На Вінниччині ухвалили обласну п’ятирічну програму підвищення енергоефективності

На Вінниччині ухвалили обласну п’ятирічну програму підвищення енергоефективності

Укрінформ
На сесії Вінницької обласної ради прийнято Програму підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів у Вінницькій області на 2017-2022 роки.
Про це повідомляє прес-служба Вінницької обласної ради.
За інформацією, наданою депутатам директором Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Сергія Волкова, метою програми є збільшення частки тепло- та електрогенерації в паливно-енергетичному балансі області за рахунок використання наявного потенціалу біомаси; стимулювання виробництва енергії з відновлювальних джерел, а саме: 
малими гідроелектростанціями та об’єктами електрогенерації з енергії сонця; 
скорочення використання традиційних видів палива шляхом їх заміщення альтернативними, або технічного вдосконалення тепло- та електрогенеруючого обладнання; 
затвердження порядку залучення фінансування на заходи з енергозбереження на об’єктах бюджетної та комунальної сфери, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету;
зменшення видатків на оплату за споживання паливно-енергетичних ресурсів у бюджетних та комунальних закладах області;
залучення коштів на виконання енергозберігаючих заходів шляхом реалізації механізму енергосервісу; 
впровадження енергетичних обстежень з метою економічного обгрунтування виконання того чи іншого енергоефективного заходу; 
стимулювання населення до енергозбереження у житловому фонді; підвищення культури енергоспоживання та використання ресурсів серед жителів області.
Крім того, Програма передбачає розробку основних напрямів політики у сфері енергоефективності, удосконалення системи контролю та моніторингу за споживанням енергоресурсів, визначення пріоритетних до виконання енергозберігаючих заходів за рахунок бюджетних коштів і фінансових ресурсів з інших джерел.
– Програма підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів у Вінницькій області на 2017-2022 роки є цільовою та призначена для практичного використання на обласному та місцевому рівнях, передбачає виконання енергоефективних заходів у бюджетних та комунальних закладах області, організаціях і підприємствах, а також у житловому секторі Вінниччини, – зазначив директор Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Сергій Волков.
Реалізація програми здійснюватиметься за рахунок сучасних напрацювань у сфері енергозбереження із залученням високоефективного обладнання як вітчизняного так і іноземного виробництва, силами спеціалістів державних, комунальних та приватних установ і організацій, енергоаудиторських та енергосервісних компаній, громадських організацій, експертів галузі.
Як поінформували фахівці, протягом 2010-2016 років у Вінницькій області було переведено на тверде паливо 396 котелень бюджетної та комунальної сфери. Як результат, протягом останніх років спостерігається чітка тенденція до зменшення споживання природного газу бюджетними закладами, а саме, за період 2013-2015 років не спожито 13,7 млн.м.куб., або 44% від загального обсягу споживання природного газу бюджетними закладами та 38,5 млн.м.куб., або 24% від загального обсягу споживання теплопостачальними підприємствами області. Переважна більшість вищевказаних котелень є об’єктами теплогенерації невеликої потужності до 1 МВт. Таким чином, протягом останніх років твердопаливні котли були встановлені на більшості об’єктах, де така робота була технічно можливою та економічно доцільною.
Враховуючи вищезазначене, в процесі реалізації програми, окрім переведення решти малопотужних котелень, пропонується зосередити увагу на котельнях великої потужності, які надають послуги з тепло- та гарячого водопостачання різним категоріям споживачів, в тому числі, бюджетним установам та населенню.
Разом з тим, беручи до уваги наявний потенціал біомаси, в якості палива для таких котелень доцільно використовувати первинні відходи сільського господарства, деревну біомасу, тощо. Фінансування таких проектів пропонується здійснювати за рахунок фінансування з бюджетів усіх рівнів, а також із залученням грантових та інвестиційних коштів.
Найбільш перспективними напрямами у галузі поновлювальної енергетики області є виробництво електричної енергії малими гідроелектростанціями та фотогальванічними установками, когенерація тепла та електроенергії при спалюванні біомаси, а також виробництво біогазу. Враховуючи сільськогосподарську орієнтованість Вінниччини, впровадження біогазових установок, що працюють на продуктах діяльності агропромислового розвитку, може стати альтернативою до використання викопних видів палива, таких як природний газ та кам’яне вугілля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-