Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Прибиральник по-українськи. На лицемірстві ставимо крапки?

Прибиральник по-українськи. На лицемірстві ставимо крапки?

Блоги
Укрінформ
Відміна держрегулювання ставить крапку в багаторічній епопеї державного лицемірства під назвою "турбота про малозабезпечених громадян"

Володимир Гройсман вирішив прибрати один з інструментів тиску на бізнес – регулювання ціни на хліб. Він думає, що це допоможе здолати корупцію.

Колись у лихі 90-ті мені довелося домагатися одного позитивного рішення у міськвиконкомі. Не буду заглиблюватися у деталі рішення, але поділюсь думкою мого колеги, який займався процедурою проходження рішення.

На моє здивоване запитання "Як тобі вдається добиватися позитивних рішень?", він посміхнувся, і видав секрет фірми: "А я в кожен проект рішення ставлю якесь дебільне питання, яке гарантовано викличе супротив. І борюсь саме за цей пункт як лев. А в потрібний момент здаюсь".

Щось мені нагадало цю розмову, коли почув про останні новації від Кабміну – відпустити формування цін на дитяче харчування, хліб, борошно, крупи, яйця, соняшникову олію та м'ясо-молочні продукти. Цитую прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана: "Пілотний проект зі скасування державного регулювання цін на продукти харчування є антикорупційним кроком, який дозволить подолати один з інструментів тиску на бізнес". Ось, виявляється, в чому заквашені ті "дріжджі", на яких живиться гідра корупції. А я думав, що на бізнес тиснуть на митниці, в податковій, на тендерах чи пресом силовиків.

Питання, яке підноситься Кабміном як революційне, насправді нікчемне. Маю на увазі, що чинні законодавчі обмеження практично нічого не регулюють. Адже вартість хліба, дитячого харчування та інших вищеназваних продуктів росте постійно. Просто змінюються не цінники, а зменшується вага хлібини, жирність молока, розмір пляшки олії тощо. Тому відміна держрегулювання просто ставить крапку в багаторічній епопеї державного лицемірства та блюзнірства під назвою "турбота про малозабезпечених громадян".

Звичайно, це варто вітати, більш того, хотілось би ще багато таких крапок. І я віддаю належне Уряду В.Гройсмана, що наважився нарешті офіційно визнати 20-літній популізм усіх попередніх урядів-парламентів. От лише подавати це рішення як великий антикорупційний крок не варто. Якщо вже взяв на себе роль такого собі "прибиральника", зроби це мовчки, але якісно. Люди самі оцінять.

До речі, мене не полишає відчуття, що ціни на хліб можуть стати тим "бараном на заклання" від Кабміну чи Верховної Ради для роздмухування галасу. Треба ж чимось "прикрити" системні спроби спотворення електронного голосування, дискредитації НАБУ та нівелювання інших реальних механізмів боротьби з корупцією.

Валерій Панько, президент Фонду "Творча ініціатива"

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-