Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чи буде в Україні своя визнана православна церква?

Чи буде в Україні своя визнана православна церква?

Блоги
Укрінформ
Необдуманість будь-якого кроку в межах даної проблеми може призвести до появи потужних релігійних конфліктів

Не так давно стало відомо, що перший та третій президенти України відвідали Стамбул та провели зустріч із константинопольським патріархом Варфоломієм. Варто зазначити, що даний візит не є першим. Безперечно, головною метою поїздки було обговорення ідеї надання автокефалії православній церкві в Україні. Але, не дивлячись на те, що це питання має широку підтримку серед суспільства, його реалізація в такому обсязі є доволі складною та проблематичною.

            Автокефалія – це повна адміністративна незалежність однієї помісної церкви від інших. Тому в разі надання такого статусу, українське православ’я зрівняється у правах з російським. Відповідно, Московський патріархат однозначно не визнає такий стан справ, оскільки в цьому випадку він втратить свої приходи на території нашої держави. Зрозуміло, що це означатиме не лише зниження фінансових надходжень, а й падіння впливу як в Україні, так і у православному світі загалом. До надання автокефалії Київському патріархату також не готові й інші помісні церкви, оскільки такий крок може вплинути на розстановку сил між ними.

            Тому з огляду на можливу протидію Московського патріархату та консерватизм православних ієрархів, іноді розглядають інший, більш компромісний варіант, а саме – надання автономії. На даний момент таким статусом користується Українська православна церква Московського патріархату, яка, відповідно, перебуває у підпорядкуванні останнього. Власне проти такої ситуації й ведеться боротьба, оскільки вище зазначена організація вважається «п’ятою колоною» в умовах російської агресії на Донбасі. У даному контексті варто вести мову про визнання Української православної церкви Київського патріархату і її переведення під юрисдикцію Константинопольського патріархату. Така практика має місце в Естонії, де з 1996 року діють дві церкви. Одна (Апостольська) підпорядковується Константинополю, а інша – Москві. Зрозуміло, що це не знімає всіх суперечностей, але встановлює певний баланс сил. Проте навіть таке рішення не розв’язує проблему існування інших українських православних церков, наприклад, тієї ж УАПЦ.

            Таким чином, можна зробити висновок, що ні незалежність, ні автономія Київського патріархату не вирішують цілу низку питань – починаючи від елементарного визнання іншими помісними церквами, закінчуючи глибоким розколом православ’я на території України. Саме тому надання автокефалії УПЦ КП супроводжується низкою дискусій та суперечок, оскільки необдуманість кожного кроку в межах цієї проблеми може призвести до появи потужних релігійних конфліктів.

Руслан Сольвар
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-