16 вересня: найголовніше за день

16 вересня: найголовніше за день

Укрінформ
Мінський процес: Україна робитиме кроки лише після виведення російських військ.  Латвія може повернути гроші Арбузова. Україна передала Нідерландам украдені 11 років тому картини

02.16 Штраф за порушення правил пожежної безпеки збільшать в сто разів

У рамках реформи Державної служби з надзвичайних ситуацій України пропонується підвищити мінімум у сто разів штрафи за порушення правил пожежної безпеки. Про це заявив голова ДСНС України Микола Чечоткін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Чечоткіна, запропоновані реформи дозволять створити сучасну, зрозумілу і привабливу для бізнесу систему запобігання надзвичайним ситуаціям і профілактики пожеж, основану на співпраці влади і бізнесу, направлену на покарання порушників і на підвищення рівня захисту громадян України.

«Укрінформ»: Слід підтримати головного рятувальника країни. Сьогодні штраф за недотримання правил пожежної безпеки всього 170 гривень, а збитки мільйонні. Щоправда, хочеться почути також як пан Чечоткін збирається боротися з хабарями, що їх пожежні інспектори беруть за свої «перевірки». 

06.26 Незаконна вирубка лісів зросла. Пропонують ввести електронний облік деревини

Обсяги незаконного вирубування лісів за перше півріччя поточного року зросли на 36% у порівнянні з таким самим періодом торік. Про це повідомила т.в.о. голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич в інтерв'ю газеті “Урядовий кур'єр”.

"У 2015 році, за офіційними даними, незаконно вирубано 24 тисячі кубів лісу. Збитки - майже 85 мільйонів гривень. Цьогоріч тільки за перше півріччя незаконна вирубка зросла на 36% порівняно з відповідним періодом минулого року і становить по галузі 15,8 тисячі кубів, а це майже 74 мільйони гривень", - сказала Юшкевич.

За її словами, допоможе у боротьбі з незаконними вирубками впровадження системи електронного обліку деревини для всіх лісокористувачів, що нині перебуває на погодженні.

«Укрінформ»: З незаконними вирубками лісу у нас просто катастрофа і держава зобов’язана негайно це припинити. Система електронного обліку деревини? Ще хочеться більш радикальних кроків. Багатотисячних штрафів, конфіскації. Не буде зайвим і візит Нацгвардії до деяких лісних господарств...

09.34 Конфісковані гроші Арбузова. Латвія пропонує Україні ділитися

Генеральний прокурор Латвії під час переговорів з делегацією ГПУ висловив готовність обговорити можливість повернення в Україну або розподілу коштів, конфіскованих з рахунків екс-посадовців часів Януковича. Про це заявив заступник генерального прокурора України Євген Єнін, повідомляє "112 Україна".

Для цього Україна має довести, що гроші походять з України і набуті злочинним шляхом. Латвія готова співпрацювати з українськими правоохоронцями для встановлення приналежності фірм і рахунків, з яких були стягнені гроші, до українських високопосадовців.

Єнін визнав, що Латвія була "обурена" роботою українських правоохоронців: "Формальне ставлення до виконання запитів латвійських колег, а також некоординованість українських правоохоронних органів в попередній період викликали справедливе обурення з латвійського боку".

«Укрінформ»: Мова йде про 50 млн євро, які Латвія конфіскувала з рахунків Сергія Арбузова. Сподобалось в усій цій історії те, що Євген Єнін відкрито говорить про стиль роботи українських правоохоронців. Про хаос та непрофесіоналізм. Ну, а визнання недоліків – перший крок до їх виправлення.

10.42 Мінський процес. Україна нічого не робитиме, поки Росія не виведе війська

Україна не зробить жодного кроку вперед у Мінському процесі, поки Росія не виконає безпекові зобов'язання на Донбасі. Про це заявив Президент України Петро Порошенко, відкриваючи пленарні засідання щорічної зустрічі YES, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мене часто звинувачують, кажуть, що українська сторона і далі опирається і не просувається вперед політичним шляхом мінських переговорів. Я раз і назавжди повторюю: жодного кроку вперед до того, як російська сторона не пройде власну відстань на шляху безпекових заходів", - сказав Порошенко.

"Тому я запропонував підхід, дуже простий, - Дорожня карта, яка містить послідовність кроків на політичному і безпековому фронті. Наша вимога дуже проста - Росія має забезпечити стале перемир'я на Донбасі. Що означає російське перемир'я, проголошене без наших друзів Німеччини і Франції, ми побачили за останню добу, коли нам пообіцяли припинення вогню, а відбулося близько 30 обстрілів, включно з мінометними та артилерійськими обстрілами. Друге - Росія має припинити постачати свою важку артилерію, танки, регулярні війська, боєприпаси на українську територію. Третє - забезпечити повний доступ місії ОБСЄ на окуповані території", - наголосив глава держави.

«Укрінформ»: Простими словами: Україна чекає, що Росія зробить перші кроки у виконанні мінських домовленостей. Що має статися, аби Росія на це погодилась, поки що важко сказати. Тут або їх доконають санкції, або ж щось трапиться у Кремлі.

