Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чи ризикнуть партії заховати своїх «реальних власників»

Чи ризикнуть партії заховати своїх «реальних власників»

Укрінформ
Перші фінансові звіти партій уже в руках у громадськості

Перші фінансові звіти партій уже в руках громадськості. Вчора, під час зустрічі у Національному агентстві з питань запобігання корупції, директор департаменту з запобігання політичній корупції Роман Смик передав представникам Центру “Ейдос” 10 перших фінансових звітів політичних партій для антикорупційного аналізу. Цей позитивний крок засвідчує бажання НАЗК співпрацювати з експертним середовищем для протистояння політичній корупції. Лише прозорість і відкритість зможе закласти той фундамент чесної політики, яка виведе Україну на якісно новий рівень.

Звіти для дослідження були передані експертам з певними обмеженнями. Так, було обмежено доступ до отримання персональних даних людей, які фінансували українські партії. Тим не менш, навіть отримана інформація вже дає можливість робити висновок про доброчесність партійного фінансування.

Такий рівень співпраці – це якісний крок на шляху боротьби із політичною корупцією. І це ще раз показує, що компетентний громадський тиск та політична воля можуть творити чудеса – уже восени, після детального аналізу, ми зможемо дізнатися багато цікавих речей про наші партії.

До речі, неподання фінансового звіту до НАЗК карається доволі символічним штрафом – 6800 гривен. Тому існує потенційний ризик, що ряд партй, які захочуть заховати своїх “реальних власників”, просто не подадуть свою звітність. Такий крок одразу продемонструє суспільству, які партії не бажають бути прозорими перед своїми громадянами. І це буде приводом громадянам серйозно задуматися перед тим, як робити свій вибір на наступних парламентстьких чи місцевих виборах.

Віктор Таран

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-