Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як телеглядач, почуваюся українською діаспорою в Україні

Як телеглядач, почуваюся українською діаспорою в Україні

Блоги
Укрінформ
Пригадую свою першу поїздку в Польщу і написи на розтяжках у містах: "Одна церква, одна мова, одна держава"

Блогосфера оплакує російську в телеефірі...

Навіщо так маніпулювати? Увімкніть ТБ - українського немає майже нічого ні по суті, ні по формі. Як телеглядач, я почуваюсь українською діаспорою в Україні. І мене постійно переконують, що це нормально. Я з цією "нормою" не згодна. Як громадянка своєї країни, я маю право чути українську в ефірі у всіх жанрах... І не переконуйте мене, що нічого популярного українського немає. 20-літня історія "Території А" це спростовує. 

Російську мову ніхто не заборонив. Більше того, у законі передбачена квота на мови нацменшин. І саме така постановка питання із квотами є природньою. А не навпаки - коли ми змушені вводити квоти на українське в Україні. Це ж нон-сенс. 

Українська - це повага до країни. Українська - це позиція. Українська - це маркер людей майбутнього. 

Болісним це питання роблять маніпулятори. Зробити українську модною можна і треба. Щоб "славних прадідів великих правнуки погані" перестали копіювати роспопсу в широкому розумінні. 

Пригадую свою першу поїздку в Польщу і написи на розтяжках у містах: "Одна церква, одна мова, одна держава". За такий пост у ФБ українська блогосфера стерла б на порох найавторитетнішу людину. Бо совкове посттравматичне мислення не дозволяє думати категоріями майбутнього і бути самодостатніми. Російськомовні українці замість того, щоб вчити і практикувати українську мову, поцікавитися історією, перетворюються на тролів власної країни. 

Юні українці, на Сході й на Заході, зазвичай знають українську, російську, англійську, але якою мовою вони послуговуватимуться найчастіше - залежить великою мірою від ТБ. Тож захист телепростору - природне явище. Шкода трохи запізніле. Та краще пізно... Самі знаєте. 

П.С. Сподіваюсь, коментатори виявлять толерантність і знайдуть мудрі слова для висловлення власної прзиціі, якою б вона не була.

Анжеліка Рудницька
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-