Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Саміт НАТО і Україна - з польської точки зору

Саміт НАТО і Україна - з польської точки зору

Блоги
Укрінформ
Основним противником європейської цивілізації є путінська Росія, українці ж стримують можливу навалу росіян на Європу

Новини з референдуму у Великій Британії посунули були з перших рядків інформаційних агентств повідомлення про історичний саміт НАТО, що 8-9 липня ц.р. має пройти у Варшаві. Саміт же, який має дати відповіді на основні питання міжнародної та європейської безпеки, заслуговує чи не на найголовнішу увагу. Для України цей саміт також має всі підстави стати історичним.

Крім того, що, як очікується, саміт НАТО в Варшаві має стати найбільшим в історії, і на його майданчиках мають зустрітись офіційні делегації найвищого рівня більше ніж з 60 країн світу, він також повинен мати далекосяжний вплив, через рішення що на ньому мають бути прийняті. Це буде саміт, на якому Альянс повинен знайти рішення щодо того, як йому діяти в нових геополітичних умовах, а також в умовах загрози гібридної агресії з боку РФ. З огляду на результати референдуму у Великобританії, НАТО треба буде також давати певні відповіді на незручні питання, що стосуються системи європейської колективної безпеки в нових умовах.

Україна – це єдина країна-партнер НАТО, яка проведе окрему зустріч, в окремому форматі під час саміту 2016 року – про це заявив голова представництва НАТО в Україні Александер Вінніков під час брифінгу «Варшавський Саміт НАТО 2016 та Україна», який 22 червня ц.р. відбувся у Києві, в Посольстві Литовської Республіки в Україні. «У Варшаві відбудеться зустріч комісії НАТО-Україна на рівні голів держав та урядів. Хочу відзначити, що Україна буде єдиною країною-партнером НАТО, яка проведе окрему зустріч, в окремому форматі під час саміту. На наш погляд, це є чіткою ознакою тієї невпинної підтримки безпеки та стабільності України, яку надає НАТО. У Варшаві ми підтвердимо нашу потужну політичну підтримку України», - зазначив Александер Вінніков.

Слід зазначити, що, те, що засідання в форматі «Україна – НАТО» має пройти саме в Варшаві, дає певні надії українцям з огляду на те, що Польща виступає традиційним лобістом українського інтересу у відносинах України як з НАТО, так і з ЄС. І це – одна з небагатьох країн, що займає в питанні підтримки України в її протистоянні агресії з боку РФ і відновлення територіальної цілісності нашої країни однозначну проукраїнську позицію.

Тож дуже знаковими були сигнали, що пролунали з боку високопосадовців Республіки Польща на зустрічах з журналістами з країн партнерів НАТО, ознайомчий візит для яких було організовано міністерством закордонних справ Республіки Польща під час навчань Anakonda 2016, що з 7 по 17 червня ц.р. пройшли на території Польщі. Під час цього заходу журналісти з Австралії, Грузії, Молдови, України та Фінляндії мали змогу відвідати військові бази, побувати на фінальній стадії навчань Анаконда 2016 та поспілкуватись з представниками міністерства національної оборони, міністерства закордонних справ та канцелярії президента Республіки Польща. Зустрічі свідчать, що в НАТО показують рішучість стосовно того, щоб не допустити подальшого розповсюдження російської агресії в західному напрямку та дати відсіч будь-яким агресивним діям з боку колишнього потенційного партнера НАТО, яким путінська Росія так і не стала. В Польщі ж говорять про своє бажання мати постійні бази сил стримування НАТО на своїй території та висловлюють рішучість в продовженні підтримки України в її протистоянні з агресором.

В рамках ознайомчого візиту відбулась зустріч журналістів з міністром національної оборони Республіки Польща Антонієм Мацеревичем. В ході промови, якою міністр відкрив свою зустріч з журналістами, він підкреслив важливість саміту НАТО у Варшаві, наступного після саміту в Уельсі, на якому в НАТО мають підсумувати, чого досягли на тлі того, як змінюється світ і виникають нові загрози.

«У 2014 р ми усі були шоковані, що в наші часи в Європі знайшлася країна, що силою змінює кордони сусідів. Через 2 роки загроза поширилася і призвела до війни РФ в Сирії і посиленню проблеми біженців у Європі. Тому саміт НАТО має прийняти рішення, як нам реагувати на усі загрози, на усіх напрямках, з півдня і сходу», - зазначив міністр національної оборони РП в ході промови. За його словами, «для Польщі важливо, що відбувається в Україні». При цьому міністр підкреслив, що для Республіки Польща важлива вже сама по собі присутність військ НАТО на східному фланзі і Альянс має бути здатним ефективно діяти на цьому напрямку в разі зміни обстановки.

