Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Організації-патріоти: чому громадські об’єднання хочуть платити податки?

Організації-патріоти: чому громадські об’єднання хочуть платити податки?

Блоги
Укрінформ
До закінчення терміну внесення змін громадським організаціям залишилося півтора місяця

Для того, щоб громадські об’єднання не сплачували податки та були включені до Реєстру неприбуткових організацій, їм необхідно зробити одну маленьку справу – внести зміни до своїх установчих документів.

Для цього держава надала їм два роки. Але левова частка представників громадськості таку вимогу проігнорувала та дотягнула «до останнього».

Нагадую, що до закінчення терміну залишилось півтора місяця, та наполегливо закликаю громадськість активізуватися.

Але ми чітко розуміємо, що незважаючи на збільшення суб’єктів, що надають адміністративні послуги, можливе соціальне напруження, пов’язане з безвідповідальним підходом більшості громадських об’єднань до зазначеного питання. Тому Мін’юст робить максимально кроків для забезпечення зручного та швидкого процесу внесення змін до статутів  громадських об’єднань.

Наразі ми збільшили кількість годин прийому та видачі документів. Паралельно проводимо публічні заходи для представників громадських формувань з метою надання роз’яснень з нагальних питань. По усій країні відбуваються робочі зустрічі з представниками ЦНАПів та Бюро безоплатної правової допомоги з ціллю неухильного забезпечення прийому та видачі документів всіх громадських формувань.

Тимчасово залучаємо працівників інших структурних підрозділів ГТУЮ для виконання завдань, пов’язаних з державною реєстрацією громадських формувань, активно розміщуємо усю необхідну інформацію на сайтах територіальних управлінь юстиції та поширюємо методичні рекомендації з типових питань щодо державної реєстрації громадських формувань.

Команда Мін’юсту запускає по усій території України «гарячі телефонні лінії з питань державної реєстрації громадських формувань».

Підкреслю, що невнесення громадськими об’єднаннями необхідних змін до установчих документів може бути пов’язане лише з бажанням таких організацій сплачувати податки. Мін`юст закликає громадські організації завчасно внести необхідні зміни до статутів та зазначає, що усі, хто прийдуть з пакетом документів 30 грудня – це провокатори, дії яких направлені на дискредитацію роботи Міністерства!

Нагадаю, що Міністерство юстиції ліквідувало районні управління юстиції, що були абсолютно неефективними установами, які паразитували за рахунок платників податків.

Таких закладів в Україні було близько 600. Після ліквідація РУЮ послуги, що повинні були надаватися цими структурними підрозділами, наші громадяни отримують прозоро та якісно. Наразі здійснити внесення змін до статутів можливо у бюро безоплатної правової  допомоги, яких в Україні понад 550 та у Центрах надання адміністративних послуг, яких понад 700, також документи приймають усі без винятку Головні територіальні управління юстиції.

Тобто замість 600 неефективних РУЮ з’явилося майже 2000 точок по усій Україні, що забезпечують якісні адміністративні послуги, включаючи прийом та видачу документів про внесення змін до статутів громадських організацій.

Підкреслю, що зазначена реформа є однією з найбільш успішних в Україні згідно з рейтингом Реанімаційного пакета реформ.

Але це не єдина  реформа Мін’юсту, що увійшла до зазначеного рейтингу.

Перші 2 місця посіли запуск нових антикорупційних органів та старт електронного декларування. До п’ятірки найвагоміших реформ також потрапило відкриття Мін'юстом реєстрів нерухомості та бізнесу. 15 позицію посів запуск судової реформи. Це найбільш затребувана реформа в нашій країні, адже без неї всі інші не матимуть повноцінного ефекту.

Павло Мороз
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-