Прес-центр ГДІП відкрито

Прес-центр ГДІП відкрито

Укрінформ
На цьому тижні в прес-центрі Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв було анонсовано важливі для дипломатичного та суспільного життя події. У заході взяли участь представники 40 іноземних дипломатичних місій, ЗМІ та наукова громадськість.

Під час вступної промови Павло Кривонос, генеральний директор ДП “ГДІП”, закликав Надзвичайних і Повноважних Послів, представників посольств долучатися до роботи прес-центру й використовувати його як майданчик для спілкування між дипломатами, пресою, молоддю. Адже нині суспільство потребує більше інформації історичного та духовного спрямування.

У межах заходу до слова було запрошено Андрія Заяця, державного секретаря МЗС України, який висловив сподівання, що прес-центр ГДІП стане справжнім прес-клубом та місцем для спілкування дипломатів. “Хочу скористатися нагодою та з приємністю нагадати, що 2017 рік оголошено Президентом України П. Порошенком Роком української революції 1917–1921 років. Наприкінці року буде низка важливих подій із вшанування визвольних змагань, до організації яких долучаться, зокрема, ГДІП і Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин. Адже це торкається не лише питання революції, а й перших кроків на дипломатичному шляху Української Держави 100 років тому. Тож анонсую серію меморіальних заходів у зв’язку з цим. Також цьогоріч – 22 грудня – ми відзначатимемо 100-річчя створення першого українського Міністерства закордонних справ й запросимо всіх до оновленого музею, який буде функціонувати в приміщенні Дипломатичної академії”, – анонсував держсекретар МЗС України.

Матьє Арден, виконавчий директор Французького інституту в Україні анонсував події, заплановані в контексті фестивалю “Французька весна в Україні”. Пан Арден зауважив, що Інститут із франкомовними посольствами з 10 до 31 березня реалізує низку культурних заходів задля популяризації французької культури та мови. Власне, Французька весна розпочнеться 1 квітня на Софійській площі, а завершиться 29 квітня під Аркою дружби народів. “Протягом місяця ми проведемо, – повідомив пан Арден, – понад 50 подій у 8 містах України. Більшість заходів будуть безкоштовними, тож сподіваємося, що багато охочих зможуть вільно ознайомитися з нашою культурою та побачити, які міцні зв’язки між Україною та Францією. Вони значно міцніші, ніж навіть п’ять років тому. Одним із проектів творчого спрямування, які сприяють поглибленню співпраці між нашими країнами, є спільні спектаклі та виставки”.

Люк Якобс, Надзвичайний і Повноважний Посол Бельгії в Україні, запросив усіх долучатися до подій у межах заходів із франкофонії в березні цього року. Посольство Бельгії відкриє цю подію урочистим концертом у Національній музичній академії України ім. П. І. Чайковського. Франкофонія – то не лише можливість об’єднатися громаді, яка спілкується французькою мовою. Це нагода долучитися й тим, хто любить французьку мову, культуру та розділяє спільні цінності, зокрема толерантність. Також пан Якобс представив учасникам заходу Почесного консула Королівства Бельгія у Львові Ярослава Івановича Гарцулу, який підготував та видав книгу “Бельгія: така далека, така близька...” до 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між нашими державами. “Відносини між Україною та Бельгією сягають давнішого часу й налічують понад 25 років. У книзі пана Гарцули йдеться про цілі століття співпраці та взаємодії між представниками наших країн, тож видання буде цікавим не лише тим, хто вивчає дипломатію, а й тим, хто цікавиться світовою історією”, – зауважив посол. Відтак Ярослав Гарцула представив присутнім на заході зазначене видання, над яким він працював понад п’ять років, наголосивши, що українці й бельгійці значно ближчі один до одного, ніж здається на перший погляд. Прочитавши видання, у цьому переконається кожен, адже автор наводить чимало цікавих фактів з історії Бельгії та України, а також про взаємини Західної України та Бельгії в минулому й на сучасному етапі.

Лі Янг-Гу, Надзвичайний і Повноважний Посол Кореї, виголосив промову про нові форми публічної дипломатії, а Атар Аббас, Надзвичайний і Повноважний Посол Пакистану – про роль ЗМІ в конфліктних ситуаціях.

Долучилися до обговорення й представники наукової громадськості. З ініціативами щодо співпраці та найближчими планами виступили: Ірина Матяш, голова Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, доктор історичних наук, професор; Анатолій Денисенко, головний редактор наукового щорічника “Україна дипломатична”, кандидат історичних наук; Віктор Камаєв, віце-президент наукового парку “Київська політехніка”, кандидат технічних наук. Останній представив молодого вченого Євгена Коваленка, який працював у складі групи університету, що розробила й запустила на орбіту наносупутник.

Кушнарьов Максим, громадський діяч, один із засновників історико-культурологічного проекту «Оберіг часу» розповів про ідею створення видання “Українка”, на сторінках якого описано приклади боротьби за щастя та досягнення мети протягом усієї історії українського народу. Своєю працею жінки посилювали всі сфери життя суспільства, результати їхньої діяльності закріплено в мистецтві, культурі, науці й освіті. Найболючішою втратою для кожного народу є втрата історичної пам’яті, яка є основою у вихованні національної самосвідомості. “Історичне минуле сформувало наше сьогодення. Тому й донині українські жінки є прикладом любові, сили, краси та добра”, – зазначив Максим Кушнарьов.

Сергій Томіленко, в.о. голови Національної спілки журналістів України, перший секретар НСЖУ, та Юрій Артеменко, голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення висловили підтримку щодо відкриття таких прес-майданчиків, які дозволять поглибити співпрацю між українськими та зарубіжними журналістами.

Завершив презентацію виступ представників Циганського театру “Романс”. Народний артист України Крикунов Ігор запросив присутніх долучитися до відзначення міжнародного дня циган 8 квітня на фестивалі “Амала”.

Захід був сповнений новими ідеями й амбітними планами, які варто реалізовувати. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-