Держава буде змушена захищатися після таких випадів обласних рад - експерт

Укрінформ
Спроба всупереч регламенту та закону України внести у порядок денний сесії обласної ради питання про відміну перспективного плану може призвести до дестабілізації ситуації в області, що межує з тимчасово окупованим Кримом, створить нездоровий прецедент у країні та стане на заваді розвитку місцевого самоврядування. 

Про це говорили в Києві під час брифінгу на тему «Намір Херсонської обласної ради скасувати Перспективний план об’єднання громад: правове невігластво чи свідоме перевищення повноважень?». Брифінг пройшов в Українському кризовому медіа-центрі і на прямий зв'язок з експертами та головою обласної ради виходили журналісти з Херсонщини, які також долучилися до обговорення актуальної теми.

Участь у брифінгу взяли Андрій Путілов, голова Херсонської обласної ради, Сергій Шаршов, директор Департаменту місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Анатолій Ткачук, директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства.

Голова облради нагадав, що в червні 2016 року на сесії обласної ради була зроблена спроба розглянути це питання та відмінити план. Але проект рішення, внесений депутатом Юрієм Одарченком, не набрав необхідної кількості голосів.

«Тоді питання не набрало необхідної кількості голосів і півроку, відповідно до регламенту, дане питання не може виноситися на сесію обласної ради», - відзначив Андрій Путілов.

А спроби, всупереч регламенту, закону України, знову винести це питання на розгляд сесії обласної ради, можуть призвести до дестабілізації ситуації на Херсонщині. «Сьогодні Херсонщина – прикордонна з анексованим Кримом. І політична стабільність – це питання номер один», - каже Андрій Путілов. Голова облради відзначив, що на даний момент ситуація в області під контролем.

Він ініціював проведення брифінгу у Києві залученням експертів та фахівців – щоб підтримати громади області, які об’єднуються та прагнуть стати заможнішими та сильнішими.

Як відзначалося під час обговорення, ситуація на Херсонщині склалася дивна, адже у минулому році Кабмін своїм розпорядженням затвердив Перспективний план об’єднання громад Херсонської області. І чомусь не стоїть питання про внесення змін до перспективного плану, як і в інших областях (зокрема, в Миколаївській), що передбачено законом, а відразу йде мова про його скасування.

«Якщо мова йде про перспективний план формування територіальних громад областей, то мушу наголосити, що розробленням перспективного плану займається безпосередньо ОДА, його схваленням – обласна рада, а затвердженням уже, вихідним документом – безпосередньо Уряд», - підкреслив Сергій Шаршов, директор Департаменту місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Він назвав «дивною» ситуацію, яка склалася в Херсонській області. «Сьогодні на виході ми маємо близько двадцяти об’єднаних територіальних громад, обласна рада відстоює спільні інтереси територіальних громад. Виникає питання: які ж вона спільні інтереси відстоює? В тому випадку, коли буде скасований перспективний план, такі об’єднані громади не отримають прямих бюджетних стосунків з Державним бюджетом і не отримають відповідних повноважень і відповідного фінансового забезпечення під виконання цих повноважень. Дивна ситуація», - каже Сергій Шаршов.

На думку Анатолія Ткачука, директора з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства, одна з партій взяла на щит ідею не допустити на обласному рівні створення реального самоврядування. Раніше було запущено вірус в обласні ради про прийняття рішення про перехід на розподіл повноважень між Києвом і областю на договірну основу. «Це навіть не федералізація, а  конфедерація», - каже А.Ткачук. «Тобто, це обласні ради за ініціативою партії «Б» перевищили вимоги до України від громадянина «Пу» із Московії», - каже експерт.

«Сьогодні ініціювання скасування  перспективного плану – із цієї серії. Це – вірус», - пояснив А.Ткачук. Скасування плану обласною радою нічого крім політичних хвиль не несе – це один із елементів дестабілізації ситуації, відзначив директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства. «Оце  печально. Як держава на це може відреагувати? А держава вже відреагувала в свій час на подібні речі», - сказав А.Ткачук. Він нагадав як у свій час, як в 1995 році під загрозою розвалу держави у результаті неправомірних рішень в областях,  були скасовані виконавчі комітети,  обласні ради  позбавилися повноважень. Те, що відбувається нині – політиканство, не спрямоване на розвиток області. «Держава буде змушена захищатися і я думаю, що цілком логічно після таких випадів обласних рад, які відбуваються в різних українських регіонах, зміни до Конституції в частині збільшення повноважень обласних рад, навряд чи будуть проголосовані», - прогнозує  директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-