Постанова Верховної Ради України

Постанова Верховної Ради України

Укрінформ
Про Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій, парламентів держав - членів Організації з безпеки і співробітництва в Європі та Організації ісламського співробітництва щодо останніх подій у Сирії

1. Затвердити Звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій, парламентів держав - членів Організації з безпеки і співробітництва в Європі та Організації ісламського співробітництва щодо останніх подій у Сирії (додається).

2. Доручити Голові Верховної Ради України невідкладно направити текст Звернення до міжнародних організацій, парламентів держав - членів Організації з безпеки і співробітництва в Європі та Організації ісламського співробітництва.

3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України

А.ПАРУБІЙ

м. К и ї в 

19 жовтня 2016 року 

№ 1690-VIII

ЗВЕРНЕННЯ 

Верховної Ради України 

до міжнародних організацій, парламентів держав - членів Організації з безпеки і співробітництва в Європі та Організації ісламського співробітництва щодо останніх подій у Сирії

Триваючий шостий рік поспіль збройний конфлікт у Сирії та останні трагічні події, що розгортаються на наших очах у східних районах міста Алеппо, зокрема, зухвале бомбардування гуманітарного конвою Організації Об’єднаних Націй (далі - ООН) 19 вересня 2016 року та варварські методи тотального винищення цивільного населення, змусили Верховну Раду України зробити це Звернення.

Україна з самого початку сирійського конфлікту дотримувалася позиції щодо територіальної цілісності Сирії та продовжує обстоювати цю принципову позицію в нинішньому статусі члена Ради Безпеки ООН.

Кінцевою метою політичного процесу має стати відновлення суверенітету і територіальної цілісності Сирії, створення надійного, інклюзивного, світського перехідного уряду національної єдності, внесення змін до конституції та проведення вільних і чесних виборів.

Український парламент підтримує місію Спеціального посланника Генерального секретаря ООН у Сирії С. де Містури та інші міжнародні ініціативи за посередництва впливових міжнародних організацій (ООН, Ліга арабських держав, Організація по забороні хімічної зброї та інші) з метою врегулювання сирійського конфлікту.

Верховна Рада України стурбована драматичним погіршенням гуманітарної ситуації в Сирії, оскільки кількість сирійців, змушених залишити свої домівки, сягає 13 мільйонів - більше половини населення країни, станом на початок війни. Ми також різко засуджуємо застосування хімічної та інших заборонених видів зброї проти мирного населення з боку сирійського режиму за підтримки його союзників, насамперед постійного члена Ради Безпеки ООН - Російської Федерації, а також з боку терористичних угруповань.

Протягом 2016 року між Сполученими Штатами Америки та Російською Федерацією двічі були досягнуті домовленості щодо режиму припинення вогню між сторонами сирійського конфлікту - у лютому та вересні - та двічі були порушені. Жодна із сторін конфлікту не продемонструвала наполегливості у виконанні своїх зобов’язань.

Російська Федерація безкарно веде одночасно дві війни - на українському Донбасі та в Сирії. Як і на Донбасі, в Сирії Російська Федерація, беручи на себе зобов’язання щодо деескалації конфлікту, одразу їх порушувала та лише розпалювала насильство шляхом розгортання військ, постачання зброї і боєприпасів, ведення бойових дій і поширення пропаганди зразка середини минулого століття.

Неприпустимою є безкарність сирійського режиму та його союзників у знищенні мирного населення, що, зокрема, відбувається останнім часом в місті Алеппо. Особливе занепокоєння викликав цинічний ракетно-бомбовий удар по гуманітарному конвою ООН в місті Алеппо 19 вересня 2016 року, завданий після виходу сирійського уряду з режиму припинення вогню.

Україна не раз привертала увагу Ради Безпеки ООН до того, що зовнішня підтримка сирійського режиму з боку Російської Федерації стала визначальною у теперішньому катастрофічному статус-кво та у поновленні хвилі насилля.

Ми бачимо схожість у проведенні Російською Федерацією агресивної політики щодо України і щодо Сирії. Використовуючи гасло протистояння міжнародному тероризму як прикриття, російська влада має на меті створення зон нестабільності в усіх регіонах, які вона вважає сферою свого впливу, та підтримку диктаторських режимів.

