Луганщина. Форум у 3D

Луганщина. Форум у 3D

Укрінформ
Професійні асоціації, бізнес і влада в Сєверодонецьку розмірковували, як підняти економіку регіону

Навіть якщо хтось зі спостерігачів спробує переконати себе, буцімто Форум, що відбувся 28 жовтня в Сєверодонецьку, не більш як пафосна вистава, - нехай спробує додумати до кінця цю свою нехитру думку. А саме: якщо регіон, навпіл роздертий російською агресією, знаходить у собі сили на театральність такого масштабу - може, одного цього досить, аби продемонструвати і друзям, і ворогам, і байдужим, що він не животіє, а живе. І живе, слід зазначити, не найгірше серед решти територій України. Принаймні, статистика цього не заперечує.

ОБЛАСТЬ, ЩО НЕ ЗДАЄТЬСЯ

З 25 регіонів України Луганщина - нагадую, без окупованої своєї половини, де залишилися найбільші промислові підприємства, - за обсягами РЕАЛІЗОВАНОЇ продукції зайняла місце чітко посередині. Про всяк випадок акцентую увагу на слові "реалізована". Тобто продукція, комусь потрібна настільки, що цей "хтось" виклав за неї гроші. Але справа навіть не в статичному показникові (за вісім місяців 2016 року). Важливіша динаміка - а вона свідчить, що в порівнянні з роком минулим реалізованої продукції тут вироблено приблизно на 40% більше. І є всі ознаки того, що зупинятися на досягнутому область не збирається.

Організатори назвали своє дійство "Луганський регіональний форум "Зміни в 3D: асоціації, бізнес, влада". Причому на офіційній емблемі Форуму слова "Зміни в 3D" не обмежені ніякими знаками пунктуації. Як пояснили в адміністрації авторові цих рядків, така синтаксична новація була вжита, аби показати: зміни намічаються аж ніяк не в лапках, а - реальні. Звичайно, зі сподіванням на щиру співпрацю з тими, хто був запрошений і приїхав на Форум. А ще з тими, хто приїхати з якоїсь причини не зумів. І навіть із тими, хто їхати й не збирався. Хоча, слід сказати, просто присутність у Льодовому палаці когось із високоповажних урядовців в той день не була б зайвою. Натомість велику прихильність до зусиль обласної влади продемонстрували представники ПРООН та ОБСЄ.

Відкриваючи пленарну частину форуму, голова Луганської обласної державної адміністрації-керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз пояснив вибір нетипової як для економічного заходу назви у вітальному слові. "Наша мета, - зазначив він, - показати перспективи модернізації регіону одразу в трьох взаємопов'язаних площинах - суспільному житті, економіці та держуправлінні. Тому ми сьогодні говоримо про професійні асоціації як громадські майданчики, які об'єднують активних людей у кожній галузі, бізнес та загальний інвестиційний клімат регіону, а також про владу - надійного партнера громадськості та бізнесу на Луганщині".

І додав: "Наш форум - це заявка на успіх Луганщини! Це декларація активної життєвої позиції, підтвердження того, що ми не опустили руки".

На підтвердження останньої тези Юрій Григорович повідомив, що в області починається будівництво нової онкологічної клініки, що тут починає роботу філія Інституту серця Бориса Тодурова, що найближчими днями по сільських ФАПах та амбулаторіях роз'їдуться 60 спеціалізованих автомобілів. Багато це чи мало - оцінювати не наважусь; можу тільки згадати, як урочисто в 2013 році тодішній міністр МОЗу Раїса Богатирьова передавала області 14 машин "швидкої допомоги". Область тоді була вдвічі більшою…

Нарешті в області почалось відновлення інфраструктури, зокрема капітальний ремонт автодоріг, зруйнованих російськими терористами мостів та віадуків. Але це не звіт з виконання соціально-економічної програми, тому краще обмежимося констатацією фактів.

ІМПУЛЬСИ У ВСІХ ЗНАЧЕННЯХ СЛОВА

Переконати гостей у тому, що область не збирається "опускати руки", мали 37 підприємств регіону. І якщо "флагмани" і "гіганти" індустрії могли це зробити з допомогою буклетів або комп'ютерної візуалізації, то лідери харчової галузі пропонували оцінити їхні успіхи у тому ж таки "режимі 3D" - на колір, запах і смак. Після чого "дегустатори" легкою ходою вислизали з Льодового палацу з чималими пакунками, що пахнули ковбасою, сиром або якоюсь здобою.

