Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Голос на підтримку України має бути почутим

Голос на підтримку України має бути почутим

Укрінформ
Майбутні вибори у США і українсько-американськe питання

У зв'язку з майбутніми виборами в Сполучених Штатах, зокрема, президентськими та до Конгресу, українсько-американські виборці повинні піднімати питання до кандидатів, що викликають їх заклопотаність. Мета полягає в тому, щоб одночасно інформувати кандидатів про проблеми, що представляють інтерес для українсько- американського виборця, а також для забезпечення інформаційної бази даних про відповідних кандидатів українсько-американського електорату.

Мені здається, що для українсько-американського виборця повинні мати важливе значення такі питання:

Особисті і галузеві санкції мали значний вплив на російську економіку, можливо, застопоривши подальшу російську агресію, але не змусили Росію вийти з України. Однією з причин такого прохолодного успіху стало те, що економічні проблеми вплинули на російське населення, але не на олігархів. Зокрема, сім'я Путіна і ближнє коло були захищені російським багатством та резервами. Не існує ніякої двозначності, що Путін був головним архітектором цієї агресії. Існуючі санкції повинні бути продовжені до повного виведення російських військ і озброєння з усієї території України, з Криму та Донбасу. Крім того, конкретні персональні санкції повинні бути спрямовані проти Путіна, його сім'ї і його найближчого оточення.

Росія дуже багато витрачає на дезінформацію та пропаганду. Російський журналіст і син колишніх радянських дисидентів Пітер Померанцев написав книгу на цю тему під назвою: "Ніщо не істинно і все можливо». У той час як російська дезінформація може здатися примітивною для поінформованої людини,  частота і широко поширене прийняття її дійсно значно впливає на світову громадську думку. Сполучені Штати повинні розглянути конкретне питання про боротьбу з російської дезінформацію. Занадто мало було зроблено в зв'язку з цим.

Відтоді як Росія вторглася в Україну в лютому 2014 року, в Україні налічується більше десяти тисяч жертв – як військових, так і цивільних осіб. Сполучені Штати надали велику допомогу в економічній та гуманітарній сферах. Проте, не дивлячись на рішення Конгресу, президент не спішить з доставою летальної зброї в Україну через НАТО. Захисні окуляри, ковдри і жилети є важливими, але вони просто неадекватні проти танків і ракет. Оборонна антиракетна і протитанкова зброя – ось, що потрібно Україні. Президент України заявив, що це не є строго українська війна, бо Росія загрожує не тільки Україні, але і НАТО, навіть з перспективою використання свого ядерного потенціалу. Україна готова виступати в якості першої лінії оборони і захистити Європу від російської агресії, але потрібні інструменти, щоб зробити це.

Було висловлено припущення, зокрема, лівими, що розширення НАТО в Східній Європі посилить російську агресію. Проте факти підтверджують, що в квітні 2008 року на саміті НАТО в Бухаресті Україна і Грузія повинні були отримали свій план дій щодо членства в НАТО, але не отримали через німецьку і французьку незгоду. Але це не зупинило Росію. У серпні 2008 року Росія вторглася в Грузію та в 2014 році вона вторглася в Україну. Проте Україна і Грузія не є ближче до членства в НАТО, ніж вони були в 2008 році. На щастя, Росія не вторглася в інші країни Східної Європи, яким було надано членство в НАТО. З огляду на ці історичні факти, видається, що членство в НАТО виявилося стримуючим фактором, а не стимулом для російської агресії. Україні і Грузії та, можливо,  Молдові, яка постраждала від російської агресії в Придністров'ї, повинен бути наданий прискорений ПДЧ в НАТО. Останній саміт НАТО у Варшаві не розглядав це питання.

З того моменту, як Росія вторглася в Україну в лютому 2014 року, Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй зустрічалася більш ніж тридцять разів із цього питання. Дебати в кожному випадку були проукраїнські, хоча ООН і не змогла діяти відповідно через російське вето. Як відомо, Росія є одним з п'яти постійних членів РБ ООН. Російське право вето в тих випадках, коли питання стосується власної агресії Росії, повинне бути нівельоване, або переголосоване  двома третинами голосів Генеральної Асамблеї ООН або застосований будь-який інший механізм.

Ці та, можливо, інші питання, такі, як боротьба з корупцією, мають бути в центрі уваги США щодо України в короткостроковій і довгостроковій перспективі.

Мені повідомили, що Український Конгресовий Комітет Америки, як центральний представницький координаційний орган українських американців, очолює зусилля в цьому напрямку. Проте для того, щоб ці зусилля були ефективними, потрібна активна участь українського американського співтовариства. З огляду на небезпеку, яку представляє Росія для інших країн Східної Європи, то рівень інтересу поширюється на інші Східно-Європейські співтовариства в Сполучених Штатах. Колишній спікер палати представників США Т. О'Ніл стисло сказав багато років тому: "Вся політика локальна." Простіше кажучи, вибори в Конгрес і навіть президенти з акцентом на виборчі голоси і виграш в тих штатах, що не визначилися, таких як Флорида, Огайо та Пенсильванія , робить всю політику істотно локальною.

Виборні посадові особи слухають голос офісу УККА у Вашингтоні і Нью-Йорку, тому що вони сприймають її, щоб представляти місцеві українські громади та американських виборців. Давайте зробимо, щоб наш голос був почутий під час виборчої кампанії. Активний електорат може бути впливовим. Поінформована вибрана посадова особа може бути корисною.

Аскольд Лозинський
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-