Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Вас справді шокують е-декларації?

Вас справді шокують е-декларації?

Укрінформ
Електронні декларації, які українські політики вимушені були подавати, вражають. Але давайте будьмо відверті – вони людей не шокують.

Всі і так знали, що серед депутатів і навіть звичайних чиновників є люди небідні. Тепер вони продемонстрували народу списки своїх «небідностей».

І знаєте що? Ми насправді дозріли, щоб отримувати таку інформацію. І сприймаємо її досить стримано.

Так, декларації іноді дивують, іноді викликають відчуття огиди, ще інколи – сміх. Ще 10-15 років тому масове оприлюднення таких нахабних декларацій неодмінно призвело б до народних хвилювань.

Але, видається, не зараз.

Люди почитають для цікавості, обговорять між собою, посміються у соцмережах. І, швидше за все, на цьому політична відповідальність багатіїв з української влади закінчиться. Ми давно звикли до дикого капіталізму і можна передбачити, що третього Майдану, як наслідку оприлюднення е-декларацій, не буде.

Це з одного боку.

А з іншого – відповідальність за мільйонні статки, походження яких неможливо пояснити, має бути іншою. Якщо не політичною, то вже точно кримінальною.

Антикорупційних органів в Україні настворювали багато. От тепер нехай виправдовують своє існування. Роботи у них – непочатий край. Наснаги їм і мужності у цій нелегкій, але дуже цікавій і відповідальній справі.

І ще одна відповідальність, яку мають нести наші політики, - це відповідальність перед міжнародними донорами.

Ох як цікаво було б побачити очі нашої делегації, яка їздить на перемовини з МВФ, коли представники Фонду заявлять, що весь транш кредиту можна знайти у тумбочках ваших депутатів і міністрів. 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-