Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Незламний дух і вірність Присязі Героїв Базару

Незламний дух і вірність Присязі Героїв Базару

Блоги
Укрінформ
Час не владний над вчинком героїв. 95 років, що минули з часу їхнього подвигу

У ці дні ми вшановуємо пам΄ять Героїв Базару. 95 років тому, 21 листопада 1921 р., 359 українських вояків Волинської похідної групи армії Української Народної Республіки, потрапивши у ворожий полон, відмовились перейти на службу до Червоної армії і були розстріляні у селі Базар (нині Народицького району Житомирської області).

Офіційне вшанування подвигу Героїв Базару проводиться з 1991 року. На прикладах жертовності незламних вояків-повстанців, які, співаючи Гімн України, загинули за відмову служити московсько-більшовицьким окупантам, але не зрадили Присязі українському народу, закарбувавши свій вчинок і свої імена у героїчну історію визвольних змагань Української нації, має виховуватись і сучасне українське військо, отримуючи незбориму енергію для святої боротьби за незалежність української Держави.

Час не владний над вчинком героїв. 95 років, що минули з часу їхнього подвигу, повертають нас подумки до тих днів, і ми у скорботі схиляємо голови перед славної пам΄яті українськими лицарями ідеї і чину, учасниками національно-визвольних змагань. У 2000-ому році українські ветерани цих змагань з Об΄єднання колишніх вояків-українців у Великій Британії – члени Спілки офіцерів України у селі Базар на братській могилі розстріляних вояків побудували величний Меморіал пам΄яті Героїв з іменами полеглих, який став місцем щорічного всенародного вшанування загиблих воїнів УНР не лише народними депутатами, представниками державницьких сил України, а й українцями всього світу та місцем прийняття майбутніми захисниками України Присяги на вірність українському народу.

У жовтні 2002-го на території Меморіалу перепоховали з братської могили біля села Звіздаль останки 46 воїнів Армії УНР – учасників Другого зимового походу, що полягли в бою.

Із метою відновлення історичної пам΄яті нашого народу були видані Укази Президента України «Про увічнення пам΄яті видатних діячів Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки від 16.05. 2005р., «Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті» від 28.01.2010р. та «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років» від 22.01.2016р.

Герої, що віддали своє життя за Україну, назавжди в нашій історії, у пам΄яті українського народу. І серед них – мужні вояки УНР, що були розстріляні окупантами 95 років тому і поховані у братській могилі Меморіалу Героям Базару.

Олександр Скіпальський, голова Спілки офіцерів України, генерал-лейтенант, громадський діяч

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-