Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Дипскандал в Києві. Погляд із Берліна

Дипскандал в Києві. Погляд із Берліна

Укрінформ
Стаття в німецькій газеті Der Tagesspiegel

Зважена і спокійна реакція німецького видання Der Tagesspiegel на весь дипскандал в Україні. Ні тобі епатажу, ані істерики, зате є розуміння українських реалій. А нам усім варто зрозуміти що істероїдна складова притаманна пост-радянському мисленню. Якщо хочемо стати європейцями, треба аналізувати події, вчитися стриманості та критичності, а не критиканству. Інакше руський мір переможе в головах.

Насправді для України та Німеччини був привід для свята: 25 років тому обидві країни встановили дипломатичні стосунки; Німеччина навіть стала першою країною, яка відкрила посольство в Києві. Проте обидві сторони не так святкували, як переживали дипломатичний скандал, пише Клаудія фон Зальцен (Claudia von Salzen) в німецькому виданні Der Tagesspiegel.

Diplomatischer Eklat in Kiew

Причиною стало інтерв’ю, яке посол Німеччини Ернст Райхель (Ernst Reichel) дав з нагоди 25-річчя дипстосунків. У бесіді дипломат сказав, що покласти край війні на сході України можуть Мінські угоди; нагадав, що посередниками в конфлікті є Німеччина і Франція і констатував, що на сьогодні Україна і Росія не змогли домовитися щодо порядку, згідно якого елементи Мінських угод мають бути реалізовані.

А ще Райхель заявив в інтерв’ю «РБК-Україна»: «Не є обов’язковим, що вибори на Донбасі можуть мати місце тільки тоді, коли там не буде російських військ, або якщо український прапор буде піднято на кожному муніципалітеті». І в якості історичного прикладу навів останні вибори в НДР, котрі відбулися за присутності радянських військ.

Українські політики відреагували гнівно. «Два виборчі фарси під дулами російських автоматів – маємо дві окупаційні влади в окупованому Криму і на Донбасі. Фарсів досить», – написав у Twitter міністр закордонних справ Павло Клімкін. Віце-спікер парламенту Ірина Геращенко сказала, що такі заяви посла грають на руку російським окупантам (слово «окупанти» в статті Клаудії фон Зальцен було взяте в лапки – Ред.).  Райхеля запросили до МЗС України, де йому наголосили «на неприпустимості проведення виборів на окупованих територіях Донбасу за присутності російських окупаційних військ», як повідомляло МЗС.

Але треба зазначити: це ж вперше, коли німецький дипломат публічно констатує присутність російських військ на сході України. Крім того, в іншому місці в інтерв’ю посол підкреслює: «Військова перемога Росії на Донбасі є неможливою». Хоча до сих пір федеральний уряд ретельно уникав розмов про участь в цій війні російських військовослужбовців. Відповіді німецького уряду на запитання Бундестагу щодо цього є засекреченими.

Москва заперечує свою причетність до війни на сході України, але Росія підтримує сепаратистів не тільки зброєю й грошима, але й озброєними людьми, сказав прес-секретар Міністерства закордонних справ Мартін Шефер (Martin Schäfer), підкресливши: посол підтвердив, що російські війська присутні на території України, але сам він цього не робитиме.  І підтримав дипломата: «Те, що сказав посол, жодним чином не суперечить нашій політичній позиції».

Окрім того, спікер МЗС розкритикував акцію протесту українського депутата на території посольства Німеччини в Києві. Там, поруч із входом до посольства, стоїть фрагмент Берлінської стіни.  Олексій Гончаренко, який належить до виборчого блоку президента Петро Порошенко, виголосивши коротку промову, що, мовляв, це – «символом окупації Європи Кремлем», за допомогою балончика з червоною фарбою написав «Ні!» на шматку стіни. Що означало: «Ні, герр посол. На Донбасі не буде жодних виборів, допоки там присутні російські окупаційні сили».

Володимир Ар΄єв

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-