Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

В українців критичне ставлення до антикорупційних реформ

В українців критичне ставлення до антикорупційних реформ

Блоги
Укрінформ
Це зумовлене тим, що корупціонери залишаються не покараними

Боротьба із цим ганебним явищем досі лишається у трійці найактуальніших для нашої держави проблем  — так вважають 56% українців. 72% переконані, що за останні чотири роки рівень корупції в країні не зменшився, а спроби уряду змінити ситуацію 86% українців оцінюють негативно. Такі висновки   зроблено в дослідженні «Барометр світової корупції» за 2016 рік від організації Transparency International. Опитування проводили у 42 країнах Європи та Центральної Азії з листопада 2015-го по липень 2016 року. В Україні в опитуванні взяли участь 1507 респондентів.

Найбільше хабарників, вважають українці, серед держслужбовців (65%), народних депутатів (64%), податківців (62%), суддів (61%), поліцейських (54%). Останнє місце у цьому рейтингу посідають релігійні лідери (32%).

Українці звикли до корупції у повсякденному житті. За останній рік вони найчастіше давали хабарі у дитсадочках і школах (38%),  медичних закладах (33%), представникам дорожньої поліції (33%), а також у сфері соціального захисту. І хоча третина українців готові відмовити хабарнику, але 42% опитаних вважають, що повідомляти про факт корупції у відповідні органи не варто, бо 16% переконані: від цього нічого не зміниться, а 14% опитаних бояться наслідків такого викриття.

Цікаво, що в Росії, де доволі часто спалахують гучні корупційні скандали, лише 39% респондентів назвали це явище головною державною проблемою і трохи більше половини опитаних негативно оцінили зусилля уряду в подоланні корупції.

Загалом у дослідженні зроблено висновок, що «Вірменія, Боснія та Герцеговина, Литва, Молдова, Росія, Сербія і Україна показали найгірші результати в Європі та Центральній Азії, на думку їхніх власних громадян», бо вони отримали «погані рейтинги з усіх ключових питань щодо рівня корупції, а це свідчить про реальні та серйозні корупційні виклики у цих країнах, які потребують негайної відповіді».

Критичне ставлення українців до антикорупційної реформи, яке виявило цьогорічне дослідження, на думку виконавчого директора Transparency International Україна Ярослава Юрчишина, зумовлене зростанням уваги суспільства до корупції. На його думку, саме завдяки створенню антикорупційних інституцій та запровадженню нових інструментів запобігання корупції інформація про неї стала доступна широкому колу громадськості. «Корупційні правопорушення тепер дедалі важче приховувати, саме тому складається враження, що корупції у суспільстві побільшало», —  каже експерт. Щоправда, за словами Ярослава Юрчишина, повідомлень про засудження корумпованих високопосадовців до позбавлення волі майже немає, а єдиним наслідком корупційного злочину для чиновника зазвичай є громадський осуд та зіпсована репутація.

Представник Transparency International радить українській владі якомога швидше створити Антикорупційний суд, який розглядатиме справи проти корупціонерів. «Адже через відсутність в Україні такого органу антикорупційна реформа не просувається далі, а корупціонери, незважаючи на всі докладені зусилля з боку держави та громадськості, залишаються не покараними», — наголосив Ярослав Юрчишин. 

Вікторія Власенко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-