Перша чверть мільярда закупівель Ощадбанку на ProZorro

Перша чверть мільярда закупівель Ощадбанку на ProZorro

Укрінформ
Ощадбанк заявляє про кроки з реформування системи закупівель.

Сьогодні від всіх державних структур вимагається максимальна відкритість та прозорість. Ощадбанк як найбільший державний банк готовий відповідати очікуванням українців. Це стосується всіх сфер його діяльності, зокрема проведення тендерних закупівель.

«Однією з важливих умов діяльності державних компаній є підзвітність і прозорість. Громадяни мають бути впевнені, що державні підприємства діють відповідно до норм законодавства, що в них створено дієву антикорупційну систему та враховуються інтереси всіх зацікавлених сторін. Ощадбанк підтверджує відповідальність та повну відкритість для громадськості. Сьогодні ми отримуємо реальну економію, яка завдяки імплементації вказаних практик на рівні банку буде збільшуватись у геометричній прогресії. Команда Ощаду готова ділитись досвідом та сприяти реформам у держзакупівлях. Ми переконані, що на шляху до прозорості, в запобіганні корупції важливими є дії кожної окремої компанії. Необхідна лише воля навести лад», – наголосив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.

Ощадбанк проводить закупівлі відповідно до принципів, закладених у чинному законодавстві, імплементуючи відповідні законодавчі норми у внутрішні регламенти закупівель.  

Вважаючи за необхідне вдосконалювати існуючу практику, банк за два роки здійснив ключові кроки в реформуванні системи закупівель:

1)    До супроводження стратегічно важливих закупівель залучено зовнішніх радників, що мають відповідну кваліфікацію та досвід, забезпечують моніторинг та супроводження всього процесу закупівлі починаючи від розробки документації конкурсних торгів і закінчуючи перевіркою виконання договору, укладеного з переможцем торгів. Перевірку існуючих документів та супровід таких закупівель здійснює компанія PricewaterhouseCoopers, що входить до «великої четвірки» найбільших міжнародних аудиторських компаній.

2)    Запроваджено економічно ефективні процедури – редукціон та торги зі зменшенням ціни, що сприяють зменшенню початкових пропозицій учасників та отриманню значного економічного ефекту.

3)    Започатковано практику прямих контрактів з виробниками банківського обладнання без залучення посередників. Вже укладено кілька таких договорів на прямі поставки, в результаті чого ціни на продукцію знижено в середньому на 25-30%.

4)    Розпочато перехід на електронні торги, спрощено пакет документів для кваліфікації учасників та скорочено терміни проведення процедур. Одним з успішних прикладів у цьому напрямі є застосування електронних торговельних майданчиків, а саме системи електронних державних закупівель ProZorro. Банком проводяться закупівлі з використанням електронного майданчику, отримано позитивний досвід та суттєву економію коштів, що дає підстави вважати цей аспект реформування закупівель у системі Ощадбанку перспективним. Так, у системі ProZorro банком проведено 352 тендери плановою сумою 251 млн. грн. та отримано економію 33,22 млн. грн.

Прес-служба Ощадбанку

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-