Рада ЄС узгодила позицію у перемовинах щодо безвізу з Україною

Рада ЄС узгодила позицію у перемовинах щодо безвізу з Україною

Укрінформ
Комітет постійних представників (COREPER) погодив від імені Ради ЄС позицію з приводу перемовин щодо візової лібералізації з Україною.

 Про це Укрінформу повідомили в Представництві Європейського Союзу в Україні.

"17 листопада Комітет постійних представників (COREPER) погодив від імені Ради ЄС позицію з приводу перемовин щодо візової лібералізації з Україною. Комітет закріпив пропозицію Європейської Комісії передбачити безвізові подорожі громадян ЄС до території України та для громадян цієї країни до Євросоюзу на час перебування у 90 днів у будь-який 180-денний період", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, Рада ЄС дотримується думки, що набуття чинності візовою лібералізацією України має відбутися одночасно з набуттям чинності нового механізму призупинення.

Керуючись цим мандатом, представники країни, що наразі головує у Раді ЄС, розпочнуть перемовини з Європейським Парламентом.

«Даючи зелене світло, Рада ЄС засвідчила свою відданість ідеї безвізових подорожей для громадян України – зважаючи на те, що було виконано всі вимоги. Надійна реформа – це правильний шлях, який слід заохочувати. Я також дуже радий, що наше рішення здатне надіслати позитивний сигнал напередодні саміту між Євросоюзом і Україною, що відбудеться 24 листопада», – підкреслив Петер Яворчик, Постійний представник Словаччини у ЄС та Президент Комітету постійних представників.

  У грудні 2015 року Європейська Комісія повідомила, що Україна виконала усі критерії, аби бути звільненою від візових вимог. 20 квітня 2016 року Єврокомісія опублікувала пропозицію щодо візової лібералізації.

Щойно буде погоджено новий візовий режим з Україною та Європарламент його формально схвалить, це рішення перенесе країну з Додатку І Регламенту 539/2001 (у якому йдеться про країни, громадяни яких потребують візу для подорожі до Шенгенської зони) до Додатку ІІ цього самого Регламенту (безвізові країни). Цим передбачені безвізові подорожі громадян ЄС до України та громадян цієї країни до Євросоюзу на час перебування у 90 днів у будь-який 180-денний період.

Зважаючи на чинну міграційну ситуацію у Європейському Союзі та пропозицію Єврокомісії щодо візової лібералізації з Грузією, Україною, Туреччиною та Косово, а також дискусії з країнами-членами ЄС, 4 травня 2016 року Єврокомісія вирішила представити пропозицію щодо внесення змін до Регламенту 539/2001 задля перегляду чинного механізму призупинення.

Головна мета перегляду регулювання - зміцнити механізм призупинення. Це відбувається за допомогою полегшення для країн-членів процесу повідомлення про обставини, що можуть призвести до призупинення; надання можливості Єврокомісії запускати відповідний механізм з власної ініціативи; надання завдання Єврокомісії надсилати щорічні звіти Європарламенту та Раді ЄС з приводу межі, до якої країни з-поза меж ЄС, які мають право безвізових подорожей, й надалі відповідають необхідним критеріям. 

Можливі підстави для призупинення було розширено; використання механізму буде полегшено за допомогою скорочення звітного періоду та кінцевих термінів задля пришвидшення процедури ухвалення рішення.

Дискусії між Європарламентом і Радою ЄС щодо механізму призупинення й досі тривають.

Згідно з протоколами, долученими до договорів ЄС, застосування цих заходів не поширюється на Ірландію та Об'єднане Королівство. Візовий режим цих країн-членів залишається у віданні їхніх державних законодавств, зазначається в повідомленні.

До Європейського Союзу входять 28 країн і народи цих країн. Це унікальне політичне та економічне партнерство, засноване на таких цінностях, як повага до людської гідності, свобода, рівність, верховенство права та права людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-