Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Побажаймо нашим олімпійцям прихильності Фортуни

Побажаймо нашим олімпійцям прихильності Фортуни

Укрінформ
 У складі нашої збірної – багато талановитих молодих спортсменів, дебютантів Ігор 

На історичному і знаменному місці – Софійській площі в Києві – 23 липня відбудуться урочисті проводи українських спортсменів на Олімпійські ігри  в Ріо-де-Жанейро. Позаду – кілька років напруженої підготовки наших атлетів до Олімпіади і здобуття права виступити на ній. Для тих, хто причетний до цієї підготовки, зокрема, для Національного олімпійського комітету і Мінмолодьспорту, головним було забезпечити максимально можливу її підтримку і, насамперед, фінансування. НОК як громадська організація, що напряму не відповідає за олімпійську підготовку, не залишився осторонь і підставив плече Міністерству молоді та спорту та  виділив федераціям у нинішньому олімпійському циклі на підготовку спортсменів-олімпійців понад 58 мільйонів гривень, а на придбання інвентарю і обладнання – ще 17,5 мільйонів. Крім того, надійшла додаткова допомога в обсязі 20 млн. гривень від  Міжнародного Олімпійського Комітету, Європейських Олімпійських Комітетів, Асоціації національних олімпійських комітетів, які підтримали нас у цей нелегкий для нашої країни час, за що ми їм сердечно вдячні.

Слід сказати й про те, що МОК за програмою «Олімпійська солідарність»  істотно збільшив кількість стипендій для українських олімпійців. Спочатку в числі стипендіатів було 15 спортсменів, потім завдяки нашим зусиллям ця цифра зросла вдвічі, а в минулому році ми змогли збільшити її до 70. Для кожного з олімпійців на підготовку до Ріо місячна стипендія складає 7,5 тисяч гривень. Надання її – свідчення поваги до України, до нашого спорту і його ролі у світовому олімпійському русі.

У Національного олімпійського комітету України склалися конструктивні відносини з Міністерством молоді та спорту, зокрема, його керівництвом. Втім, інакше й бути не може. Адже ми робимо одну справу, спільно відповідаємо за те, щоб якомога достойніше представити нашу державу в олімпійському русі, на спортивних аренах світу. І тільки так – в об΄єднанні зусиль, у взаємопідтримці – ми можемо розвивати цю справу і йти вперед. Такий підхід завжди був моєю політикою, моїм пріоритетом.

Звичайно, ситуація в країні не могла не позначитися на розвитку спорту і підготовку до Олімпійських ігор. Деякі спонсори не змогли продовжити виконання контрактних умов з Національним олімпійським комітетом. Спонсорська, партнерська допомога стала меншою. Але ми не згорнули наші програми, а, де було потрібно, то й розширили їх. Свої зобов’язання ми виконуємо. Хоча, відверто кажучи, фінансова ситуація непроста.

Нині в цілому ряді видів спорту відбувається зміна поколінь. Зрештою, ця проблема актуальна завжди: ідуть із спорту ветерани, ті, хто багато чого домігся, заслуживши слова щирої вдячності й шани, а на їхнє місце приходить честолюбива молодь, яка горить бажанням утвердити себе, підкорювати спортивні, зокрема, й олімпійські вершини. Це – закономірний процес. Від нас він не залежить. Наше завдання – всіляко підтримувати молоді таланти. І ми це робимо. Скажімо, якщо на Юнацьких Олімпійських іграх або Європейських Юнацьких Олімпійських фестивалях наші представники завойовують медалі, то ми додатково виділяємо для них і для їхніх тренерів стипендії, тим самим заохочуючи їх до нових спортивних перемог. Дуже приємно, що в нашому спорті з’являються такі таланти. Як, наприклад, у біатлоні Христина Дмитренко. У шістнадцять років вона стала чемпіонкою зимових Юнацьких олімпійських ігор у гонці переслідування. Я впевнений, що вона порадує Україну своїми перемогами ще не раз.

Це – приклад із зимового спорту. Але і в літніх спортивних видах подібних прикладів не бракує. Скажімо, на останніх літніх Юнацьких Олімпійських іграх у Нанкіні наша молодь здобула 29 нагород. Отже, талановита молодь є, а це значить, що перспектива в нашого спорту непогана. Потрібно лише створювати умови для розвитку таких талантів – забезпечувати спортивними спорудами, створювати олімпійські центри, підтримувати матеріально, аби вони мали змогу тренуватися в Україні, а не виїздити за кордон.