Утім, скоро вони повертались, і тому, як не дивно, сумарна кількість тих, хто заслуховував виступи та доповіді що в пленарній частині Форуму, що потім, на трьох його панелях, залишалась незмінною, і вільний стілець важко було відшукати. Гадаю, тому, що доповідачі на сцені були достатньо цікаві.

Наприклад, керівник ПрАТ "Сєверодонецьке науково-виробниче об'єднання "Імпульс" Володимир Єлісєєв. Що таке "Імпульс"? До розвалу СРСР тут створювали апаратуру для ВПК, у тому числі для космодрому "Байконур". Сьогодні основна продукція - системи управління безпекою на атомних електростанціях, причому не лише в Україні. Аудит МАГАТЕ дозволив компанії вийти на міжнародний ринок, і сьогодні вона співпрацює з такими визнаними в цій галузі світовими гігантами як французька група "AREVA", американська "Вестінгауз Електрик", "Шкода".

Інший напрямок - весь спектр апаратури для автоматизації залізничних перевезень. Продукцію сертифіковано на найвищому рівні провідними європейськими агенціями, і сьогодні вже готується перший експортний контракт із постачання якоїсь із цих систем.

І тут я пропоную замислитись тим нашим розумникам, хто - з чисто патріотичних міркувань - пропонує "відсікти" буцімто заражений сепаратизмом Донбас від здорового тіла України. Ну, добре. Людей вам не шкода. Але хто тоді стане хазяїном компаній рівня "Імпульсу"? Гадаю, нема потреби називати це ім'я та країну перебування.

…До речі, Володимир Єлісєєв висловив вдячність організаторам Форуму за те, що в його рамках він мав змогу провести перемовини з представником "Укроборонпрому". Можна не сумніватись, старий досвід роботи в оборонно-промисловому комплексі і новий - на світовому ринку дозволить колективу "Імпульсу" створити унікальні комплекси керування високоточною зброєю.

ЗЕРНО ПРОБЛЕМИ

Мабуть, найбільш знаним гостем Форуму був генеральний директор ТОВ "НІБУЛОН" Олексій Вадатурський. На Луганщині "НІБУЛОН" працює з 1998 року; у нього тут є місцеві конкуренти, які контролюють, принаймні, не менші площі орної землі і виробничі потужності. Традиційно цих монополістів (кулуарно) лають як, власне, селяни, так і керівники сільськогосподарських районів. Але, що завжди мене дивувало, на адресу земляків "критики" припадало завжди в рази більше, ніж на "прийшлого" Вадатурського. Сьогодні ж йому можна тільки дякувати.

Мені вже доводилось писати про цю проблему. Після нашестя окупантів на контрольованій території Луганщини залишились дві залізничні магістралі. Одна, на якій зосереджені основні елеватори, йде на Москву. Інша, після Сватового, повертає на Куп'янськ. До останнього часу ці дві "паралелі" ніяк не перетинались, і вивозити збіжжя селяни могли виключно автотранспортом (це при наших дорогах!), що знижувало закупівельну ціну однієї тони на 600 гривень. За словами Вадатурського, через переповнення елеваторів Новоайдара, Старобільська та інших на полях залишається незібраними близько 400 тисяч (!) тонн зернових.

Держава про проблему знає. Було навіть підписано меморандум про будівництво гілки між Солідарним і Сватовим, вартість якої державні мужі оцінили в 450 мільйонів. У "НІБУЛОНі" вирішили не чекати і менш ніж за місяць у Сватовому збудували першу чергу перевантажувального зернового комплексу, а щоб він не простоював, з'єднали його з Солідарним сталевими рейками. Компанії це обійшлось аж у… 8 мільйонів.

АГЕНТИ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

Тут я знову не можу не повернутись до болючої теми. Кажуть, від Донбасу треба відмовлятись, бо надто дорого обійдеться його відновлення. Але от вам приклад: приватний інвестор, ще до завершення бойових дій, вклав у ці землі власні кошти і, можна не сумніватись, отримає з цього чималий прибуток (варто лише перемножити оті 400 тисяч на ціну однієї тони). Бо використає він свої вкладення у 50 разів раціональніше. Селяни теж залишаться у виграші: через покращення логістики вони отримають додатково 247 мільйонів гривень.

