові випадки.

- Сьогодні ми робимо черговий крок у процесі, який мав би розпочатися ще 25 років тому, - сказав голова обласної Ради Анатолій Олійник. - Депутатський корпус обласної Ради не стоятиме осторонь цього процесу. Провели позачергову сесію, на якій порушувалось питання госпітальних округів. В квітні проведемо селекторну нараду, аби переконливо аргументувати, що іншого шляху у нас немає. Ми змушені перезапустити механізми медичної галузі.     Пропонований алгоритм розподілу коштів всередині системи охорони здоров'я зовсім не містить в собі ніякого ноу-хау.

Наприкінці зустрічі учасники Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Вінницької обласної Ради прийняли рішення «Про стан надання медичної допомоги та хід виконання обласної Програми «Майбутнє Вінниччини в збереженні здоров’я громадян» на 2016 – 2020 роки». У ньому визначили пріоритетними напрямами діяльності збереження здоров’я вінничан до2020 року, вирішили розвивати службу екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, постійно оновлювати регіональний резерв лікарських засобів та виробів медичного призначення. З повним текстом рішення можна ознайомитись на сайті обласної Ради в розділі «Координаційна рада з питань місцевого самоврядування».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-