«Юридичну особу Суспільного мовника зареєстровано 19.01.2017 – що далі?»

«Юридичну особу Суспільного мовника зареєстровано 19.01.2017 – що далі?»

Укрінформ
У вівторок 24січня о 14:00в ІА «Укрінформ» відбулася прес-конференція, присвячена реєстрації Публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (ПАТ НСТУ) та подальшим планам реформування і розвитку українського Суспільного мовника. 

Відкриваючи прес-конференцію, голова Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зазначила: «Боротьба за Суспільне мовлення в Україні тривала довго, і ми вже вийшли на фінішну пряму. Ми сьогодні маємо Наглядову раду Суспільного мовника, яка сформована у зразковий спосіб, і яка викликає довіру у суспільства; ми маємо підтримку міжнародних організацій, Ради Європи, Представництва Європейського Союзу в Україні, це важливо. Ми пройшли багато, але найважливіше, що має статися – це ті зміни, які має побачити глядач у телеефірі, і саме це буде визначати, вдалася реформа, чи ні». Народна депутатка наголосила, що головне – побачити результат, оновлений канал, який демонструє високі стандарти якості і дає аудиторії ті формати, яких бракує на комерційних каналах.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг привітав усіх присутніх із довгоочікуваною реєстрацією юридичної особи ПАТ НСТУ і зазначив, що Рада Європи надавала постійну підтримку процесу створення Суспільного мовлення в Україні протягом багатьох років. Зокрема, експерти Ради Європи аналізували закон, долучалися до розробки Статуту, процедури та процесу обрання членів Наглядової ради, а пізніше – проводили навчання та ознайомлювали з  міжнародним досвідом членів Наглядової ради. Рада Європи провела навчання для працівників НТКУ, а також підтримала дослідження аудиторії та інформаційну кампанію про Суспільне мовлення. Пан Енберг заявив, що Рада Європи планує підтримувати розбудову Суспільного мовлення і у майбутньому в рамках свого медійного проекту, але разом із тим висловив надію, що протягом року Суспільному мовнику нададуть повне фінансування відповідно до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні. «Незалежність суспільного мовника базується на належному сталому фінансуванні», – підкреслив голова Офісу Ради Європи в Україні.

Юрій Стець, міністр інформаційної політики України, зазначив наступне: «Усі зобов'язання, покладені Законом України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» на Кабінет Міністрів України, ми виконали. Це дало змогу вчасно зареєструвати ПАТ «НСТУ». Отже, свої обіцянки ми виконуємо. У першу чергу, для мене - це зобов'язання перед Україною та українцями, а не тільки перед нашими європейськими партнерами. Ключовим викликом перед українською владою в 2017 році є забезпечення фінансування ПАТ «НСТУ» у повному обсязі відповідно до вищезгаданого Закону. Переконаний, цю відповідальність усвідомлює кожен представник української влади. Гарантую, цього року Суспільне мовлення отримає належне фінансування, крапка».

Олег Наливайко, голова Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення України, який очолював Комісію з перетворення Національної телекомпанії України (НТКУ) в ПАТ НСТУ, зазначив: «З 19 січня Держкомтелерадіо виконує функції акціонера і розпорядника бюджетних коштів ПАТ НСТУ. Комісія з перетворення НТКУ в ПАТ НСТУ припинила свою роботу. Паралельно працюємо над Євробаченням: все йде за планом, великих проблем немає, лише робочі питання. Також у планах до кінця 2017 року корпоратизувати Укртелефільм, який відповідно до закону стане частиною ПАТ НСТУ».

Відповідаючи на запитання Вікторії Сюмар про подальші дії з реформування Суспільного мовника, Ганна Бичок, в.о. голови правління ПАТ НСТУ, зазначила, що треба переглянути всі механізми в середині компанії, але найголовніше, звичайно – це контентна  складова. За її словами, це реалізувати буде складно з огляду на неповне забезпечення фінансування Суспільного мовника у 2017 році, оскільки у бюджеті не вистачає більше 300 млн грн, хоча відповідно до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні»  ця сума мала бути не менше 1,2 млрд грн. Пані Бичок висловила надію, що та потужна підтримка з боку відповідних державних органів, міжнародних організацій і медіаспільноти, яку ПАТ НСТУ мало на перших порах реформи, буде присутня і на подальших її етапах.

Ігор Розкладай, головний експерт групи РПР-медіа, наголосив: «Перед Суспільним мовником сьогодні стоять важливі задачі – по-перше, це реорганізуватися таким чином, щоб найефективніше використати кошти, виділені на ПАТ НСТУ. Треба працювати над контентом, необхідно розвивати мультиплатформенне мовлення, щоб охоплювати молоде покоління, яке є активними користувачами мережі Інтернет, та різноманітних додатків. По-друге, на момент обрання голови та членів правління бачення структури Суспільного мовника має бути фіналізоване і Наглядова рада вже буде обирати ту модель, яка є найбільш оптимальною для наших умов. При третій спробі реформувати Суспільне головне, що зараз ми маємо правильних людей на своєму місці, які зробили цю реформу можливою».

У прес-конференції також узяли участь 7 членів і членкинь Наглядової ради ПАТ НСТУ. Усі вони налаштовані оптимістично, незважаючи на те, що попереду на них очікує великий обсяг роботи. Як зазначила Світлана Остапа, з 19 січня 2017 року Наглядова рада вже провела два засідання, на яких були ухвалені перші рішення,  було затверджено Положення про конкурс з обрання голови та членів правління ПАТ НСТУ та Основні напрямки діяльності ПАТ НСТУ на 2017 рік, і що працює робоча група над умовами проведення конкурсу, які Наглядова рада сподівається затвердити і оприлюднити вже 30 січня 2017. «Цей конкурс буде не конкурсом облич чи харизми, це буде конкурс концепцій», - зазначила членкиня. Олексій Панич додав, що Наглядова рада визначила шість основних напрямів діяльності ПАТ НАСТУ на майбутнє, і що вони слугуватимуть дорожньою картою для претендентів на посаду голови правління, яку останні втілять у життя.

Прес-конференцію було організовано за підтримки проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа і створення системи Суспільного мовлення в Україні», який має на меті зміцнити роль медіа та Суспільного мовлення як інструментів для досягнення консенсусу в суспільстві. Проект впроваджується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. У 2017 році Проект фінансується з бюджету Ради Європи для виконання Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-