Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Плюси та мінуси блокади тимчасово окупованих територій

Плюси та мінуси блокади тимчасово окупованих територій

Блоги
Укрінформ
Найголовнішу втрату ми понесли на інформаційно-пропагандистському фронті

Під час навчання на історичному факультеті університету Шевченка одним із моїх улюблених предметів була теорія воєн. Тоді дізнався, що кожне сторіччя мало «свою унікальну війну». В стародавньому світі та середньовіччі домінував «лінійний» тип війни. З 18 століття ми побачили еволюції «лінійної» та «колонної» воєн. У 20 столітті прийшов час конвенційної війни, коли бої йшли "по всьому фронту з метою захоплення територій і ресурсів", за допомогою нарізної зброї та механізованої броньованої техніки. Тепер, на дворі XXI століття, війна набула чергової нової форми. Це вже четверте покоління воєн: «гібридно-локально-фрагметовані».

На думку Інституту стратегічних досліджень, ключовою ознакою цього типу війни є застосування тісно об’єднаного набору звичайних озброєнь, іррегулярної тактики, тероризму, кримінальних дій та невійськових інструментів (наприклад інформаційно-пропагандистських). Гібридні війни зараз у провідних державах розглядаються як особливий випадок компонентних (складених) воєн, який почав активно проявлятися повною мірою в останнє десятиріччя.

Ключові завдання та цілі гібридних воєн майже повторюють доктрину Сунь Цзи: “контролювати ворога за рахунок малих витрат”.

Компонентами виступають: медійна складова (захопити "душі та серця громадян ворожої країни"), економічна (захопити/знищити інфраструктурні вузли, транзитні хаби), зруйнувати економіку країни "зсередини", бажано "чужими руками". Наприклад, викуповується нафтопереробний завод, який у подальшому не використовується (Луганський НПЗ). Робити діверсії на критичній інфраструктурі (наприклад на газо-транспортних системах). Бойові дії ведуться невеликими автономними ДРГ.

Саме так Росія веде з нами війну останні 20 років.

Саме тому, оцінюючи ці фактори, послідовно виступав і продовжую виступати проти блокади ОРДЛО.
 Економічні збитки від блокади порахують і озвучать урядовці. Наразі Мінфін та Мінекономіки шукають шляхи зведення бюджетного балансу. Більш ніж переконаний, що Уряд із цим справиться, знайшовши компенсатор недоотриманим коштам. Щоправда, при цьому прийдеться відтермінувати анонсоване зростання соціальних стандартів, і буде важче НБУ втримувати курс, за рахунок зменшення надходження валютної виручки.

Але найголовнішу втрату ми понесли на інформаційно-пропагандистському фронті. Тепер на окупованих територіях нейтрально негативне ставлення до України зміниться на різко-негативне. Що у свою чергу призведе до незворотніх втрат у вигляді "емоційного відторгнення України" мешканцями, які там живуть. У ситуації введення повної блокади бачу поки єдиний позитив. Це простимулює владу нарешті визначитися та розробити повноцінну стратегію по цим територіям і спровокувати Росію на помилки, які вона вже робить. У перспективі це може дати нам перевагу на міжнародному фронті, що також є важливим сегментом гібридної війни.

Особливо зараз, коли після введення повної блокади наші міжнародні партнери прямо називають дії влади порушенням Мінських домовленостей, які РФ ніколи і не виконувала.

Головне, щоб очільники держави оперативно розробили та запропонували світові вірну стратегію щодо пошуків нових форматів дипломатичного урегулювання військового конфлікту на Сході України.

Віктор Таран

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-