На енергоблоці №3 РАЕС проводиться масштабний ремонт

На енергоблоці №3 РАЕС проводиться масштабний ремонт

Укрінформ
Тривалість планово-попереджувального ремонту енергоблоку №3 РАЕС (ВВЕР-1000) терміном 114 календарних діб, обумовлена рядом масштабних робіт, пов’язаних з підвищенням безпеки та продовженням терміну експлуатації енергоблоку.

За словами заступника головного інженера з експлуатації енергоблоків №3,4 Ігоря Кузмицького, триває 22-га доба планового ремонту, усі ремонтні роботи - у графіку. Проведено вивантаження ядерного палива з активної зони реактора, ведеться підготовка до контролю корпуса реактора.

Завершено ремонт обладнання другого каналу системи безпеки. Наразі у ремонті перебуває обладнання першого каналу, на якому проводяться планові роботи. В рамках продовження терміну експлуатації заплановано реконструкцію автономних кондиціонерів на першому та другому каналах системи безпеки, модернізація системи аварійного енергопостачання першої групи надійності на першому каналі системи безпеки. Ремонт третього каналу системи безпеки триватиме довше, ніж зазвичай, оскільки виконуватиметься капітальний ремонт дизель-генератора.

Проводяться роботи на парогенераторах, головних циркуляційних насосах. Великий обсяг робіт заплановано провести на турбоагрегаті. Наразі виконується дефектація та ремонт циліндру високого тиску, проводиться підготовка до ремонту циліндра низького тиску (ЦНТ-3). Виконання запланованих по турбоагрегату робіт дозволить покращити його технічні характеристики.

В рамках продовження терміну експлуатації енергоблоку тривають глобальні роботи з модернізації систем контролю та управління системи нормальної експлуатації важливої для безпеки турбінного відділення (СКУ СНЕ ВБ). В процесі модернізації проводиться демонтаж 300 км кабельної продукції, 511 електротехнічних шаф та панелей. Разом з тим, здійснюється монтаж нових кабельних трас загальною довжиною 1,5 км, 4 км захисних труб, 308 км кабельної продукції. Здійснюватиметься монтаж обладнання програмно-технічного комплексу турбінного відділення та ліній зв’язку, а також розключення кабелю та зовнішніх кабельних ліній зв’язку. Паралельно виконуються роботи на блочному щиті керування БЩК-3 із заміни фасадів панелей та верхніх планшетів, що відображають інформацію про стан турбінного обладнання. Буде замінено пульт на робочому місці оператора турбінної установки. Вже встановлено дві нові панелі та два планшети. Нове обладнання СКУ СНЕ ВБ виготовило НВП «Радій» (м. Кіровоград) - відомий вітчизняний постачальник електротехнічного обладнання для забезпечення безпеки та ефективної роботи АЕС. Монтажні роботи виконуються працівниками Кузнецовського налагоджувально-монтажного підприємства «Електропівденмонтаж» та іншими підрядними організаціями. До ремонту енергоблоку залучено ремонтний та експлуатаційний персонал РАЕС, а також близько 300 працівників підрядних організацій.

Як зазначає генеральний директор Павло Павлишин, нинішній ремонт є хорошим вкладом у роботу з продовження терміну експлуатації енергоблоку №3 та дозволить своєчасно виконати всю Програму, також до план-графіку ремонту включені заходи Комплексної зведеної програми підвищення безпеки діючих АЕС України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-