Наголошуємо на існуванні гострої загрози розпалювання повномасштабної міжконфесійної війни в регіоні Близького Сходу через події у Сирії, а також на використанні Російською Федерацією території незаконно анексованого Криму як військового форпосту для підтримки військової операції у Сирії. Російська Федерація безсоромно хизується вдалим випробуванням сучасної зброї у Сирії, жертви якої - серед тих 300 тисяч осіб, які вважаються загиблими, за даними офіційної статистики.

Російська Федерація показово нехтує принципами і нормами міжнародного гуманітарного права та демонструє абсолютну відсутність будь-якої поваги до базових загальнолюдських цінностей.

На жаль, російська сторона продовжує відігравати деструктивну роль у питанні мирного врегулювання сирійського конфлікту та активно зловживає своїм правом вето в Раді Безпеки ООН задля блокування будь-яких конструктивних ініціатив міжнародної спільноти, спрямованих на досягнення миру в Сирії.

На останньому засіданні Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Сирії, що відбулося 8 жовтня 2016 року, Російська Федерація фактично підтвердила продовження своєї злочинної політики винищення цивільного населення та руйнації цивільної інфраструктури у Сирії. Водночас результати голосування на цьому засіданні засвідчили публічне засудження більшістю членів Ради Безпеки ООН агресивних дій Російської Федерації в Сирії.

Верховна Рада України виступає за негайне припинення кровопролиття, максимальне використання політико-дипломатичних засобів для врегулювання конфлікту та за необхідність притягнення до відповідальності винних у порушенні міжнародного гуманітарного права та у порушенні законів і звичаїв війни.

Зважаючи на викладене, Верховна Рада України закликає:

усі причетні сторони - сприяти створенню необхідних передумов для відновлення політичного процесу врегулювання, спрямованого на створення інклюзивної перехідної влади в Сирії, з подальшим ухваленням конституції та проведенням виборів відповідно до Женевського комюніке 2012 року та резолюції Ради Безпеки ООН 2254 (2015);

сторони збройного конфлікту в Сирії:

припинити активні бойові дії на всій території Сирії, зокрема в місті Алеппо, та дотримуватися режиму припинення вогню відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН 2268 (2016);

дотримуватися норм міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права;

забезпечити умови для створення гуманітарних коридорів для евакуації поранених;

розпочати переговори щодо політичного врегулювання конфлікту в Сирії на основі резолюцій Ради Безпеки ООН;

припинити напади на транспортні засоби, що доставляють гуманітарні вантажі для цивільного населення;

сторони збройного конфлікту, зокрема Російську Федерацію, - відмовитися від застосування нападів невибіркового характеру і зброї невибіркової дії, а також інших заборонених засобів і методів ведення війни в ході бойових дій на території Сирії, зокрема від застосування авіації та артилерії в місцях скупчення та проживання цивільного населення;

Раду Безпеки ООН - створити міжнародну групу слідчих з розслідування воєнних злочинів сирійського режиму та його союзника - Російської Федерації;

усіх членів Ради Безпеки ООН - повною мірою взяти на себе відповідальність за запобігання подальшому загостренню конфлікту і вжити заходів для запобігання гуманітарній катастрофі, що розгортається на очах у всього людства і загрожує повторенням трагедій Сребрениці, Руанди та Грозного;

міжнародні організації, зокрема ООН та Європейський Союз:

посилити тиск на режим Путіна з метою примушення Російської Федерації до дотримання норм міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права в ході збройного конфлікту на території Сирії;

розслідувати випадки серйозних порушень міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права в ході збройного конфлікту в Сирії, зокрема воєнних злочинів і злочинів проти людяності, і притягнути до відповідальності осіб, які скоїли найсерйозніші злочини в ході збройного конфлікту на території Сирії;

міжнародні організації та парламенти іноземних держав:

засудити дії Російської Федерації, пов’язані з використанням збройного конфлікту в Сирії як випробувального полігону для новітніх систем і видів озброєнь;

засудити дії сирійського режиму та підрозділів збройних сил Російської Федерації на території Сирії з бомбардування місць скупчення або проживання цивільного населення, а також транспортних засобів, що доставляють гуманітарні вантажі для цивільного населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-