Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Обвал рейтингу. Завищені очікування й перспективи врівноважуються?

Обвал рейтингу. Завищені очікування й перспективи врівноважуються?

Блоги
Укрінформ
«Самопоміч» – партія відсутності прихованих козирів та вічної перспективи

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у листопаді 2016 року, «Об'єднання Самопоміч» почало стрімко втрачати свої позиції. За цю політичну силу готові віддати свої голоси 7,4% респондентів, які мають намір узяти участь у голосуванні та визначилися в своїх перевагах, 6,2 % серед тих, хто має намір голосувати і лише 4% серед усіх опитаних. Особистий рейтинг Садового теж не великий - 7,3%.

Силу створювали задля розкрутки на національному рівні, як черговий етап майбутньої президентської кампанії, проте зараз у Садового-президента вже мало хто вірить. Список соратників Садового на сьогодні являє собою дуже різноплановий конгломерат партійців власне «Самопомочі», експертів-активістів Реанімаційному пакета реформ, представників бізнес-партнерів, переважно з ІТ-сфери, та бійців «Донбасу». Причому, жодна з цих складових не може становити самостійної сили, і тому ключовим елементом об'єднання залишається мер Львова.

Саме Садовий несе особисту відповідальність за роботу фракції, контролювати яку йому дуже важко. Проте він особисто, як відомо, займався формування як національного, так і регіональних виборчих списків. Докладно вивчаючи кожного кандидадата у депутати.

Частина депутатів вже або була виключена з лав «Самопомочі», або змінила фракцію, або змінила покровителів. Нагадаю, що позафракційні нардепи Павло Кишкар та Ірина Суслова увійшли у фракцію БПП. А Ганна Гопко престала буди першим номером.

Садовий принципово бореться з тими, хто йде проти його бачення розвитку партії. І це й не добре, і не погано. Проте, саме це підкреслює, що замість партії ми маємо справу ще з одним політичним проектом лідерського типу.

Партія має суттєві проблеми. Самопоміч повністю загрузла не тільки в смітті, але й у масштабних скандалах як національного, так і регіонального рівнів.

Почнемо зі столичного осередку. Традиційно позиції в Києві у цієї сили були досить потужними, проте, після поразки С.Гусовського в мерських перегонах, їх рейтинг серйозно похитнувся. Виборці не побачили "кандидатів" після самих виборів: ті перестали працювати на округах із виборцями.

Значних іміджевих втрат партії також завдала інформація про зв’язки члена київської команди Максима Кріппи з російським олігархом Костянтином Малофєєвим. М.Кріппа, як і багато його однопартійців, ІТ-підприємць, начебто продав свою торговельну марку «Evoplay» Малофєєву. Продав вже після введеня блокади російського бізнесу. Росіянина неодноразово в пресі звинувачували у організації конфлікту на Донбасі. Є інформація, що його співробітником був навіть сам Ігор Гіркін.

Розуміючи прискіпливість Садового у питаннях формування списків, не зрозуміло - що такі люди робили в лавах його сили, хіба що він сам був у курсі, або в долі. Хочеться почути від Садового: якщо це наклеп на його депутата, чому ЗМІ продовжують наводити факти, а сам Кріппа недолуго намагається дати собі виправдання. Решта партійців не вирізняються хоч якоюсь політичною яскравістю і більше схожі на сірі груди сміттєзвалищ, в яких все важче відшуковувати смарагди та діаманти для корони Садового.

Перспективи і очікування від Самопомочі були завищеними, бо ґрунтувалися на приписуванні омріяних якостей тим політикам, про яких мало знаєш, проте віриш у їхню порядність і ефективність.

Олександра Решмеділова

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-