Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Дещо суттєве - про Степана Бандеру (напередодні дня його народження)

Дещо суттєве - про Степана Бандеру (напередодні дня його народження)

Укрінформ
Чи не варто почати системно збирати матеріали на визнання російської офіційної позиції по відношенню до українських патріотів брехливою

Протягом трьох років на мої намагання довести всю брехливість російської пропаганди про «КРИМНАШ», дехто з дружніх і не дуже послів заперечували: «Не тратьте сили, все і так відомо. Нісенітниця російської пропаганди не потребує коментарів і додаткових роз’яснень. Спроби доводити і без того зрозуміле лише ускладнюють сприйняття вашої правоти!».

Після деяких роздумів, я все ж таки не погоджуся з колегами, оскільки наше мовчання із впевненістю у власній правоті, відсутність належної відсічі шовіністичним фальсифікаторам призводять до поступового сприйняття брехні як у внутрішньому, так і в зовнішньому інформаційному просторі. Брехня, доведена путіним до рівня офіційної позиції, про п’яного Нікіту Хрущова (тихенько на вушко - «до речі, українця»), який подарував Крим українцям, сьогодні сприймається в Росії та деяких інших країнах як аксіома. А скільки тих, хто не знає - де той Крим, і хто такий Хрущов?

Але зараз не про них, а про Степана Бандеру, якому 1 січня 2017 року виповнюється 108 років.

Так, постать історична, неоднозначна, як і вся історія нашої держави. Але НЕ ФАШИСТ і НЕ НАЦИСТ.

4 роки ув’язнень у фашистському таборі (з липня 1941 р. до грудня 1944 р.), боротьба з усіма загарбниками України від гітлерівців, польських панів до совєтів. Жодного звинувачення проти С.Бандери і УПА на Нюрнберзькому процесі.

Однак сьогодні саме він і його прибічники стали основною мішенню російського імперіалізму і нацизму. Саме нацизму - послухайте гіркіних, хазіних про необхідність знищення мільйонів українців. Якщо хазін – вигодованець адміністрації президента рф, тільки говорить, то гіркін вже почав нищити нас на сході України.

Однак повернемося до першоджерел.

Москва, 28 грудня — РІА Новості. Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова: «...Их озвучивают те, кто считает себя продолжателями дела нацистских преступников типа Бандеры и Шухевича».

Наскільки мені відомо, злочинцем людину може визначити тільки суд. А у випадку з С.Бандерою – міжнародний суд. Суда не було, Нюрнберзьким процесом не засуджений. Отже, російська офіційна пропагандистка вдалася до безпідставних звинувачень.

Зробимо невеликий аналіз офіційних висловлювань представників російського дипломатичного відомства. Тобто людей, що висловлюють позицію своєї держави.

З інтерв’ю постпреда РФ при ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві А.Бородавкіна інформагентству ТАСС 27 лютого 2015 р.: «Мы видим, что в современном мире многие намеренно начинают "забывать", что нацизм – есть абсолютное зло. Те, кто считает себя наследниками Гитлера и его пособников типа Бандеры, Шухевича…».

Відчуваєте, трошки м’якше. Уже не злочинці, а «пособнікі тіпа».

Запам’ятаємо і це визначення.

З інтерв’ю заступника міністра закордонних справ РФ Г.М.Гатілова інформагентству «Росія сегодня» у зв’язку з прийняттям ГА ООН резолюції щодо боротьби з героїзацією нацизму від 20 грудня 2014 р.: «Это не только героизация пособников нацистов наподобие Шухевича, Бандеры или Стецько…»

Тут теж не пряме звинувачення, а офіційний представник Росії використовує термін «пособнікі нацистов наподобіє».

Ну і на останок, так і хочеться сказати - «снігіріная» пісня, - Голови Держдуми ФС РФ С.Е.Наришкіна на сесії ПА ОБСЄ, Баку, 28 червня 2014 року: «А образ Степана Бандеры – этого подельника Гитлера – слишком явно маячит за их (тобто нашими) спинами». Чи є юридичне визначення терміну «подєльнік». Якщо є, то в чому С.Бандера допомагав Гітлеру? Проїдав нацистську пайку разом із Джугашвілі в концлагері Заксенхаузені?

Тепер прошу звернути увагу.

По перше, це системна робота російської пропаганди, уособлена офіційними представниками, з формування образу «фашиста-нациста-бандерівця» з уникненням чітких юридичних формулювань. Однак офіційність висловлювань тягне за собою відповідальність за брехню.

Російські пропагандисти дуже добре усвідомлюють відсутність прямих злочинів С.Бандери. Тому немає й прямих звинувачень. Тільки мадам Захарова наблизилася до юридичного визначення злочинця, використовуючи прокладку новітньої російської мови 90-х «тіпа». Використовуючи цей сленг, можна лише запитати: «А как же чіста канкретна?».

Я до чого.

Вчора в Москві з якогось переляку Драгомилівський суд визнав Майдан держпереворотом. Ну, по великому рахунку, на території Москви і навіть Росії нехай визнають, що хочуть. Якщо в палаті №6 визнають хворого В.В. Наполеоном, то хворий В.В. і буде Наполеоном щонайбільше в рамках психічного відділення цієї лікарні.

Однак чи не варто почати системно збирати матеріали на визнання російської офіційної позиції по відношенню до українських патріотів брехливою, яка тягне за собою передбачувані наслідки, а саме – обґрунтування права гіркіних і хазіних на вбивство українців лише на тій підставі, що МЗС РФ системно бреше?

Краще робити такий позов не в Драгомилівському суді Москви (хоча було б цікаво подивитися на їхні мордяки), а, скажімо, в Нюрнберзі, Гаазі чи Лондоні.

Взяти і визнати брехнею російські визначення бодай щодо Степана Бандери з публічними вибаченнями офіційних брехунів і забороною наклепу будь де і будь коли.

Але для цього треба працювати. Працювати всім. Історикам і політикам, дипломатам і журналістам. Збирати, аналізувати і доводити. Тобто підходити професійно.

Щоб, значить, «Чісто канкрєтно!»

Володимир Толкач, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Державі Кувейт

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-