Останні ініціативи народних депутатів щодо змін в правилах фінансування політики: основні загрози

Останні ініціативи народних депутатів щодо змін в правилах фінансування політики: основні загрози

Укрінформ
Експерти Центру політико-правових реформ та Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) провели прес-конференцію, де зазначили основні ризики закладені у проекті Закону «Про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні» щодо удосконалення державного фінансування політичних партій» № 5446.

Ініціатори законопроекту – народні депутати України Р.Князевич, О.Черненко, І.Суслова, Н.Новак (фракція Партії «Блок Петра Порошенка»), - внесли його на розгляд Верховної Ради 24 листопада 2016 року.

Юлія Шипілова, в.о. менеджера проекту  IFES, звернула увагу на аспекти прийняття закону щодо фінансування політичних партій у 2015 році: як міжнародна спільнота та громадськість дійшли компромісу із представниками політичних партій і з якими труднощами погодили закон у 2015 році. «Звичайно, чинний закон не досконалий, але саме його прийняття – це вже прорив. Так, він потребує відповідних доопрацювань, що і роблять зараз громадські організації та НАЗК. IFES вважає, що необхідно напрацювати узгоджені з усіма зацікавленими сторонами комплексні зміни, які враховуватимуть міжнародні стандарти та кращі зарубіжні практики у сфері фінансуванння політики, направити проект відповідних змін на експертизу до Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ» і тільки після позитивної оцінки впроваджувати ці зміни» - каже Ю.Шипілова.

Дмитро Калмиков, експерт Центру політико-правових реформ, зауважує, що зміни до чинного законодавства потрібні, але не такі, які пропонує законопроект № 5446. Наприклад, за діючим законом, кожна партія, що брала участь у виборах, - навіть якщо вона просто висунула кандидата на посаду старости, - зобов’язана проходити аудит, а це більше ніж просто витратно. Законопроектом Р.Князевича пропонується такий аудит тільки для парламентських партій, - тих, що отримують держфінансування. Але насправді тут треба притримуватися середньої позиції: вимоги про проходження аудиту для всіх партій необхідно знизити, - але аж ніяк не обмежуватися парламентськими, які мають державне фінансування.

Крім цього, Калмиков наголошує на безлічі недоліків зареєстрованого проекту Закону: «У разі його ухвалення, партії можуть витрачати бюджетні кошти не лише на статутну діяльність, а й на передвиборчу агітацію, - тобто, вони купуватимуть виборців за гроші, отримані з їх же податків. Крім цього, це повністю знищує реформу політичних фінансів, запроваджену у 2015 році, - фінансова незалежність партій від олігархів знову скасовується, бо якраз це й мали забезпечити кошти з державного бюджету». Також діючий Закон «Про політичні партії в Україні» передбачає можливість державного фінансування партій у вигляді «відшкодування витрат на передвиборчу агітацію», а за умови прийняття законопроекту № 5446 партії будуть спочатку фінансувати свою передвиборчу агітацію за рахунок бюджетних коштів, виділених їм на статутну діяльність, а потім ще отримувати відшкодування цих витрат на підставі закону, який діє сьогодні. Таким чином ці партії отримають подвійне фінансування, а держава – подвійні витрати, це вигідно для партій, - але не для людей.

Експерт Центру Олена Сорока звертає увагу на те, що народні депутати не вирішують реальні проблеми тіньового фінансування політики, а займаються лише тими проблемами, врегулювання яких вигідне партіям, які представляють відповідні парламентарії. «Незважаючи на незначні позитиви законопроекту, загалом, це - крок назад у реформі політичних фінансів. Такі рішення повинні прийматися після консультацій із НАЗК, партіями, громадськими та міжнародними організаціями, а зміни – напрацьовуватися відкрито». Експерт закликала громадськість консолідувати свої зусилля для недопущення прийняття законопроекту Князевича № 5446 та долучитися до Заяви проти проекту Закону, яку ЦППР та інші громадські організації вже підготували.

http://pravo.org.ua/ua/news/20871860-tsppr-initsiyue-zbir-pidpisiv-gromadskih-organizatsiy-ta-aktivistiv-proti-zakonoproektu-knyazevicha-5446

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-