Міністр національної оборони РП Антоні Мацеревич зазначив, що передова присутність на північному фланку НАТО потрібна для забезпечення швидкого застосування сил швидкого реагування НАТО, які можуть підсилити союзників після виникнення загрози.

«Постійна передова присутність НАТО є необхідною умовою для можливості своєчасного застосування сил швидкого реагування, адже попередня практика загрожувала запізненням. Це означає, що кількість військ, які будуть у разі загрози надіслані на допомогу, насправді буде великою і достатньою для ефективного стримування», - наголосив міністр національної оборони РП.

Антоній Мацеревич також відзначив: «присутність має бути стримуючою, але при цьому наші сили будуть здатні утримувати у випадку агресії свої позиції аж до підходу підкріплення НАТО». «Це рішення має абсолютне значення для усіх. Ми не відмовляємось від жодної можливості проведення навчань, будемо готувати за усіма напрямками. Приклад того – навчання Анаконда 2016».

Міністр також наголосив, що всі заходи, що проводяться членами Альянсу мають оборонний характер і спричинені загрозою, перед якою стоять народи Європи (маючи при цьому дії РФ).

Відповідаючи на питання стосовно відносин в форматі Україна-НАТО, міністр національної оборони РП наголосив на тому, що Україна є дуже важливим сусідом Польщі і поляки свідомі того, що українців треба підтримувати. «Польща дотримуватиметься власних зобов’язань щодо України, яка має поновити свою територіальну цілісність, порушену агресією Росії» - зазначив Антоній Мацаревич. Також міністр зазначив, що перспектива приєднання України до НАТО від Польщі залежить мало, але тут готові надати усіляку підтримку Україні на її шляху до НАТО і готові продовжувати традиційні для польського керівництва по підтримці України. «Ми пам’ятаємо, якою ціною президент Качиньскій заплатив за свою рішучість (смоленська авіакатастрофа) і питання, що дискутуватимуться в Брюсселі (вочевидь мав на увазі обговорення країнами НАТО питання протистояння російській агресії), також слід винести на окрему зустріч Україна-НАТО», - зазначив міністр національної оборони РП.

Також міністр оборони РП відзначив, що в Польщі свідомі того який пресинг переживає Україна, як з боку РФ, так і з боку окремих країн Європи, що мають своє бачення на перспективи розвитку відносин з РФ і готові підтримувати Україну та захищати її інтереси в питанні протистояння Росії. «Ніколи не погодимося на переговори з Росією, що підриває незалежність та територіальну цілісність України», - наголосив Антоній Мацеревич.

Міністр відзначив високий рівень взаємодії України та Польщі у військовій сфері та зазначив, що в Польщі готові і надалі розвивати стосунки в цій сфері. «Ми готові до бойової співпраці з Україною. І демонструємо це на поточних навчаннях НАТО, маю на увазі військові навчання НАТО Анаконда – 2016. Генерал Йокс, командир бригади ЛІТПОЛУКРБРІГ доповідав, що підрозділ восени п.р. має досягти повної бойової готовності», - зазначив міністр національної оборони РП.

Слід відзначити, що Антоній Мацеревич, виступаючи з промовою 16.04.2016 року під час церемонії відкриття фінальної стадії навчань Анаконда – 2016, оголосив, що «в навчаннях Анаконда – 2016 беруть українські солдати, що щойно приєднались до нас, повернувшись з Донбасу», та подякував їм «за те, що роблять внесок в зміцнення Європи». Таким чином міністр привернув увагу громадськості до того, що основним противником європейської цивілізації є путінська Росія, і велику роль у стримуванні можливої навали росіян на Європу відіграють українці.

Сподіваємось, що в Європі це розуміють і пам’ятають не тільки в Польщі, але й у тих країнах, що виступили гарантами територіальної цілісності України згідно з Будапештським меморандумом. Сподіваємось – і, роблячи свою частину справи, чекаємо, що борги перед Україною будуть повернуті, як і відновлена її територіальна цілісність.

Валерій РЯБИХ, Defense Express

Виклад зустрічі з міністром національної оборони Республіки Польща Антонієм Мацеревичем читайте тут

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-