Коли вже ми торкнулися теми переїздів спортсменів і тренерів у інші країни, то хотів би зазначити, що останнім часом подібних випадків стало більше, на що, безсумнівно, впливає ситуація в нашій країні. Ще два роки тому на одному із спортивних зібрань я загострив на цій проблемі увагу керівників українських спортивних федерацій і товариств. Вона є. Її не потрібно ігнорувати. Вважаю, що не слід зменшувати трирічний термін заборони виступів на Олімпіадах спортсменів під прапорами інших країн, куди перейшов той чи інший спортсмен.

Які б доводи й аргументи подібні «мігранти» не приводили, я їхні рішення не схвалюю і не сприймаю, бо є ще таке святе почуття, як патріотизм. Тим більше, коли йдеться про спортсменів, які завойовували для нашої країни олімпійські нагороди.

У нинішньому складі нашої збірної багато дебютантів Олімпійських ігор. Ми довіряємо їм і вважаємо, що для кожного з них – це прекрасна можливість заявити про себе, набратися досвіду. Втім, увійшовши до складу команду вони, як, зрештою, і досвідчені атлети, для яких Олімпіада в Ріо – не перша у спортивній кар’єрі, вже здобули перемогу і прославили нашу країну вже тим, що потрапили до когорти  найсильніших спортсменів планети. Адже їм довелося пройти через жорсткий, виснажливий відбір і завоювати олімпійські ліцензії як перепустки до Ріо-де-Жанейро у відчайдушній боротьбі, витримавши надзвичайно гостру конкуренцію.

Нагадаю, що кваліфікаційний відбір почався ще в 2014-ому, тривав майже два з половиною роки і закінчився буквально кілька днів тому. 15 липня 2016 року Виконком Національного олімпійського комітету України затвердив кількісний і персональний склад нашої команди. У ній на цю дату – 205 спортсменів, які представлятимуть нашу країну у 27-ми видах спорту. Кажу «на цю дату», бо на листі очікування міжнародних федерацій водних видів спорту і каное знаходиться ще 5 українських плавців, а також екіпаж чоловічої байдарки –двійки, які мають потенційні шанси на участь в Олімпіаді. Хотів би додати, що Україна вперше буде представлена у таких спортивних дисциплінах, як змагання груп у синхронному плаванні, трьома командами у фехтуванні, а також у веслувальному слаломі.

За кількістю спортсменів наша нинішня олімпійська команда трохи поступається тим збірним, які виступали на попередніх Іграх. Звичайно, на це незначне зменшення не могла не вплинути ситуація в Криму та Донбасі. Зазначу, що тим елітним спортсменам і їхнім тренерам, які виїхали із згаданих регіонів, ми надали підтримку. Так, починаючи із 2014 року, НОК запровадив програму допомоги їм на оренду житла, виділивши півтора мільйона гривень.

Отже, підготовка українських олімпійців до головних стартів чотириріччя позаду. 24 липня, тобто на другий день після урочистих проводів на Софійській площі Києва, перша група наших атлетів відбуває до Бразилії. Від’їзди інших спортсменів відбуватимуться за детально опрацьованим планом – з урахуванням того, коли підходитиме час їхніх стартів. Очолювана Ніною Дмитрівною Уманець Місія НОК України почала працювати в Ріо-де-Жанейро ще 18 липня. Щодо мене та кількох моїх найближчих помічників, то ми відлітаємо до Ріо 24 липня. Крім усього іншого, на мене ще чекає засідання Виконкому та сесія Міжнародного олімпійського комітету, до складу яких я вхожу. На цих форумах, які відбуваються кожного року, в тому числі традиційно – напередодні Олімпійських ігор, буде розглянуто цілий ряд актуальних питань олімпійського руху. Отже, всі наші помисли й дії нині сфокусовані на Олімпійських іграх у Ріо і пов΄язані з тим, щоб на їхніх аренах якомога вдаліше виступили спортивні повпреди України. Побажаймо їм у цьому прихильності богині щасливої долі й успіху Фортуни.

Сергій Бубка

Фото: Rio 2016/Alex Ferro

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-