11.25 Порошенко зустрінеться з Обамою і Клінтон. Трамп ще не підтвердив згоду

Президент України Петро Порошенко повідомив, що під час візиту до США він матиме зустріч з Президентом Обамою, та вже є підтверджена домовленість про зустріч з кандидатом в президенти США Гілларі Клінтон. Про це глава держави сказав, відкриваючи пленарні засідання 13-ї щорічної зустрічі YES, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я матиму зустріч з президентом США Обамою і попросив зустріч з двома кандидатами. Один з них вже погодився - це Гілларі Клінтон. Сподіваюсь  на підтвердження від другого кандидата - Трампа", - сказав Президент.

Порошенко зауважив, що відчуває підтримку США загалом - і  від республіканців, і від демократів. "Це не підтримка окремого сенатора чи конгресмена, це вияв підтримки американського народу. Я вірю, в першу чергу, в американський народ", - підсумував Президент, відповідаючи на запитання щодо очікувань України від нового президента США.

«Укрінформ»: Ці зустрічі мають стати не черговими політичними реверансами, а дати бачення певних перспектив. Зокрема, ймовірна зустріч з Трампом для Порошенка стане своєрідним «промацуванням» справжньої позиції цього скандального кандидата. Щось нам підказує, що Трамп куди глибша фігура в політиці ніж намагається здаватися.

13.29 Google вивів на орбіту космічні апарати. Ракета-носій мала українські двигуни

Сьогодні, 16 вересня, о 4:43 за київським часом з космодрому Куру у Французькій Гвіані ракета-носій Vega з українським двигуном вивела на орбіту космічні апарати Google. Про це повідомляє прес-служба Державного космічного агентства Facebook

Ракета-носій Vega була розроблена Європейським космічним агентством (ESA) спільно з Італійським космічним агентством (ASI).

"Маршовий двигун РД-843 для 4-ї ступені ракети-носія розроблений Державним підприємством "Конструкторське бюро "Південне" ім. М.К. Янгеля і виготовлена Державним підприємством "Виробниче об'єднання "Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова", - наголошується в повідомленні.

«Укрінформ»: Україна не залишається осторонь світових космічних програм. Не зважаючи на усі негаразди (скандальна зміна керівництва, суд з «Боїнгом») КБ «Південне» живе і працює. Сподіваємось, держава не залишить компанію наодинці з її проблемами.

14.20 Помірковані партії втратили вплив у Європі. Ініціативу перехопили радикали

Поміркованим політичним силам Європи необхідно повертати лідерство на національному рівні задля збереження цілісності та подальшого розвитку Європейського союзу. Про це заявив колишній президент Європейської комісії  Жозе Мануел Баррозу на 13-тій щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES).

"Ініціативу в Європі перехоплюють екстремісти, популісти, праворадикали, націоналісти, часом буває і лівий популізм. Соціалісти, соціал-демократи, "Народна партія", політики правого центру - втратили ініціативу. Мені здається, що ліві і помірковані ліві не могли сполучити економічні і соціальні проблеми, правоцентристи не мали рішення на питання ідентичності, і тому вони втратили позиції", - сказав він.

 «Укрінформ»: Після виходу Великобританії доля ЄС вирішуватиметься у Франції. Там до влади рвуться націоналісти, які налаштовані проти ЄС та фінансуються Кремлем. 

15.52 Картини з музею Хоорна: Україна повернула Нідерландам частину вкраденого

Генеральний прокурор Юрій Луценко у приміщенні Посольства Королівства Нідерландів передав твори мистецтва, які були викрадені з музею Західної Фрисладії міста Хоорн. Про це інформує прес-служба ГПУ.

"Я хотів би сьогодні привітати в першу чергу Службу безпеки України, яка змогла протягом десяти місяців свого розслідування повернути на батьківщину цю красу", - зазначив він.

Луценко підкреслив, що шедеври відомого на весь світ голландського мистецтва, мають належати не злодіям, а всьому людству.

«Укрінформ»: Справу пограбування музею в Хоорні вважатимемо закритою, коли правоохоронці знайдуть решту 19 картин з 24-х, назвуть усі імена та покарають замовників злочину, виконавців і численних посередників. А поки що ця мистецько-детективна історія триває вже 11 років і напевно більше надихає кіносценаристів, ніж слідчих.

17.15 МВФ ставить умови перед наступним траншем. Головна вимога – пенсійна реформа

Для отримання ще одного траншу розміром 1,3 мільярда доларів від Міжнародного фонду за програмою EFF, Україна повинна провести непопулярну пенсійну реформу, оптимізувати систему виплат житлових субсидій та виробити механізм підвищення тарифів на газ та опалення. Про це повідомляє Апостроф з посиланням на оновлену версію меморандуму про співпрацю з МВФ.

"Значна частина нових вимог МВФ пов'язана з пенсійною реформою. Фонд вважає за необхідне консолідувати пенсійне законодавство, яке сьогодні складається з двох десятків окремих документів", - йдеться в повідомленні. Зазначається, що Україні потрібно в грудні 2016 року прийняти закон, який би передбачав поступове підвищення пенсійного віку.

У цьому законі також слід передбачити скорочення підстав для дострокового виходу на пенсію та посилення підстав для отримання мінімальної пенсії.

«Укрінформ»: Залишається подякувати МВФ за те, що він притиснув до стіни нашу владу і таким чином змусить її прийняти пенсійну реформу. Якщо хтось не в курсі, то реформа – це не лише підвищення пенсійного віку, але й відміна необґрунтованих спецпенсій чиновникам та перехід на накопичувальну систему виплат.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-