Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ключова тема - заручники! Готові до найширших компромісів

Ключова тема - заручники! Готові до найширших компромісів

Блоги
Укрінформ
У питанні звільнення заручників українська сторона готова до найширших компромісів

Сьогодні координатор ОБСЄ в гуманітарній підгрупі пан Тоні Фріш зустрівся з родинами заручників , що їх утримують в тюрмах на окупованих територіях. Під час зустрічі мами і дружини змогли почути інформацію з перших вуст про роботу групи і спільні зусилля в питанні звільнення заручників, а також доступу до них міжнародних гуманітарних організацій та медиків. Також Тоні Фріш поспілкувався з хлопцями, що пережили полон. Маю зауважити, що влітку, під час своєї поїздки на окупований Донбас, Тоні Фріш мав подібні зустрічі з родинами тих, кого затримано за порушення законів України і хто зараз перебуває у слідчих ізоляторах. 

В Мінську, під час засідання Тристоронньоі контактноі групи , що пройшло 6 вересня, за ініціативою українськоі сторони було прийнято рішення, що питання звільнення заручників, в тому числі і відсутність контактів з родинами (зокрема, неможливість телефонних дзвінків чи листування) буде обговорюватися як спеціальне і пріоритетне питання 21 вересня. Мені видається важливим, щоб всі учасники мінського процесу 21 вересня прозвітували, що зроблено цього року в питанні звільнення заручників і як реально розблокувати цей процес, щоб родини по обидві сторони лініі зіткнення змогли, нарешті, воз'єднатися. Ще і ще раз наголошую, що в питанні звільнення заручників украінська сторона готова до найширших компромісів і розглядає це питання як виключно гуманітарне, де потрібно уникати політизації і шантажу. 

Також, якщо говорити про ключові підсумки мінськоі зустрічі 6 вересня, то для української сторони пріоритетом було питання безпеки і сталого миру. Та крихка ситуація, що останні дні спостерігається на Донбасі, не може трактуватися, як мир. Режим тиші не може тривати тільки 5 днів, до саміту в Китаї, щоб дехто намагався таким чином демонструвати "прогрес". Мир має бути сталим, режим тиші повинен жорстко дотримуватися усіма сторонами, припинення вогню має стати нормою. Про це говорили на всіх групах у середу. І за ініціативою української сторони 13 вересня відбудеться позапланова відеоконференція ТКГ за участю СЦКК і СММ ОБСЄ, присвячена одній темі - дотриманню режиму тиші, встановленню сталого миру. А вже 21 - ключова тема: заручники! Дуже хочеться вийти на результат.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-