Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Крок до незалежності ЗМІ

Крок до незалежності ЗМІ

Блоги
Укрінформ
Чиновники не впливатимуть на редакційну політику

Урядовою постановою затверджено Перелік державних і комунальних друкованих засобів масової інформації та редакцій, реформування яких здійснюється на першому етапі. До нього увійшло 244 редакції з усіх областей. Найактивніше підтримують реформування редакції Житомирської області — 17, Вінницької — 16, Запорізької — 15, Рівненської — 14. Менш активні в Закарпатті, де до першого етапу долучилась тільки одна редакція, в Донецькій — 2, в Київській та Чернівецькій областях по 5 видань.

Стартувала друга інфраструктурна реформа медіа-сфери країни. Уряд спільно з громадськістю, нашими західними партнерами створює суспільне телерадіомовлення та роздержавлює державну та комунальну пресу.

Законом «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» встановлено, що реформування редакцій буде проведено у два етапи. На першому етапі реформуватимуть ті ЗМІ, які подали відповідні клопотання. На другому етапі протягом двох наступних років будуть реформовані всі інші друковані ЗМІ.

Згідно з Законом органи влади і місцевого самоврядування виходять зі складу засновників чи співзасновників друкованих ЗМІ. Тож чиновники будуть позбавлені можливості впливати на редакційну політику, користуватись, так званим телефонним правом. Це ще один крок до незалежності ЗМІ і зміцнення свободи слова.

Більшість редакцій позитивно сприймає ідею самоврядування і відповідальності за свої газети, вони зважують свої сили й економічно готові до майбутнього самостійного життя. Успішність першого етапу є справою честі органів влади, редакцій, громадськості.

Так влада вкотре демонструє прихильність до європейських цінностей, виконує свої зобов’язання перед Радою Європи, медіа-спільнотою, громадськістю, взятих на себе після перемоги Революції Гідності. 

Олег Наливайко, голова Держкомтелерадіо України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-