Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чому не варто боятися Трампа

Чому не варто боятися Трампа

Блоги
Укрінформ
Після свого вступу на посаду президента Сполучених Штатів Дональд Трамп стане частиною тієї системи, яку він так хотів зруйнувати - системи стримувань і противаг

Залишається тільки дивуватися тому, як буквально до сьогоднішнього ранку практично весь світ був упевнений в перемозі Хілларі Клінтон на президентських виборах у Сполучених Штатах - і це при тому, що опитування громадської думки змінювалися з дня на день і дуже часто наближалися до статистичної похибки.

Власне, розрив між Трампом і Клінтон - якраз в рамках цієї самої статистичної похибки. Поразку Клінтон важко назвати розгромом, вона могла і виграти ці вибори. Але переможцем став Дональд Трамп.

Це, природно, викликає побоювання у тих, хто розраховував, що новим президентом Сполучених Штатів стане передбачуваний представник американського політичного істеблішменту і буде продовжений курс Барака Обами. А президентом буде той, хто подавав себе як руйнівника основ, як борця проти системи.

Але парадокс ситуації полягає в тому, що після свого вступу на посаду президента Сполучених Штатів Дональд Трамп стане частиною тієї системи, яку він так хотів зруйнувати.

США - не абсолютна монархія. Це країна, в якій влада побудована на складній системі стримувань і противаг. І, зрозуміло, на взаємодії глави держави і конгресу. В обох палатах конгресу - і це теж результат сьогоднішнього дня - буде республіканська більшість.

І якщо президент США хоче домогтися успіху - а такий честолюбний чоловік, як Трамп, безсумнівно, хоче домогтися успіху - він повинен буде ефективно співпрацювати з конгресом. З конгресом, в якому більшість становлять представники його власної партії. А така співпраця - гарантія від будь-якого авантюризму і емоційних рішень.

Втім, з конгресом буде взаємодіяти не тільки сам Дональд Трамп, а й члени його адміністрації, яких він теж буде підбирати все з того ж республіканського табору. І всі ці люди на відповідальних посадах теж повинні бути затверджені конгресом. Таким чином, при владі в Сполучених Штатах буде знаходиться не якийсь ексцентричний бізнесмен, який вирішив спробувати себе в політиці. При владі у Сполучених Штатах буде республіканська адміністрація. З усіма наслідками, що випливають звідси.

І я не став би огульно вважати ці наслідки негативними. У всякому разі, саме президенти-республіканці протягом новітньої американської історії надавали Америці ту енергію і жорсткість, яка і зробила її лідером сучасного світу.

Але тут є одне але. Партійна приналежність це важливо, але у Трампа були абсолютно чіткі обіцянки людям, які за нього проголосували. Він обіцяв їм зробити Америку "знову великою" - тобто захистити їх працю, повернути їм робочі місця. Але як?

А дуже просто - захистом ринку. Протекціонізмом. Бар'єрами в торгівлі. Митом. А це означає уповільнення економічного зростання. Як в тій країні, яка буде захищатися, так і в країнах, від яких будуть захищатися. Це перш за все самі США - ну і, звичайно ж, Китай.

Для світу це не дуже добре. Не дуже добре для Америки, для Китаю, для Росії. А для нас - непогано. Тому що це буде означати подальше зниження нафтових цін. Ще один тригер зниження - прагнення Трампа сприяти виробництву американських енергоносіїв, розвивати досягнення "сланцевої революції" всупереч побоюванням екологів. Ось кажуть, що Трамп домовиться з Путіним. По-перше, не домовиться. А по-друге, цим зниженням нафтових цін він його доконає.

І, звичайно, перемога Трампа означає те, що люди все більше побоюються глобалізації і голосують за рішення, які повинні їх від наслідків цієї глобалізації захистити. Не випадково перемогу Дональда Трампа так часто порівнюють з голосуванням британців за вихід з Європейського Союзу - новий президент, до речі, був активним прихильником цього рішення. Але тепер світ повинен переконатися в тому, наскільки ефективна такий захист і що можуть зробити наділені довірою захисники.

Дональд Трамп і сам ще не знає, яким президентом він буде. Але історичне значення його обрання на найвищу посаду в США полягає саме в тому, що люди повинні самі переконатися в ефективності своєї віри в можливість повернути час назад. До речі, Дональд Трамп може виявитися першим, хто перегляне постулати цієї віри.

Віталій Портников
Еспресо

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-