Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Хто займе нішу нових партій? Професіонали

Хто займе нішу нових партій? Професіонали

Блоги
Укрінформ
Останні квартирні скандали в середовищі молодих партій показали, що існуючі нові політичні проекти є дуже інформаційно вразливими.

Складається також враження, що трохи зменшилися політичні амбіції в Україні Михайла Саакашвілі, який напевно зараз більше слідкує за політичними процесами у рідній Грузії.

Хоча скільки б не говорили про розвиток цих нових для України політичних проектів, вони все одно є проміжним, транзитним етапом в процесі підвищення якості української політики (в усякому разі, поки вони не об’єднаються).

Що стосується влади, то, очевидно, що і вона не має всіх відповідей на ті жорсткі економічні, політичні та військові запити, які зараз стоять перед нами. Суперечлива стратегія по особливому статусу Донбасу, повільний хід реформ, несистемна боротьба з корупцією – це ті причини, через які ми маємо не лише внутрішні, але й жорсткі зовнішні виклики.

Отже, хто все-таки зможе взяти на себе відповідальність за українське завтра?

Соціологічні опитування показують, що і нинішні коаліційні партії, і нові політичні проекти втрачають довіру українців. Жодна з них не вписується в ті очікування раціональної політичної сили здорового глузду, на яку зараз чекають наші громадяни.

За дослідженнями науковців, українці є однією з найбільш дружніх та відкритих націй Європи. Але тим не менш під час виборів люди керуються правилом підтримки своїх, а не політичних «варягів». Це також може бути проблемою політичних проектів, які залучатимуть закордонних реформаторів. Це дуже добре показав досвід останніх виборів мера Одеси.

Тому нова команда, яка претендуватиме на те, щоб замінити нинішню неефективну еліту, має бути відкритою та реформаторською. І українською.

Це парадоксально, але цю нішу посяде не черговий нішевий політичний проект, а широке об’єднання професіоналів. І воно має ставити перед собою не лише одну ціль, як-то, наприклад, боротьбу з корупцією чи люстрацію. Натомість комплексно займатиметься проблемами об’єднання українців, забезпечить реалізацію кожної людини та виробить нові державні та політичні правила гри. За такими єдиними для всіх правилами гри вже скучили українці, які не можуть жити в суцільному бардаку. 

Отже, та сила, яка реалізує запит на таку розумну політику, залучить нових ефективних та незаплямованих особистостей, матиме всі шанси на успіх та розбудову нашої держави. 

Артем Стельмашов
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-