Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

 Заново підносимо тему кооперації. Надіятися на самоініціативу громад?

Заново підносимо тему кооперації. Надіятися на самоініціативу громад?

Блоги
Укрінформ
Кооперація та ESOP в Україні – на шляху до інклюзивної економіки

13 грудня у Верховній Раді України пройшов круглий стіл "Кооперація та ESOP в Україні - на шляху до інклюзивної економіки". Яка була його ціль? Заново піднести тему кооперації – як європейської моделі розвитку малого та середнього бізнесу.

Як і в будь-якій сфері в Україні, кооперація має «стабільні проблеми», а саме – освіта, фінансування, управління.

Чому в Україні була успішною кооперація до 1939 року? Бо були позитивні і негативні посили: бідність та безвихідь людей, авторитет тогочасної еліти, освітян, священства і особливо лідера Митрополита Андрея Шептицького, створення незалежних фінансів та альтернативних структур. Все це породило органічну та автономну систему.

Яка ситуація після 1991 року? Кооперація до 2014 року була темою маргінальною і малозрозумілою. Люди кооперацію сприймали як щось від радянщини, а саме колективізація. Навіть певні проекти чи програми були більше благодійними, аніж кооперативними.

Крім того, ті, хто бажав розвивати кооперацію в Україні до 2014 року, часто вживали екс-радянську риторику, що відштовхувало людей. Але більшості тогочасним лідерам кооперації не вдалося навіть членів своїх родин переконати у доцільності кооперації, через що їхні сини чи дочки ставали приватними підприємцями.

2016 рік став часом коли кооперація по-новому вийшла на порядок денний, особливо коли мова йшла про реформу з децентралізації.  

Український кооперативний альянс разом партнерами провели більше 76 спеціалізованих тренінгів, 26 конференцій по всій Україні, тематичні семінари та виступи від Луцька до Сєверодонецька. Провели 46 виступів та програм на ТБ лише за 8 місяців.

Лише минулого тижня організували в Одесі конференцію на 250 осіб, та сформували теж в Одесі 5 робочих груп по кооперації. Лише в Одесі маємо як партнерів 4 профтехучилища та два університети для формування культури праці. З ними будемо робити у лютому кілька тематичних досліджень та заснування молодіжного студентського споживчого кооперативу.

Заснували 12 груп молоді для реалізації кооперації.

Як це було останні 20 років?

З 1991 по 2014 рік були виділені величезні гроші від уряду і ЄС для кооперації, проте її результати в Україні мізерні (в Україні біля 1024 кооперативи, з яких 600 - засновані тільки юридично).

Було кілька урядових програм на рівні кількасотмільйонного фінансування. Їхній результат – нуль. Частка кооперативів у сільському господарстві України - менше 0,36 відсотка.

90% кооперативів в Україні були засновані на благодійні програми - від HEIFER до FAO. Кілька сільськогосподарських кооператив, що вважають себе справжніми кооперативами, лише виготовляють сировину для іноземних компаній (ягоди чи молоко), що полегшили собі заготівлю сировини в Україні.

В Україні тільки кілька кредитних спілок є здоровими всередині, бо мають сильних ідейних і наукових провідників. Чимало діаспорних грошей і грантів для кооперації було в Україні. Де їхній результат з 1991 по 2014 рік? Надіятися на самоініціативу громад?

Український Кооперативний Альянс та партнери створють сучасний кооперативний підхід – сильний центр, управління, інвестиції в технології та інновації, а, найперше, у людський інтелект та творчість.

Наша найбільша інвестиція, потенціал та ресурс – це людська Мудрість. Ми намагаємося створити повноцінний кооперативний цикл - від виробництва до споживання, а це великий шлях роботи, який не обмежуються одним парламентським столом, а щоденною кількарічною роботою.

Зиновій Свереда, президент Українського кооперативного альянсу, доктор економіки Григоріанського університету в Римі

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-