Громада Могилева-Подільського увічнила земляків-атовців у камені

Громада Могилева-Подільського увічнила земляків-атовців у камені

Укрінформ
Громада міста Могилів-Подільський на Вінниччині ушанувала 16-ть земляків, які стали «живим щитом» за захисті української землі з початку антитерористичної операції на сході країни. 

«Площу Героїв» відкрили урочисто у центрі міста 19 серпня за участі городян, іноземних гостей, депутатів та представників влади – голови обласної Ради Анатолія Олійника, голови облдержадміністрації Валерія Коровія, першого заступника голови облРади Людмили Щербаківської, міського голови м. Могилів-Подільського Петра Бровка.

Про це повідомляє Укрінформ, з посиланням на сайт Вінницької обласної Ради.

«Історично Україна боролась за свою незалежність і суверенітет, - відзначив під час заходу голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник. - І ця боротьба забирала найкращих наших синів. Меморіал Шани, який зводився спільним коштом місцевої громади, меценатів – це данина тим, хто поліг у перших рядах під час військового конфлікту на Донбасі. Зараз саме наше покоління може вибороти справжню незалежність для неньки України, довівши, що недарма її діти поклали свої голови за волю і мирне життя».

На гранітній стіні – портрети тих, хто не повернувся у рідне місто – Могилів-Подільський. Наймолодшому із 16 воїнів Владиславу Дюсову тільки-но виповнився 21 рік. Вшанувати їх пам’ять на площі перед центральним парком, де зведено Меморіал, зібрались могилівчани, волонтери, військовослужбовці Могилів-Подільського прикордонного загону, їх побратими із «Айдару» та «Азову», 128-ї гірської бригади, місцевої «Народної самооборони», «Козацького полку», всеукраїнської громадської організації «Катарсіс», почесні іноземні гості у складі делегацій міст-побратимів Шаля (Словаччина) і Каврилья (Італія), Конське та Шрьода Великопольська (Республіка Польща), представники місцевої та обласної влади. Поряд стояли матері та батьки, дружини та діти загиблих.

Кожному з тих, хто назавжди залишився на полі бою, місцеві автори присвятили вірш, який озвучили під час урочистої частини заходу. Не стримували сльози рідні загиблих, а військові побратими дали обітницю повернути країні мир. Хвилиною мовчання, схиливши голову і ставши на коліно, кілька сотень людей, що зібрались на площі, згадали могилівчан, яких вкрала у них війна.   

Під час свого виступу, міський голова Могилева-Подільського Петро Бровко згадав кожного Героя поіменно і пообіцяв, що влада не залишить родини загиблих наодинці із проблемами, завжди підтримає. 

Державні нагороди і відзнаки органів місцевого самоврядування вручили під час заходу могилівчанам, які підтримували українську армію під кулями ворога і волонтерською допомогою. Відзнаку від волонтерів, як вдячність за підтримку і всебічне сприяння, отримав і Петро Бровко. 

Значну допомогу у створенні цілісної концепції меморіального комплексу надав депутат Вінницької обласної Ради, місцевий меценат Геннадій Вацак. Коштом родини засновників Кондитерського Дому «Вацак» збудовано фонтан протяжністю в 40 метрів, що на передньому плані об’єкта. За словами Вацака, це його власне зобов’язання, яке визначив для себе, як свідомий городянин і патріот.

На завершення урочистостей учасники мітингу поклали квіти до Меморіалу Шани та пов’язали символічні стрічки на «сітку єдності».

Над спорудженням Майдану Шани на честь загиблих в зоні АТО земляків та героїв Небесної Сотні спільно працювала вся громада  міста: хто доклався коштом, хто допоміг матеріалом чи «робочими руками». Приурочили подію до Дня незалежності України, за яку віддали свої життя наші земляки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-