Вінницька міськрада першою в країні ухвалила кодекс депутатської етики

Вінницька міськрада першою в країні ухвалила кодекс депутатської етики

Укрінформ
Вінницька міська рада у п’ятницю на пленарному сесійному засіданні першою в країні ухвалила «Кoдекс етики депутaтiв Вiнницькoї мiськoї рaди».
Про це повідомляє Департамент у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міської ради.
23 березня сесією міської ради затверджено документ, який регулюватиме етичні правила поведінки вінницьких депутатів на засіданнях та депутатських комісіях, у взаємовідносинах з виборцями і представниками медіа, співпраці з іншими гілками влади. Вінниця стала першою з-поміж обласних центрів України, де ухвалено Кодекс етики депутатів міської ради. 
Розробку Кодексу етики депутатів міської ради було ініційовано ще минулого року  представниками інституцій громадянського суспільства. Для розробки документу було створено спеціальну робочу групу, до якої увійшли  голови постійних депутатських комісій, керівники фракцій, представники профільних департаментів міської ради та громадських організацій. Протягом кількох місяців проводилися засідання щодо обговорення положень Кодексу, і сьогодні його проект було винесено на затвердження чергової сесії міської ради. 
«Робоча група довго працювала над цим документом, який в першу чергу має вплинути на самоорганізацію і самодисципліну депутатів міської ради. Кодекс поведінки і етики вже давно діє для виконавчих органів міської ради – департаментів та відділів. Тому якщо ми сьогодні вимагаємо від структурних підрозділів і від міського голови відповідної етики поведінки, то нічого поганого немає, якщо депутати теж візьмуть на себе зобов'язання, передбачені в Кодексі етики», - сказав Вінницький міський голова Сергій Моргунов.
Головною ціллю Кодексу етики депутатів є підвищення рівня довіри вінничан до органів місцевого самоврядування, а у обранців – персональної відповідальності за належне виконання депутатських обов’язків, забезпечення прозорості та гласності у роботі міської ради, а також запобігання зловживанням службовим становищем. Він розроблений на основі Конституції та ряду Законів України, Статуту територіальної громади міста Вінниці та модельного кодексу етики ЄС. Кодекс покликаний поглибити взаємодію між депутатським корпусом, громадськими організаціями і територіальною громадою міста. 
У документі чітко прописано, як депутати мають себе поводити на засіданнях, звітувати перед громадою, у взаємовідносинах із ЗМІ і навіть у спілкуванні в мережі Інтернет. Депутати мають нести відповідальність перед своїми виборцями за обіцянки, дані в період передвиборчої кампанії;  будувати свою роботу з виборцями на повазі та уважному ставленні до особистості незалежно від віку, статі, соціального статусу, партійної приналежності тощо; вивчати потреби територіальної громади, інформувати про них Вінницьку міську раду та її виконавчі органи, брати безпосередню участь у їх вирішенні; вивчати громадську думку; з повагою ставитись до прав, обов’язків та законних інтересів виборців та не допускати проявів бюрократизму та байдужості. Також обранці мають сприяти доступу до публічної інформації та щороку звітувати перед виборцями.
Чітко виписані норми щодо запобігання проявам корупції, питання щодо конфлікту інтересів, отримання депутатами подарунків та винагород. 
У випадку порушення цього Кодексу постійна депутатська комісія з питань законності, депутатської діяльності та етики має право застосувати до депутата один або одночасно кілька заходів впливу: попередження,  інформування про недостойну поведінку депутата та про заходи впливу, яких вжито до нього шляхом розміщення повідомлень у засобах масової інформації і на офіційному сайті Вінницької міської ради, а також – рекомендувати виборцям відкликати депутата відповідно до Закону України «Про місцеві вибори». У разі виявлення за результатами розгляду питань щодо порушення Кодексу ознак злочину або адміністративного правопорушення, комісія може повідомляти про це правоохоронні органи.
За результатами голосування 42 з присутніх на сесії 50-ти депутатів затвердили Кодекс етики депутатів Вінницької міської ради, семеро депутаті не голосували, один – утримався. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-