Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

«Беспрєдєл, рятуйте!..» Сміттєве паскудство львів'ян?

«Беспрєдєл, рятуйте!..» Сміттєве паскудство львів'ян?

Укрінформ
Серед викинутого на дорогу сміття – багато документів, що свідчать про його львівське походження

Саме такі найперші слова я написав у своєму пості з цього приводу в спільноті «Іванків назавжди» у ФБ. Не зміг приховати обурення, повернувшись з місця «події» – колишнього села Буди Полідарівської нашого Іванківського району на Київщині, де серед білого дня, у неділю, 12 березня, зважаючи, мабуть, на безлюдність місцевості, безпардонні нахаби-водії великовантажних автомобілів вивантажили на асфальтованій дорозі-вулиці в трьох місцях близько 120 кубометрів побутових відходів – через 100 метрів купа від купи…

Серед непотребу - безліч документів, що свідчать про його львівське походження: касові чеки тамтешніх магазинів, різні квитанції тощо.

Група місцевих жителів, які зібралися туди на чолі з сільським головою, ще міцніше висловлювали своє обурення… Тим більше, що крайня купа сміття була вивернута поблизу річечки Вересня, яка протікає всього за кілька десятків метрів!..

До речі, це вже третій такий випадок: наша газета розповідала, як ще більше львівського сміття вивантажували під Іванковом і в с. Соснівка.

Як стало відомо, ще чотири такі 40-кубові бурти сміття з’явились в цей же день у сусідньому Поліському районі. Й там тепер не знають, що з ними робити…

Навіщо нам ще й такі клопоти на місцях?!. Адже вистачає  своїх, теж невідкладних, потребуючих немалих грошей з райбюджетів.

У понеділок, 13 березня, з цього приводу збирались на екстрене засідання члени президії районної ради. В райдержадміністрації  провели засідання комісії з техногенної і екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. А потім організували перевезення того смердючого непотребу на… Іванківське сміттєзвалище. А це відстань 30 з гаком кілометрів… Автотранспортом районних шляховиків і будівельників. Витративши на це немалу суму коштів…

Поліція, у свою чергу, по гарячих слідах порушила по даному факту кримінальну справу і внесла відомості в ЄРДР. Хоча який буде результат - можна здогадуватись: як і по попередніх фактах…

…А ще я написав у Фейсбуці таке: «У державі нашій давно вже все не так!.. І всі це бачимо… Але щоб так безпардонно вести себе й не відповідати за це по закону – треба найвищу «кришу», очевидно, мати, і ні краплинки совісті й відповідальності перед… А перед ким?!. Будемо негайно «розкручувати» цей факт до найвищих рівнів державних. Але впевненості, що може щось змінитися, немає…»

Саме в рамках цієї «розкрутки» я  опублікував у нашій райгазеті Відкритий лист до очільників держави і керівників її силових відомств, звертаючи увагу на «Сміттєвий бєспрєдєл» і протестні процеси, що розгортаються в Україні з різних приводів.

Ось він, цей лист-крик душі.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Президенту України П.Порошенку.
Голові Верховної Ради України А.Парубію.
Прем’єр-міністру України В.Гройсману.
Міністру внутрішніх справ України А.Авакову.
Генеральному прокурору України Ю.Луценку. 
А ще – меру міста Львова А.Садовому.

Шановні очільники України та керівники правоохоронних відомств, шановний мере гарного, майже європейського, міста!

Керівництво будь-якого району і рівня (теж, очевидно, обурене подібним) не висловить вам все те, що хочу сказати  в цьому Відкритому листі. Й це не моя тільки особиста думка – так бачить ситуацію більшість українських громадян. Це вже крик душі людей. З багатьох приводів!..

Та сьогодні – про одну лише причину масового незадоволення:  поводження із… львівськими побутовими відходами, котрі безвідповідальні люди, вже зовсім нахабно й неприховано, найчастіше – несанкціоновано, розвозять по всій Україні й вивантажують там, де кому заманеться. Нерідко спричиняючи негативні екологічні наслідки для оточуючого середовища, затрати на ліквідацію яких лягають на місцеві бюджети…

Погляньте на фото, які вміщуються ще й на 4 стор. цього номера газети як ілюстрація цих тверджень. Сюжети про це, вибачайте, паскудство оперативно демонструвались на багатьох телеканалах. Хай і весь світ бачить, які вони, українці…

Так, це і ваша  вина в цьому, а не лише безвідповідальних водіїв великотоннажних фур. Бо на кожного громадянина має бути управа в правовій державі, коли він веде себе не так, як треба…А ви всі теж відповідаєте за це.

А як немає управи – значить, держава не правова!..

Навіщо їздив у Львів прем’єр-міністр спеціально з приводу влаштування нового сміттєзвалища для міста? Де результат цієї поїздки?!.

Не може чи не хоче Кабмін впливати на ситуацію – є Президент. Допоможіть львів’янам, Петре Олексійовичу, в цьому питанні!

А що – поліція не знає, не бачить, ЩО САМЕ розвозять у всі кінці України великотоннажні, погано пахнучі, автомобілі? Які ніхто ніде з радістю не чекає, не зустрічає!.. А навпаки: після шкоди довкіллю, нанесеному їхнім вантажем, потім до правоохоронних органів звертається місцева влада з проханням розшукати і покарати виконавців і співучасників екологічних злочинів. Та чи когось покарали?!.

І невже це не справа Генпрокуратури – допомагати наводити належний правопорядок у державі?

А Ви, пане Парубій, хіба не можете ініціювати якийсь конкретний закон, який би допоміг вирішити «львівське питання». Хай він буде «тимчасовий» – на певний період, з  «локального» питання, – але такий закон потрібен сьогодні! Щось же треба робити!

Нарешті – до Вас, пане Садовий. Можна зрозуміти вашу біду – екологічну, фінансову, моральну, зрозуміти інші проблеми, породжені такою ситуацією. Але Ви теж відповідальні за те, що трапилось і діється. І що вчиняють деякі виконавці подібних  замовлень Львівської міськради  – перевізники  вашого сміття – теж!

..Те, що твориться нині навколо цього питання, теж не додає авторитету державі Україна в світі!

Чи вам усім байдуже, панове?!

Невже не можна взятися за цю проблему разом, всіма засобами, які є в держави, і швидко, дійсно належним чином, розв’язати її? Можна. То чому ж тоді не беретеся самі, не організовуєте інших, не контролюєте ситуацію?!

Здається, ви всі не уявляєте масштабів незадоволення, яке вже давно зріє серед простих людей - громадян України. Локальні протестні акції різних категорій українських громадян – різного масштабу, з різних приводів –набирають уже системності. Невже це не тривожний дзвінок?  А «сміттєвий бєспрєдєл» - тільки один з них…

Все це пригасити може лише процес наведення повсюдного порядку в нашій країні!

Рецептів не даю – Ви їх самі  знаєте.

Сподіваємось, що хоч цей безлад у нашій державі ви зможете припинити!

Думку земляків та більшості українців оприлюднюю через наш друкований ЗМІ .

Редактор Іванківської районної газети «Трибуна праці» Павло Смовж.

Уже давно треба почати наводити порядок в Україні. Ніхто його нам не наведе в нашій хаті, крім нас самих! Чи знову треба братися палити автомобільну гуму?..

Фото, які ілюструють серйозні підстави для тривоги за державу нашу, в якій шириться різний «бєспрєдєл», в т.ч. й такий, автор пропонує вашій увазі.

Павло Смовж

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-