Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Комфорт із «чотирма зірками» і трансфером до Донецького аеропорту

Комфорт із «чотирма зірками» і трансфером до Донецького аеропорту

Блоги
Укрінформ
На кого розрахована реклама готелів Донецька? І хто ці люди, які зупиняються в донецьких готелях?

Сайт booking.com надіслав мені вигідні пропозиції щодо проживання в готелях України. Знічев’я вирішила переглянути. Третім містом, куди запрошує приїхати «букінг», спокушаючи вигідним розміщенням у люксових готелях, був окупований Донецьк (щоправда, про це в рекламі — анічичирк). На сайті навіть зазначено три вагомі причини, через які варто відвідати це місто: футбол, бізнес і «гостинні люди». Хоча, на мою думку, їх варто було б точніше назвати «вєжлівими людьми».

У якомусь сюрреалістичному тумані клікаю далі. Потрапляю на Ramada Donetsk Hotel, який приваблює гостей до Донецька чотирма зірками й мальовничим краєвидом на річку Кальміус із вікна. Серед послуг готелю — сучасний фітнес-центр із басейном, номери, обладнані кондиціонерами, супутниковим телебаченням і телефоном для здійснення міжнародних дзвінків. Щоранку гостям пропонують на будь-який смак сніданок, який можна замовити прямо в номер. «А у просторому елегантному ресторані готелю Ramada доступний широкий асортимент страв європейської та української кухні, а також вишуканих вин», — ідеться на сайті.

Крім того, допитливим туристам «біля столу реєстрації готелю Ramada організовують одноденні поїздки та екскурсії на Артемівський завод шампанських вин, до Святогірської лаври і на соляні шахти». Цікаво, а під час поїздки до Бахмута екскурсанти з донецького Ramada стоять у черзі на пропускному пункті через лінію розмежування?

Читаю відгуки. Є трохи нарікань на чистоту — пил під ліжками та запах сигаретного диму в номерах. Проте загалом гості Донецька готель хвалять. Клієнти — переважно чоловіки, і майже всі з Росії. Вікова категорія: від 25 до 45 років. Вони відзначають зручне розташування готелю — самісінький центр, бульвар Тараса Шевченка (!). Дякують за «уют, внимательный, приветливый персонал» і сирники від шефа ресторану на сніданок. Ціни за класичний двомісний стандарт — 1200 гривень.

Далі booking рекламує ще один готель світової мережі у Донецьку — Park Inn by Radisson Donetsk. Судячи з усього, нідерландські власники і російськомовні модератори сайту booking.com нічого не чули про війну на Донбасі, інакше їх би трохи «напружило» таке речення з реклами Radisson Donetsk: «За запитом клієнтів у готелі організовано трансфер з/до аеропорту Донецька (12 км)».

Російським «туристам», вочевидь, не потрібні послуги аеропорту (навіть якби він діяв), адже до Донецька з Росії безперешкодно можна дістатися й на авто. Вони донецький Radisson також нахвалюють. Один із них пише: «Харашо тут у вас, тіхо, почті вистрєлов нє слишно». А громадянин із Бельгії, якого також занесло до Донецька, застерігає: кредиток не приймають, тільки готівка, бо ситуація на сході України, мовляв, самі знаєте яка. Оці два коментарі є, насправді, єдиним натяком на те, що Донецьк — це частина окупованої української території, де господарюють російські найманці й банди бойовиків, котрі підкоряються лише прямим командам з ФСБ, а не маріонетковим «керівникам» так званих народних республік.

Цікаво, хто ці люди, які зупиняються в донецьких готелях? Російські військові та кремлівські куратори? Спостерігачі ОБСЄ? Кобзони та чичеріни? Божевільні любителі воєнного екстриму? Від питань, які починають набігати одне на одне після перегляду цих рекламних оголошень, думкам у голові стає тісно. А ще хочеться знати, кому насправді належать ці готелі відомих на весь світ мереж? Їх «віджали»? Чи нові власники (хто вони?) купили право на використання розкрученого бренда? Куди спрямовано податки цих готелів, адже ціни на сайті виставлено в гривнях?

Чи є людина в Україні (чи деінде), котра може дати мені відповідь на всі запитання? Вочевидь, ми дуже мало знаємо реалії й закони, за якими живе сьогоднішній Донецьк. Проте схоже, що життя, у якому працюють ресторани, кафе, готелі, куди їдуть туристи з гривнями та рублями, там триває попри окупацію.

Вікторія Власенко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-