Готуючись до Форуму, подивився Інтернет. Прочитав, зокрема, що в 2012 році "НІБУЛОН" перевіряли 557 разів. Спитав про це в Олексія Опанасовича. Він підтвердив: так і було. Сьогодні Героя України ніхто не чіпає - і він здатен приймати блискавичні рішення. А якщо з решти бізнесу зняти ті пута? Ми й не помітимо, як Донбас відродиться, причому на зовсім новій економічній базі.

Під час Луганського регіонального форуму "Зміни в 3D" презентовано Агенцію регіонального розвитку та Стратегію розвитку Луганської області до 2020 року. З цього приводу Юрій Гарбуз зазначив: "Сьогодні у нас є чітке бачення майбутнього регіону. Це - Стратегія розвитку Луганської області до 2020 року. А тепер з'являється інструмент для її реалізації: Агенція регіонального розвитку. Але головне, що у нас є, це Люди - наш безцінний кадровий потенціал".

Агенція - це, перш за все, неприбуткова, небюджетна установа, яка створена для ефективної реалізації державної регіональної політики на території регіону, його відбудови та розвитку. Засновником її є Луганська обласна державна адміністрація, а співзасновниками - Торгово-промислова палата і громадські організації. Тут треба зазначити наступне. Луганська ОДА й раніше підписувала договори з нібито громадськими організаціями, перш за все з "ручними" профспілками, з "ветеранами", на чолі яких стояли ретельно перевірені "номенклатурні" кадри, з "афганцями".

Нинішні асоціації (одна з трьох "D") - це об'єднання, які або щойно створені на всуціль новому грунті, або такі, що дислокуються далеко за межами нашого регіону. Як, скажімо, "Європейська соціальна академія" на чолі з хмельничанкою Тетяною Василик або "Український кооперативний альянс". І от з такими партнерами голова Луганської ОДА ризикнув підписати меморандум про співробітництво. Що з цього вийде - подивимось, але ж зрозуміло, що задовго до підписання сторони уважно придивлялись одне до одного, вели попередні перемовини. Адже люди все - ділові, успішні…

До речі, з боку Луганщини Юрій Гарбуз теж був не сам. Разом із ним підпис під текстом Меморандуму поставили ректори двох луганських вишів і директорка вищезгаданої Агенції регіонального розвитку Лариса Бичкова.

Цей меморандум був лише одним з чотирьох підписаних. Перший підписали з Державним концерном "Укроборонпром" "щодо залучення наукового потенціалу області до виконання дослідних та конструкторських робіт за державним оборонним замовленням", а також щодо налагодження на підприємствах області випуску продукції військового, цивільного та подвійного призначення. Не відкрию державної таємниці, якщо запевню: підприємства належного рівня у нас є і окрім "Імпульсу".

Другим був меморандум із "НІБУЛОНом". Про будівництво того самого Сватівського "Комплексу з приймання та відвантаження зернових та олійних культур". Як на мене, це - яскравий приклад того, як саме має працювати бізнес: комплекс уже будується, а урочисті меморандуми ще на стадії підписання. У даному ж разі важливо, що влада взяла на себе частину відповідальності на майбутнє - тим більше, що треба буде зводити другу чергу об'єкта.

Нарешті, третій меморандум було підписано між Польсько-Українською Господарчою Палатою та Луганською ОДА щодо надання Польсько-Українській Палаті підтримки в організації її роботи на підконтрольній українській владі території Луганщини. Палата побачила можливості залучення на дану територію зовнішніх інвестицій і розвитку її експортного потенціалу. Отже, поляки цей потенціал бачать - на відміну від…

***

Далі учасники Форуму розійшлись по "трьох D", тобто по трьох панелях, а кореспондент Укрінформу пішов збирати думки про захід знаних його гостей. Питання звучало так: «Що корисного знайшов для себе співрозмовник, якщо винести за дужки парадну частину дійства?».

Олександр Ганущин,  голова Львівської обласної ради.

- Насправді, сьогодні трошки було офіціозу. Я навіть буду пропонувати вашим очільникам побувати на форумах у Польщі - у мене є запрошення для ваших представників. Але ми і наші волонтери, і представники громадськості під час поїздок на Луганщину ставимо собі за мету: що б таке зробити, аби наблизити перемогу. Наближати перемогу - це сьогодні не тільки площина підтримки наших військових (це вже четверта моя волонтерська поїздка на Луганщину), але це й підтримка кількох нових напрямків. Я про це без пафосу сказав сьогодні зі сцени: перемога буде наближена тоді, коли Луганщина, яка в нас сьогодні є українською, стане яскравою, коли на ній будуть освітлені дороги, будуть спортивні майданчики, сучасні садочки й лікарні. Тоді ми наблизимось до перемоги навіть швидше, ніж через переозброєння нашого війська. Це перше, що нами рухає, чого ми тут. І ми готові ділитися тим, як ми досягаємо цього на Львівщині, які в нас є інструменти, які діють у нас міжнародні програми.

