Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Що дає Україні угода з Канадою? По суті

Що дає Україні угода з Канадою? По суті

Блоги
Укрінформ
У понеділок Уряд України підписав Угоду про зону вільної торгівлі з Урядом Канади.

На думку економічних аналітиків, Угода про ЗВТ з Канадою є більш вигідною для України, ніж аналогічна з Євросоюзом і в цьому велика заслуга прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та міністра економіки Степана Кубіва.

Що дає цей документ Україні?

В першу чергу, це політичний документ, тому що дає дуже важливий сигнал для інвесторів з усього світу. Фактично Угоду про ЗВТ з Україною підписала країна зі складу G7, отже, з Україною можна мати справу і вкладати гроші в розвиток її економіки.

По-друге, цей документ дає можливість розвивати торговельні відносини та економічну діяльність з Канадою на принципово нових засадах, оскільки обсяг двосторонньої торгівлі та економічного співробітництва з Канадою, який був до цього не відповідає потенційним можливостям країн і "не дотягує" до рівня політичної співпраці, яка налагодилася між Києвом і Оттавою.

По суті, преференції, про які домовився Уряд в рамках угоди про ЗВТ допоможе Україні вирівняти торговельний баланс з Канадою, оскільки нині Україна експортує до Канади майже утричі менше, ніж імпортує.

Станом на сьогодні оборот між Україною та Канадою складає близько 600 млн. доларів. Сума реально невелика, яку потрібно Уряду збільшувати. Для порівняння обсяг імпорту Канади з країн світу за 2015 рік становив 547,76 млрд. дол. США. Як бачимо, тут дуже мала частка України, але це означає можливість росту

Чим наразі Україна торгує з Канадою? У структурі експорту товарів з України до Канади традиційними товарами є неблагородні метали – 36%; частини до рухомого складу – 12%; машини, устаткування – 9%; екстракти дубильні – 8%; іграшки – 6%; деревина – 5%.

Але це не єдині сектори співпраці. На думку фахівців, коли ЗВТ з Канадою запрацює, то найперспективнішими для українського експорту стане продукція сільського господарства, авіабудування та IT-сектор.

Як бачимо, це ті сектори економіки, де Україна може розвивати і нарощувати співробітництво, що у свою чергу відобразиться на росту економіки країни та зростанні добробуту наших громадян.

Віктор Таран
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-