Депутати Вінниччини вирішили компенсувати вартість навчання учасникам АТО і їхнім дітям

Депутати Вінниччини вирішили компенсувати вартість навчання учасникам АТО і їхнім дітям

Укрінформ
Одноразову компенсацію на навчання отримають із обласного бюджету вінничани – учасники антитерористичної операції на сході країни та їх діти. 

Відповідне рішення про «Порядок використання коштів обласного бюджету для здійснення одноразової компенсаційної виплати за навчання учасників антитерористичної операції та їхніх дітей» було схвалене під час засідання 10-ї сесії Вінницької обласної Ради 7 скликання, передає Укрінформ.

«За попередніми даними Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької облдержадміністрації у вищих навчальних закладах наразі навчається 185-187 вінничан - учасників АТО і їх дітей. Наголошую, дані попередні і, відповідно прийнятого депутатами рішення, зараз будемо конкретизувати кожного отримувача бюджетної допомоги - йдеться щонайменше про понад мільйон гривень компенсації. Кошти – оплату за навчання, як одноразову допомогу отримують всі, хто має на це право. Ми одні із перших областей, де прийнято таке рішення», - прокоментував голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник.

Відповідно до Порядку, визначається механізм здійснення одноразової компенсаційної виплати студентам (уродженцям Вінницької області), з числа осіб, визнаних учасниками бойових дій, та їхніх дітей. Також це стосується дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичної операції, бойових дій чи збройних конфліктів, або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичної операції, бойових дій чи конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного в період участі в антитерористичній операції. Компенсацію вказані категорії отримають за навчання протягом другого семестру 2015-2016 навчального року, якщо вони навчаються на контрактній формі навчання денного відділення вищих навчальних закладів Вінницької області І-ІІ та ІІІ-ІV рівнів акредитації, незалежно від форми власності закладу.

Для отримання одноразової компенсаційної виплати за навчання бенефіціар має звернутись до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації проживання або перебування з відповідною заявою. Відповідно за місцем проживання буде здійснено нарахування та виплату коштів на банківські рахунки.

За словами А. Олійника, першу компенсацію люди отримають, коли буде зібрано необхідний пакет документів для отримання коштів. «Сподіваюсь, що Департамент освіти спрацює оперативно. Головний розпорядник коштів – Вінницька облдержадміністрація і, після прийняття рішення депутатами, вона має здійснити заходи щодо пошуку у загальному фонді бюджету фінансування. Чи за рахунок перерозподілу коштів, виділених на освіту, чи за рахунок додаткових коштів, які стануть вільними залишками після 1 січня 2017 року», - констатував очільник депутатського корпусу Вінниччини.

Як констатує сайт Вінницької обласної Ради, ініціатива щодо розробки Порядку відшкодування коштів за отримання освіти для бійців Східного фронту та їхніх дітей належить депутату від ВО «Свобода» Тарасу Фурману.

Довідково. Згідно із Законом України від 14.05.2015 № 425-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів, або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти», пільги надаються для: осіб, визнаних учасниками бойових дій, їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув (зник безвісти) в районі проведення АТО, бойових дій або збройних конфліктів, або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих в районі проведення АТО, бойових дій або збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, отриманого в період участі в АТО - дітей, один з батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту, або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих під час масових акцій громадянського протесту.

Підтримка для отримання освіти надається у вигляді: повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів; пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти; соціальної стипендії. А також - безкоштовного забезпечення підручниками, доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних і комунальних навчальних закладах; безкоштовного проживання в гуртожитку та інших заходів, визначених Кабінетом Міністрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-