Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Магічна цифра сім: ініціативи щодо боротьби з рейдерськими захопленнями

Магічна цифра сім: ініціативи щодо боротьби з рейдерськими захопленнями

Укрінформ
На моє переконання до реформ варто підходити особливо зважено та відповідально.

У першу чергу, потрібно реагувати на потреби суспільства та вимоги населення.

Саме таким принципом керується Мін’юст при прийнятті рішень.

Неодноразово було сказано й написано про те, що  рейдерство – це явище, що має бути подолане задля здорового функціонування української економіки та держави в цілому. Адже непорушність приватної власності – основа основ правової демократичної держави.

Презентую сім основних ініціатив Мін’юсту задля вирішення питання рейдерства в Україні.

Ініціатива № 1

На законодавчому рівні посилити кримінальну відповідальність

Мін’юст вимагає справедливої відповідальності як заявника, так і реєстратора та особи, на користь якої було вчинено ту чи іншу неправомірну реєстраційну дію, наслідком якої стало відчуження майна від законного власника.

Переконаний, як тільки декілька рейдерів публічно сядуть за грати та позбавляться усього свого майна, кількість охочих «поживитися» чужими активами різко зменшиться.

Ініціатива № 2

Звузити принцип екстериторіальності

Нотаріуси зможуть реєструвати нерухомість виключно у межах області. Ми урівняємо їх у правах з іншими державними реєстраторами та знищимо передумови для непорозумінь. Адже це підозріло, коли особа десь на Волині реєструє право власності на квартиру, що знаходиться у Луганську. Така опція створює поле для зловживань.

Ініціатива № 3

Розширити контрольні функції Мін’юсту

Нотаріусів необхідно позбавляти свідоцтв за неправомірні реєстраційні дії. Це змусить подумати двічі, перед тим як здійснити неправомірні умисні дії за «додаткову винагороду».

Тобто з урахуванням першої ініціативи наслідком зговору з рейдерами для нотаріуса стане позбавлення професії, тюрма та конфіскація.

Як на мене дієвий превентивний метод.

Ініціатива № 4

Надати право вибору громадянам отримувати паперовий документ про право власності на об’єкт нерухомості

Якщо суспільство має таку потребу, то завданням Мін’юсту є докласти максимум зусиль задля її реалізації. Хоча паперовий носій – це більше психологічний момент, аніж реальний захист права власності. Тому опція буде добровільною.

У випадку, якщо власник бажає отримати паперовий документ, то дані про видачу такого документа мають бути внесені до Реєстру. Подальша зміна буде неможливою без пред’явлення паперового підтвердження.

Ініціатива № 5

Нотаріальне посвідчення документів щодо переходу корпоративних прав

Варто правильно трактувати дане положення. Мова не йде про нотаріальне посвідчення правочинів та не вимагатиме суттєвих додаткових плат. Говоримо про нотаріальне посвідчення підписів голови зборів та секретаря на протоколі, яким оформлюється рішення загальних зборів учасників. Відповідно ми вводимо винятково додатковий захист бізнесу без обтяження його зайвими вагомими платіжками.

Ініціатива № 6

Ускладнити процедуру відкриття нового розділу у Реєстрі нерухомості

Мін’юст дослідив найбільш поширені рейдерські схеми та на основі поданих до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації звернень ми дійшли висновку, що саме відкриваючі нові розділи та «розкидаючи» великі об’єкти по різним власникам шахраї часто здійснюють спроби заволодіти чужим майном.

Задля мінімізації ризиків Мін’юст ініціює ускладнення започаткування нового розділу. Від даного нововведення у виграші залишаться усі. Адже навіть забудовники, що змушені будуть розділяти свої об’єкти для продажу за ускладненою процедурою, почуватимуться більш захищеними від незаконних зазіхань. 

Ініціатива № 7

Унеможливити зловживання з використанням електронного цифрового підпису

Згідно нововведення ЕЦП надаватиметься виключно за особистої присутності підписувачів, зокрема посадових осіб підприємств. Відповідно, ми попередимо випадки, коли сторонні особи отримували ЕЦП без відома директорів та головних бухгалтерів й в подальшому використовували для позбавлення бізнесу накопиченого податкового кредиту, відшкодування ПДВ й несанкціонованого перерахування грошових коштів.

Також важливим є те, що законодавство зобов’яже реєстраторів використовувати виключно захищені носії. Тобто навіть якщо на комп’ютер реєстратора буде здійснена хакерська атака, отримати доступ до «ключа»  буде неможливим.

І наостанок «приємний бонус» для рейдерів: Мін’юст та Нацполіція об’єднують зусилля, приховати свої злочини та уникнути відповідальності стане фактично неможливо. Тому, панове злочинці,  збирайте речі до в’язниці та готуйте майно до конфіскації. Як тільки перші рейдери публічно отримають свої терміни, я переконаний, кількість бажаючих незаконно заволодіти майном різко зменшиться до позначки 0.

Меморандум буде підписано найближчим часом.

Павло Мороз

 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-