По-друге, ми розуміємо, що треба стирати ментальні відмінності, штучно створені між громадянами України, що проживають на Заході і на Сході. Відтак культурні й освітні обміни, які ми почали - це не разові акції. Це буде наша система, а на перспективу, ми сподіваємось, це стане державною політикою. Я свідомо закладаю в обласному бюджеті наступного року гроші, щоби львівські учителі їздили до луганських, щоб ми могли відправляти сюди львівські художні колективи і т. д. Цей процес іде однозначно.

Ще напрям є - це робота в сфері інформації і пропаганди, оскільки тут провали найбільші. От, чим тут більше буде реально проукраїнських медіа, які розвіюватимуть картинку, що подає "рускій мір" сюди, тим краще буде на перспективу.

Ну, і нарешті громадський сектор. Я розумію, який він кволий у вас і наскільки у вас нема розуміння, як, власне, має виглядати громадський сектор. Але децентралізація - я говорив про це зі сцени - в цьому однозначно допоможе. Ситуація нині така: оскільки об'єднані громади йтимуть на вибори - громадські діячі будуть мати широку арену свого застосування.

Юрій Гарбуз, голова Луганської обласної державної адміністрації.

- Ми раді, що за останні чотири роки це перший такий проект, де працює інвестиційна панель. Ми, на жаль, маємо розірвану Луганщину, тож для нас це дуже важливо. Панелі ще продовжують працювати; приїхали компанії з усієї України, і кожний зараз буде торгуватися: які умови, хто і на чиїх потужностях будуватиме - і так далі. Ну, а ми подивимося, які будуть підписані договори. Ну, і важливо, що ми показали громадський рух, який починається у нас в області. Тому що якраз на громадському майданчику і на майданчику бізнесу можливе повноцінне відродження регіону. Ми - влада - пропонуємо дорогу, але не наказуємо обирати саме той, а не інший шлях. У нас уже створено п'ять нових громадських асоціацій. Промисловці, бізнесмени - ще думають.

Олексій Вадатурський, керівник ТОВ СП "НІБУЛОН".

- Як керівник відомого підприємства і його власник можу сказати, що кожного року, традиційно, проходять такі форуми в різних областях. Я є учасником багатьох із таких форумів - це дуже велика справа для кожного регіону. Важливо, щоб на цих форумах були представники центральної влади. Були представники дипмісій, представники великих підприємств-інвесторів. Тоді буде суттєвий вплив на економіку регіону. Очевидно, багатьох лякає, що тут недалеко зона бойових дій; не всі ризикують сюди їхати. Мені як людині відомій - не страшно.

Я приїхав, щоб підтримати луганчан, дорогих мені людей. Частина душі нашої - тут, на Луганщині. Багато наших працівників тут працює. Ми маємо тут бізнес, і ми за бізнес боремося. Ми показали це на прикладі. Рік тому в Сватовому рвалися склади; сьогодні ми на тому самому місці, де була руїна, збудували нове підприємство. На власному прикладі показали: Ще не вмерла Україна. І не вмре. І буде самостійною.

Треба інвестувати в Україну, і зокрема - в економіку регіонів. Не чекайте, поки інвестиційний клімат зробить "НІБУЛОН". Не чекайте, поки дядя приїде і скаже: "Не крадіть гроші". Треба нам усім разом боротися з корупцією. І якраз такі розмови - вони корисні: звіт губернатора, звіт влади. Вони показують, у якому напрямку рухається область.

Тетяна Василик, директор благодійного фонду "Зміцнення громад".

- Зараз реалізується надзвичайно важливий проект: розвиток кооперативного руху. Зокрема на Хмельниччині розвивається Перший національний аграрний кооператив, і до нас приїжджала влітку делегація з Луганщини, вивчала досвід. Тому що це, насправді, перспективний напрямок, який дає можливість задіяти велику кількість людей, дати їм роботу і додатковий заробіток. І сьогодні ми якраз підписали меморандум про співпрацю, з тим, щоб активно розвивати кооперативний рух на Луганщині. Дати людям інформацію про те, як можна значно більше заробляти зі свого городу, зі своєї земельної ділянки, ферми і так далі.

Михайло Бублик, Сєверодонецьк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-